2009-12-11

Nationella särdrag

Ett par års fältstudier ger vid handen att ingen belgare någonsin är medveten om att han eller hon står i vägen. En ensam person, eller bil, kan blockera för hundratals andra. Vilket på sin höjd rättfärdigas med en axelryckning.

Ett speciellt kapitel är barnvagnar i kollektivtrafiken. Det finns faktiskt utrymmen på bussarna som passar för sådana. Men tro inte att en enda människa någonsin flyttar på sig för att ge utrymme för en barnvagn. Å andra sidan kanske det är överflödigt. Kvinnor med barnvagnar på Bryssels bussar står ändå helst i mittgången. Så långt fram som möjligt...

Under mina år i Bryssel har jag också konstaterat att ingen - ingen! - belgisk barnvagsnsförare har begripit att man kan vända på vagnen när man skall ombord på bussarna. (Varav vissa inte ens är speciellt användarvänliga ens för elitidrottare.) Om någon skulle hjälpa till att få ombord en barnvagn (och det är verkligen inte vanligt), då ser scenen ut så här. På insidan står en dubbelvikt människa och försöker nå vagnens framkant. Om det lyckas vidtar ett lyft. Och barnvagnsföraren på utsidan står på tå med uppsträckta armar, där han eller hon håller i barnvagnens handtag. Båda parter skulle komma betydligt lindrigare undan om de vände på vagnen. Men den tanken har alltså aldig ens föresvävat folk i denna del av världen.

17 kommentarer:

  1. Belgare bättre på bajer än barnvagnar.

    SvaraRadera
  2. Det här med att stå ivägen för andra är väldigt vanligt här i holland också. Störigast är att många av de som inte får sittplats på spårvagnen ställer sig vid en utgång och ser ut att vara påväg ut. I början här missade jag min hållplats otaliga gånger eftersom jag trodde personen framför mig också skulle gå av, men icke.

    Kan det ha att göra med att det är relativt tätbefolkade länder där man är mer eller mindre ivägen var man än befinner sig?

    SvaraRadera
  3. Hehe. De bör hålla sig till öl och serier i stället för att föröka sig.

    SvaraRadera
  4. Det där är ju det vanliga ... internationella sättet?

    Svenskarna har blivit alldeles för bortskämda med att människor visar för mycket hänsyn till varandra (tja, iaf mycket mer än annarstädes). Flyttar på sig om man är i vägen, sänker volymen när grannen klagar, slänger sitt skräp i papperskorgar, tutar inte i onödan etc.

    Sedan gnäller man på invandrarna för att de beter sig som man gör i resten av världen!

    SvaraRadera
  5. Här på ön hjälper busschauffören till med att lyfta på och av barnvagnen. Barn och ungdomar t.o.m 16 år reser dessutom gratis med öns bussar.

    Ön har givetvis ett eget ölbryggeri av yppersta klass. Jag förstår inte alls varför man inte skall kunna visa någon hänsyn och ge rum till varandra. I vad består vinsten?

    SvaraRadera
  6. Hahaha, man förstår lätt vilka preussare vi svenskar är när man får perspektiv på saker och ting och får höra såna här berättelser.

    Riktigt kul.

    SvaraRadera
  7. Hur brukar du göra själv när du skall ta med dig ditt genetiska bidrag till eftervärlden på kollektivtrafiken?

    För du kan väl ändå inte ha beslutat att dina gener skall sluta i en genetisk återvändsgränd? Det vore ju fullständigt katastrofalt.

    SvaraRadera
  8. Japaner är gissningsvis det totalt motsatta till detta självklara "Jag-finns-o-här-är-jag-beteendet".

    Det finns uppenbarligen alla möjliga slags sociala folkslagsbeteenden och alla andra är förmodligen lika lustiga i betraktarens ögon.

    Svaret på hur Sverige kommit att bli som det är undslipper nog socialantropologerna till tidens ände. ;-)

    SvaraRadera
  9. Terapibloggande, HAX? :-)

    SvaraRadera
  10. Mr P: Fortfarande lite... utpumpad efter gröna EP-gruppens julfest. ;-)

    SvaraRadera
  11. Matt + nyhetstorka = livsbetraktelser på bloggen.

    SvaraRadera
  12. Älskar dina livsbetraktelser!
    Kan erkänna att jag ibland är en av dessa kvinnor med barnvagnar på Bryssels bussar som står i mittgången. Så långt fram som möjligt... Men det är enbart för att gången är så trång att vagnen fastnar där fram och man är inte välkommen att stiga på därbak.
    Åker dock sällan buss i Bryssel då bussarna körs av just belgare.

    SvaraRadera
  13. Dom kanske kan ana att dom står ivägen men de flyttar inte på sig med automatik som vi svenskar. Man får helt enkelt säga excusez-moi! Så upplever jag i alla fall att det går till i Frankrike.

    //Johdah

    SvaraRadera
  14. Johanna: Just det! Det glömde jag i min uppräkning...

    Den Stockholmska uppfinningen att den som har en barnvagn får stiga på genom mittendörrarna - och då slipper betala. Vilket snabbar upp allt något oerhört.

    Varför är det så få städer som fattar att det är en bra idé?

    SvaraRadera
  15. Det är bara att gå in i folk och sedan be om ursäkt i förbifarten.

    Italienarna är ganska bra på att vara smidiga, ha lita ögon i nacken. Är åtminstone min uppfattning efter 7 ganska korta resor dit.
    Svenskar är mellan.

    SvaraRadera
  16. Det framstår i kommentarerna nästan som som svenskar är i minoritet som flyttar på sig och visar hänsyn, men även britter gör så, och likalunda amerikaner, i alla fall på BART i Bay Area.

    SvaraRadera
  17. Anonym i Sverige13 december, 2009 15:03

    Tycker det här är rätt roligt att läsa. Jag kommer från USA och har bott länge i Sverige. Har nästan aldrig sett mer oförskämda människor än svenskar och jag har rest mycket.

    Svenskar älskar att ha ett samtal mitt på gatan och vägrar att flytta på sig när andra vill komma förbi. De förstår inte ens att det finns vissa regler för hur man rör sig på allmänna platser (till exempel att på en trottoar går man i fil, alla som ska gå åt ena hållet går i samma fil).

    Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag har undrat vad det är för fel på svenskar som inte har "basic common sense" när det gäller hur man ska gå på en gata, etc.

    En annan sak som är väldigt märklig med svenskar är hur de smyger upp bakom en, inte säger ett ord och sedan är förvånade över att man kliver på deras fötter eller backar in i dem. Allt de behöver göra är att säga ordet "ursäkta" så att man vet att de är där.

    För att inte tala om den svenska barnvagnsmaffian! Se upp för svenskar med deras barnvagnar stora som hangarfartyg. De tror att de alltid har företräde oavsett omständigheterna.

    Har vant mig vid mycket här i Sverige men kommer aldrig att förstå eller acceptera svenskars fullständiga brist på artighet, hyfs och hänsyn. Bodde i Belgien för många år sedan och tyckte att belgarna var ganska ohyfsade men det var inget jämfört med vad jag upplevt här i Sverige.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.