2009-12-06

IPRED-lagens offer

Det olagliga fildelandet är på väg mot nya rekordnivåer. Så allt regering och riksdag lyckades åstadkomma med IPRED-lagen var att offra integriteten och rättssäkerheten. Och att luckra upp statens våldsmonopol, genom att ge företag större befogenheter än polisen.

Prosit!

DN»

Relaterat: Domen mot TeliaSonera präglas av inkompetens och hotar svensk ekonomi

12 kommentarer:

 1. Spotify, Voddler och andra lagliga tjänster kommer så småningom att konkurrera ut en stor del av den olagliga fildelningen.


  Yes.Utan Spotify You Tube och Myspace hade jag inte köpt

  Fuck Buttons

  och torrents har jag aldrig orkat hålla på med.

  SvaraRadera
 2. Problemet med Spotify och dylikt är att jag inte vill vara beroende utav nätuppkoppling för att ha tillgång till musiken. Lägg där till att det tar bandbredd som används för att skicka data till andra som använder Spotify så förstår man att man antas vilja själv sända ut för att få tillgång till det samtidigt som man betalar via reklamlyssning eller konto. Spotify är inte för mig, alls.

  Jag köpte dock friskt från allofmp3.com under den tiden man kunde göra det. Än idag finns ingenting som är lika bra.

  Det roliga är att artisterna troligtvis skulle tjänat mer på en allofmp3-liknande tjänst där man betalade mycket mindre men ändå för varje låt. Spotiy är det enbart bolagen som kommer att tjäna på. men är man artisthatare och middleman-kramare så är Spotify säkert jättefint och bra.

  SvaraRadera
 3. Tror inte att artisterna kommer att förlora på streamtjänsterna.

  Ävem om jag själv gillar att ha hela hyllor fulla med plast och vinyl så tvivlar jag på att folk i framtiden ens kommer att ha sin musik på en hårddisk eller annat media hemma.

  Jag tror attutifrån ha när man vill ha det och att man kommer att pröjsa dom pengar som vi sammantaget pröjar för samma saker idag.

  Förhoppningsvis betyder det också snabbare utveckling och stööre svängningar i utbudet.

  Bolkaen har alltid premierat säkra kossor och mjölkat dessa tills dom sinar helt istället för att premierma mångfald och risktagande.


  Ett band som U2 kommer inte att kunna sälja tre bra skivor och 9 skitdåliga och leva på det ett helt liv.

  SvaraRadera
 4. går det att lagstifta fram att torrentfil inte nödvändigtvis betyder att hela verket ligger uppe på trackern?

  eller är det ens önskvärt?

  SvaraRadera
 5. Fyra små rader som säger MYCKET.

  SvaraRadera
 6. @manen
  Går det att lagstifta att pi=4?

  Verket ligger inte på trackern, ingen del av verket passerar trackern. Allt trackern gör är att tala om vilka ipadresser är som eventuellt har delar av verket. Delar av verket ligger rent fysiskt hos de som delar det med varandra och skickas direkt mellan dessa.

  @Ssargon
  Det stora problemet med Spotify etc är att det är någon annan som bestämmer vad jag får lyssna och titta på.

  @Micke
  Artisterna får så lite pengar från Spotify att det inte är värt besväret. Bolagen tar alltihop. Det är bolagen som är problemet de fyller ingen funktion längre och måste försvinna. När de väl gjort det så kommer också artisterna att börja tjäna mera pengar och få lättare att hitta sin publik.

  SvaraRadera
 7. Jag har nu haft möjlighet att testa Voddler. Värsta skiten. Systemet låser sig hela tiden, streamningen av film går trögt och filmerna är äldre än min farfar eller helt okända. Nej, upphovsrättsmaffian får skärpa sig om de verkligen vill skapa ett lagligt alternativ till den olagliga fildelningen.

  SvaraRadera
 8. Micke: Förlora tror jag inte dom gör. Men jag tror nog att deras inkomst blir mindre. precis som jag tror att musikföretagen tar chansen att öka in del utav kakan. Så blir det när dessa företag är med och äger Spotify.

  När distubutionen är centraliserad (som Spotift) så kommer den som kontrollerar flödet alltid att ha möjligheten att ge extra uppärksamhet till noga utvalda artister. Ha dom bara på första sidan, lägg in dom som rekommendationer på lösare grunder än andra, osv. Så länge man har en central distrubution där bolagen får incitament att ge förmåner till ett fåtal så kommer det problemet att kvarstå.

  SvaraRadera
 9. Stefan: Japp, det är ännu ett problem. Orphan woks har ingen som helst plats i Spotify och det kommer ma inte heller runt.

  Dagens upphovsrätt är helt enkelt totalt förlegad.

  SvaraRadera
 10. Ja, usch ja.

  Man kunde ju ha tänkt sig att Södertörns tingsrätt hade kunnat vänta tills det fanns ett första lagakraftvunnet beslut.

  SvaraRadera
 11. Läste en artikel om det i helgen och i den var det oklart om det var den olagliga delen som orsakat trafikökningen eller de lagliga streamingtjänsterna.

  Men om det nu är den olagliga; tycker Alexandersson att det är bra?

  Johan

  SvaraRadera
 12. Skulle tro det.

  Om det ökar kulturkonsumtionen hos folk så är det bra oavsett tror jag PP's inställning är. Jag är böjd att hålla med.

  Om biblioteken orsakade samma sak skulle nog ingen bråka.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.