2009-12-06

Lymmelpaketet

"Nyligen beslutade danska riksdagen om en ny lagstiftning, lymmelpaketet, som innebär hårdare straff för den som ställer till med bråk. Den som hindrar polisens arbete kan få upp till 40 dagars fängelse, mot böter idag. Även personer som inte deltar i upplopp men befinner sig i området kan dömas till samma straff.

Polisen har också rätt att frihetsberöva människor i 12 timmar även om de inte är misstänkta för brott, en fördubbling jämfört med tidigare.

Kritiker tror att detta kommer leda till att människor avstår från att delta i fredliga demonstrationer eftersom de riskerar att gripas."

Detta är ta mig fan fullständigt oacceptabelt. Naturligtvis kommer vänstern, mijövänstern, brunvänstern, kravallvänstern och en massa andra idioter att ställa till med bråk i Köpenhamn – i samband med klimattoppmötet.

Men här kliver staten över gränsen. Man kommer, uttryckligen och med vett och vilje, att kasta oskyldiga människor i fängelse. Man kommer att avskräcka fredliga demonstranter från att utöva sin mötes- och yttrandefrihet. Och det minsta man kan kräva av polisen är att de är vuxna nog att kunna skilja mellan våldsverkare och fredliga demonstranter.

Så här skall vi inte ha det. Vi skall ha en rättsstat. Vi skall respektera de medborgerliga fri- och rättigheterna. Vi skall inte ha kollektiva bestraffningar.

Jag har förmodligen nästan inget alls gemensamt med de flesta av demonstranterna i Köpenhamn. En del av dem kommer att vara våldsverkare, som förtjänar att låsas in. Och nästan allihop kommer att demonstrera för en synnerligen tveksam sak.

Men det är skit samma. Rättsstaten skall upprätthållas. Punkt!

Läs mer i SvD»

17 kommentarer:

 1. Korkat och helt idiotiskt.

  Skulle inte förvånna mig om dom tittat på det som hände i Tyskland och i Sverige, och även i USA, och sen deducerat fram en strategi utifrån det, dvs att ge polisen utökade befogenheter. Problemet är ju att strategins logik blir helt perverterad pga räddslan för allt tänk om för se bara vad som hände där och där.

  Ingen verkar ha frågat sig varför det blev som det blev i Tyskland, Sverige och USA.

  I en fungerande demokrati ska den polisiära auktoriteten fungera som 100% anal-fixerade av reglementet, stoiker i sitt upprätthållande av reglerna.

  FBI är i stort sett alltid exemplariska på sånt. Men alla ggr som gjort pannkaka av situationen är när dom frångått reglementet till fördel för panikens hysteri, räddslans logik. Rubby Ridge som AT&T och NSA ...

  För jisses, tänk om ...


  //ST

  SvaraRadera
 2. Dessa idiotiska regler tjänar, precis som du skriver, till att skrämma bort fredliga demonstranter.

  Kvar blir då de som är riktigt engagerade och de som bara kommer dit för att förstöra. De sistnämnda kommer nu att vara en mycket större andel av "aktivisterna" på plats. Vilket såklart i efterhand kommer att visa på att Lymmelpakken var väl avvägd och nödvändig. :/

  SvaraRadera
 3. Saken är inte alltid lätt.

  Visst är det olämpligt av Ystadpyromanen att mitt i natten kliva runt i ett sommarstugeområde med en tidning indränkt med tändvätska, men något brott är det banne mig inte. Han förtjänar att få gå runt bäst han vill med sina tidningar, när han vill och var han vill.

  Helt riktigt.

  SvaraRadera
 4. En av alla Anders06 december, 2009 10:25

  @Anonym 09:12
  Jag tror att du missade poängen i inlägget. Det handlar inte om folk som ens kanske någongång kommer att begå brott. Det handlar om att du kommer att bli frihetsberövad och inspärrad för att killen bredvid dig skriker 'snutjävel'.

  På vilket sätt är det motiverat att låsa in dig i den situationen?

  SvaraRadera
 5. Hänger du inte med din tid? Nu är det förnyelse av politiken som gäller. Magna Carta, Habeas Corpus och Due Process är bara en massa föråldrat trams. Nu är det beslutseffektivitet och regeringsduglighet som gäller. Inget ska få stoppa det eviga totala gränslösa kriget mot terrorismen. Den som inte har något att dölja och som inte är terrorist har inget att frukta.

  SvaraRadera
 6. När sånt här inträffar är massiv civil olydnad det rätta sättet att protestera.

  Massor av vanliga människor bör åka till Köpenhamn och medvetet gå in för att helt fredligt stå på fel plats i syfte att bli dömda till 40 dagars fängelse. Sen kan man överklaga hela vägen upp till Europadomstolen.

  SvaraRadera
 7. Fascism, nu nära dig.

  SvaraRadera
 8. I och för sig håller jag med Rebecca om att det vore rätt sätt att protestera. Å andra sidan så tror jag itne den danska polisen kommer göra bort sig så mycket, det skulle bli för mycket dålig publicitet om det kom fram att en massa fredliga protestanter arresterats i onödan. Nej, problemet är snarare att Danmark sitter där med en tämligen odemokratisk lag att använda när de känner för det.

  *gräver fram LTO-tango med Hoola bandoola*

  SvaraRadera
 9. Det finns en massa vettiga människor som har något att kommma med vad det gäller miljön. Bra grejer. COP15 blir därför intressant, men...

  I min mailbox regnar det in mail från ett par internationella epostlistor upprättade med anledning av miljötoppmötet. Jag försöker läsa allt med anledning av att jag är involverad i en intressant miljöutveckling och gärna vill kunna bidra till en bättre miljö för oss alla. Bella Center i Köpenhamn är ikryssad i min kalender under flera dagar.

  Men jag vet inte längre ifall jag ens vill bry mig om att åka dit. Varför nu det?

  Precis som på internet finns det även troll i verkliga livet. >99% av alla mejl i epostlistorna har vettigt innehåll och så är det trollen som typ uppmanar folk till att åka till Danmark för att bränna ned Köpenhamn. Lite grann likt händelserna kring WTO i Seattle för tio år sedan.

  Givetvis håller polisen koll och rustar upp. Ivrigt påhejade av bl.a Danskt Folkeparti som vurmar för ökade polisresurser. Ett stödparti till regeringen. Det blir därför lätt att oskyldiga kommer i kläm. Vad händer när vanliga människor skräms bort?

  * Här på Ærø som har Danmarks lägsta krimistatistik inom allt finns det bara två halvtidspoliser i tjänst, men endast under vardagarna. Ön är per årsgenomsnitt självförsörjande med grön energi (sol- och vind). En viss kontrast.

  Därför funderar jag på att skippa min resa utomös. Den som vill se hur man på ett enkelt sätt minskar CO2-utsläpp med mer än 20% och klipper partikelutsläppen till 99% får istället åka till ön, vilket en del också gör.

  SvaraRadera
 10. > En av alla Anders

  Det jag vill peka på är att det uppenbarligen finns situationer som för en normal individ är "solklara", som exempel det som ibland brukar benämnas polisiärt uppklarat.

  När någon tillräckligt många gånger har uppenbarat sig i tillräckligt besvärande situationer så tycker jag inte att det vore fullständigt otänkbart att bevisbördan i någon mening förskjuts.

  Om Ystadspyromanen lallar runt med sin tändvätskeindränkta tidning alltför ofta så skulle jag kunna tänka mig att man vänligt skulle kunna tillfråga den befarade pyromanen:

  "Du har nu sjuttioelva gånger konstaterats ha befunnit dig i direkt anslutning till anlagda bränder. Har du något emot att bevisa din oskuld genom att vi hänger på dig en liten diskret lokator så kan vi en gång för alla fastställa att du inte har ett dugg med framtida händelser av detta slag att göra."

  Alltför ingripande?

  SvaraRadera
 11. Nu är det så att det finns personer som gärna "kapar" demonstrationer för att ställa till bråk. Och det finns gott om demonstranter som inte har något emot det heller.

  Det är naturligtvis rätt om det är rätt nivå på åtgärderna, men jag tycker demonstrationsarrangörer bör åläggas ett större ansvar för att hålla rent.

  Demonstrera är okej, men då ska man hålla bråkstakar ifrån sig. På 1910-talet gick det att hålla massdemonstrationer med tiotusentals deltagare i Stockholm utan att det blev kravaller.

  Rätten att demonstrera måste först och främst värnas av demonstranterna själva, annars riskerar man ju att få den här typen av skärpta regelverk.

  Det som hände i Göteborg var förfärligt och det var inte polisen som slog sönder rutor.

  SvaraRadera
 12. John, hur ska man hålla bråkstakarna ifrån sig? Enligt det här paketet måste de ju bara vara på samma gata, inte precis bredvid dig i tåget, för att du ska bli anhållen.

  Allt detta gör är att förbittra de som på demokratisk väg vill göra sin röst hörd, och göra dem mer villiga att lyssna till våldsverkarna. Om de blir arresterade oberoende på om de bara skyltar med slagord eller kastar sten, och antagligen får nästan exakt samma straff? Om de redan klassas som brottslingar bara för att någon gjort något några tiotal meter bakom dom som de inte kunde påverka?

  SvaraRadera
 13. Anonym 6 december, 2009 16:40

  Man får helt enkelt vara organiserad så att man klarar det. Man får inte låta sin demonstation bli kapad av våldsverkare. Därvidlag har man ett eget ansvar menar jag.

  SvaraRadera
 14. @Johan Tjäder

  Jag håller delvis med dig men det är rätt svårt att göra rent praktiskt föreställer jag mig. 1910 är jag övertygad om att några stadiga arbetare skulle slängt ut uppviglar och eventuellt gett dem smörj i en gränd. Polisen skulle nog också sett genom fingrarna med det.

  Idag kan ju våldsverkarna skrika "foul" och tvinga polisen att ingripa mot arrangörerna om de försöker köra bort dem.

  Vad arrangörerna kan göra är väl möjligtvis att själva göra envarsingripande så fort någon beter sig illa.

  SvaraRadera
 15. Jag har bott i dk i 6 år, och jag känner många av de som deltagit i - och blivit arresterade i samband med - de många demonstrationerna i Köpenhamn. En av mina vänner fick till och med agera poster-boy för demonstrationerna om ungdomshuset på bild i DN för 3 år sedan.

  Själv har jag alltid varit för upptagen/ointresserad för att delta, men jag har fått ganska stor inblick i hur det fungerar ändå. Främst genom att jag vet att de människorna som deltar är intelligenta. De utgör danmarks substitut till pp i min mening, och anledningen till att danmark inte har en starkare piratrörelse beror kanske på att de engagerade, intelligenta ungdomarna är distraherade av mer fysiskt påtaglig rättsröta här.

  Det enda jag har att tillägga är att herr Johan Tjäder har rätt när han säger att bråkstakar kapar demos, men i övrigt rapar han upp etablissemangets propaganda. Det är ett mycket svårlöst problem vi pratar om, och Johan Tjäder representerar helt enkelt den principfasta, oresonliga och dåliga delen av debatten när han antyder att folk låter det ske med vilje.

  Polisen har missbrukat sin auktoritet så långt att den enda utvägen var att göra maktmissbruket lagligt. Nu har de gjort det också! Det kommer nog till sverige snart.

  SvaraRadera
 16. Poliser försöker provocera fram våld i demonstrationer, det är ett sätt att splittra demonstranterna och göra dem svagare, detta leder till att man sen gör massarresteringar.
  CBC har rapporterat detta, stor nyhetskanal i Canada.

  In the video, protest organizers in suits order the men to put the rock down, call them police instigators and try unsuccessfully to unmask them.


  Police said the three were told to monitor protesters who were not peacefully demonstrating to prevent any violent incidents, but they were called out as undercover agents when they refused to throw objects.


  Quebec police admit they went undercover at Montebello protest
  http://www.cbc.ca/canada/story/2007/08/23/police-montebello.html

  I artikeln (se citaten och länk ovan) "Quebec police admit they went undercover at Montebello protest" försöker polisen förneka försök till upplopp, men poliserna blev upptäckta just för att de försökte provocera fram våld, se även video av händelsen nedan: Det är uppenbart att poliserna försöker provocera fram våld och sedan flyr in till polisen för att bli arresterade när de blivit upptäckta. CBC bekräftar att polisen erkänt att dessa tre män var poliser. Man kan inte få mer bevis än så här. Bilderna visar tydligt att de enda som är maskerade och har sten i händerna är demonstranter som visade sig va poliser. I rest my case.

  Stop SPP Protest - Union Leader stops provocateurs
  http://www.youtube.com/watch?v=St1-WTc1kow


  Länken nedan visar fullt av länkar om poliser som provocerar fram våld som utklädda demonstranter. Ett annat knep är att man låter bli att gripa dessa proffs-vandaler under en hel dag och sedan när de förstört tillräckligt mycket så att allt spårat ur, så går man in med full styrka med poliser och slår ner alla demonstranter, allt ifrån äldre kvinnor och unga tjejer och killar. Alla som demonstrerat mycket har många gånger undrat varför poliser inte gripit folk som i liten grupp vandaliserar en hel stad. Främst har poliser undrat varför de inte fått gripa vandaler under demonstrationer, utan först när allt spårat ur ska de få ingripa. Ja svaret finns i länken nedan.

  http://www.infowars.com/provocateur-cops-caught-disguised-as-anarchists-at-g20/

  Läs på sidan 6 (se citat nedan) i denna länk:

  Göteborgsdemonstrationer som visuell performance:Ungdomsidentitetsformation som följd av deltagande i demonstrationerna vid EU-toppmötet juni 2001, samt i reaktion mot den tryckta mediebevakningen
  http://www.ep.liu.se/ecp/015/081/ecp015081b.pdf

  Rubriken säger, Göteborg – ett slagfält. Två andra artiklar visar effekten av ”slagfältet”. I artikeln Här griper de en kollega, refereras till polisens användning av civilinformanter för att infiltrera demonstranterna. Även om det kanske inte är tolkat så av de flesta läsarna så stödjer omnämning av infiltratörer alternativa mediekällor som påstår att civilklädepolisens informanter var bland de som ställde till upplopp. Det ger fog till att infiltratörer skulle kunna vara del av bakgrunden till upploppet. Detta är en teori presenterat av, bl.a., vittnesmål samlade av Wjik10 från Arbetaren, Stockholms fria tidning och den alternativa nyhetssajten IMC. Ett annat försök att utvidga synen på mediebevakningen kring EU-toppmötet kan ses på ledarsidan där ”Forum 2001” omnämns (artikeln negligerar att kalla det vid dess fullnämn ”Free Forum 2001”), en tältstad som erbjöd alternativa debatter, föredrag, musik och teater.

  SvaraRadera
 17. @jonas

  Jag förvarar min rätt att demonstrera.

  I dag är det enkelt att via nätet trumma ihop en stor folkmassa, men när den väl står där så har initiativtagarna oftast en för dålig organisation för att freda sig. Då öppnas möjligheten för kapningar.

  Om vi inte kan få självreglering av demonstrationer då kommer vi att få se statsmakten reglera den än mer åt oss, och det är ett värre alternativ.

  Därför trycker jag hårt på arrangörernas ansvar för demonstrationer, och jag struntar i om etablissemanget råkar tycka som jag.

  Man kan inte som arrangör undandra sig ansvaret för folkmassan när man väl har samlat den. Då förstör man grunden för demonstrationsinstrumentet som sådant.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.