2009-12-06

Tomten kommer. Och hans torpeder.

6 december. Det vill säga julafton i Belgien. I vart fall i den flamländska delen.

I dag kommer S:t Nikolaus med presenter till barnen. Han är en småpackad kombination av tomten och något slags biskop. Och han har dragit omkring på barerna här i någon månad nu.

Med sig har S:t Nikolaus en eller två negrer. Som oftast är svartsminkade vita människor. Syftet med dessa är att skrämma barnen till att vara lydiga och ordentliga. (!)

Och vi svenskar skall inte göra oss breda om det här. "Svarte Petter" är nämligen just och jämt namnet på S:t Nicolaus svarta följeslagare.

Belgien fortsätter att fylla mig med skräckblandad förtjusning. I vissa avseenden rutten to the core. Och samtidigt befriande obekymrat om saker som politisk korrekthet. Jag vet faktiskt inte riktigt hur jag skall förhålla mig till det här...

17 kommentarer:

 1. Fast det finns faktiskt en politiskt korrekt version av Zwarte Piet. I den moderna berättelsen har Sinterklaas hjälpredor klättrat ner genom skorstenen och blivit svarta på den vägen. Av icke utklarad anledning har de även fått stora röda läppar.

  SvaraRadera
 2. Kommer främst ihåg de där St Nicholas-formade pepparkaksliknande kakorna man åt runt den här tiden när jag bodde i Belgien. För övrigt har min favoritförfattare David Sedaris skrivit en väldigt rolig "piece" om detta holländska/flamländska firande

  http://www.youtube.com/watch?v=sbJpRLhaSqs

  check it ouy

  SvaraRadera
 3. Helige Klas är ju normalt själv gjord i choklad...

  SvaraRadera
 4. ...jag blir mer o mer fascinerad av Belgien ju mer jag får veta om landet...på nåt slags förbjudet frånstötande men samtidigt tilldragande absurt sätt.

  Men det blir nog lätt såna schizofrena känslor i perifert kulturella utposter som Sverige där enhetskulturens åsiktståg rullar fram som en ångvält över alla som försöker tänka fritt...och annorlunda.

  Platt ska det vara så det politiska pålägget ryms och ligger fast och stadigt på mackan.

  God Jul! Tänk nu på att kompensera i julhandeln för den konsumtionsfria dagen som "Ställa-om-folket" begåvat oss med. ;-)

  SvaraRadera
 5. Du skall naturligtvis vara politisk korrekt och med kraft ta avstånd från benämningen av två svarta män som "negrer". När de dessutom används för att skrämma barn med så är måttet rågat, kontakta omedelbart Expos redaktion så vi med gemensamma krafter kan mota denna rasism i grind.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. haha, åh gudars jag dööööööööööör!

  XD XD XD

  SvaraRadera
 8. Man ska inte bekymra sig om saker av det hör slaget.

  Låt fascisterna ägna sig åt det.

  Det viktiga är att veta var man står när det gäller.

  SvaraRadera
 9. Micke: Ja, så länge man vet om vilka fördommar som visas upp så är man väl själv relativt säker. Dock kan det ju vara aningen stötande om man vore lite känslig. Troligtvis ingenting för det offentliga att syssla med om man säger så :-)

  SvaraRadera
 10. När jag var liten hade vi bruna pepparkaksgubbar i luciatåget.

  Jag skäms för det nu. Det och kolonialismen.

  SvaraRadera
 11. Jag kommer från ett land som firade St. Nicholas. Nu vet jag inte om Belgien har några "negrer" i hans tåg. Men i Östeuropa var det djävulens hjälpredor som var svarta. De skulle stoppa bråkiga ungar i sina säckar, medan de snälla fick godis från St. Nicholas.

  lubbe f.

  SvaraRadera
 12. Måste nog säga att min egen erfarenhet av "Zwarte Piet" - som de heter i Nederländerna - är lite annorlunda.

  När man var lite så sa mamma att dom tar en med på deras ångfärga till Spanien (som något negativt), men när man träffar dom så är dom väldigt snälla, och ger en choklad i smyg när mamma och pappa inte ser :D

  Sinterklaas däremot, han är lite läskig, med hans stora bok där han skriver upp allt som alla barnen gör, så han vet om dom verkligen ska få några presenter i år igen... Alltid denna rädsla, varje år, om man varit tillräckligt snäll :s

  Kan hända att man i Belgien har en liten annan vinkel, men i Nederländerna så är det så som jag beskrev.

  SvaraRadera
 13. Johannes Å: Det du tänker på är nog speculaas.

  SvaraRadera
 14. @kd35a (pp)

  Alltså, jag har inte riktigt tänkt på det förut men du fick mig just att inse att Jultomten är en symbol för övervakningssamhället.

  Och, tänker jag nu, kan det vara så att FRA's funktion egentligen är att supporta Jultomten med underrättelser om vilka som förtjänar julklappar? Det skulle ju kunna förklara regeringens genomdrivande av FRA-lagen. Jag menar vilken regering vill förklara för all världens barn (och deras regeringar) varför all julklappsutdelning är inställd för att tomtens underrättelsetjänst inte kan spana i kabeltrafiken.

  SvaraRadera
 15. Bångstyrige Byråkraten07 december, 2009 07:16

  Ännu en bit i pusslet ni inte har nämnt ännu, tomten övervakas sedan årtionden tillbaka av det nordamerikanska luftförsvaret:

  http://www.noradsanta.org/en/whytrack.html

  /Bångstyrige Byråkraten

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.