2010-01-13

Kan ingen lära dem hur kapitalism fungerar?

SE-Banken gör en vinst på 1,5 miljarder kronor. De anställda får en bonus på 1,8 miljarder kronor. Aktieägarna får inte ett öre i aktieutdelning.

Problemet är inte det kapitalistiska systemet. Problemet är att storföretagen inte ens förstått dess elementa.

18 kommentarer:

  1. Nja, marknaden är ju egentligen fri. Problemet som jag ser det är två:
    1) Staten räddar banker.
    2) Aktieägarna är alldeles för passiva. Jag undrar hur stor del som består av slappa fondägare och aktieägare som redan omfattas av bonus (styrelse et c).

    SvaraRadera
  2. Jag är inte riktigt med på vad du vill åt, för ultimativt är det väl aktieägarna som bestämmer över bonusarna?

    För i så fall - revidera avtalen! (Fast på ägarnas initiativ och vilja, givetvis.)

    SvaraRadera
  3. Är inga av storägarna i banken anställda?

    SvaraRadera
  4. Uppenbarligen verkar ägarna (i sann kapitalistisk anda) tycka att de anställda ska ha sin bonus. Annars hade de naturligtvis agerat.

    Men jag håller med om att de inte verkar vara riktiga kapitalister. Varför har inte t.ex inte SEB sagt upp alla anställda och plockat in dem via bemanningsföretag?
    Då hade de haft råd med både utdelning och bonus.
    Nej vänta. Man ger bara bonus åt anställda. De hade alltså kunnat ge jävligt mycket utdelning till ägarna.

    SvaraRadera
  5. Och jag utökar min kommentar ovan med en punkt till:

    3) Kunder som inte förstår att använda sin konsumentkraft. Är man SEB-kund och inte byter bank när det sker sådana här bonusar, så samtycker man till dem i praktiken.

    SvaraRadera
  6. Jag funderar på att köpa tio SEB-aktier, gå på stämma och vara sur ägare.

    SvaraRadera
  7. Vad är det för konstigt med detta? Fungerar ju så i det monetära systemet...

    Roffa åt dig så länge det går.

    SvaraRadera
  8. Jag tycker det låter som svaga ägare. Det är ju de som till sist tillåter bonusarna. De får skylla sig själva.

    SvaraRadera
  9. Ska de behövas en vänster tomte(i era liberala ögon) som ja för att se problemet här.

    SE-Banken gör en vinst på 1500 miljoner kr, Dom delar ut bonus på 1800 miljoner kr.

    Vart kommer dom övriga 300 miljonerna från?

    sedan om det är anställda eller aktieägarna som får bonusen i dessa tider, är en annan diskution, men det fattas fortfarande 300 miljoner för att det ska gå ihop, eller har ja läst fel någonstans?

    SvaraRadera
  10. Banker måste få gå i konkurs, så att det kan bli någon form av utrensning.

    Men banker får inte kollapsa såsom Lehman Brothers gjorde. I stället borde staten få gå in och ta över hela banken såsom skedde med Carnegie. Rädda det som går och rädda och avveckla skräpet med förnuft.

    Ägarna förlorar, som de ska vid en konkurs, men kunderna får mjuklanda och det är bra för samhället.

    SvaraRadera
  11. @pros

    Jag har inte sett hur detta bonusavtal ser ut men ofta betalas bonusar ut genom aktier eller optioner. Det betyder att företaget inte betalar bonusen med sin vinst. Det är aktieägarna som betalar bonusen genom att aktierna bli mindre värda.

    Även om bonusen betalas ut i pengar borde den ju bokföras innan man räknar ut vinsten. I så fall betalar man först 1800 milj kr i bonus och har efter det 1500 milj kr kvar i vinst. Men i slutändan är vinstbegreppet ändå till stor del en fråga om vad företaget vill visa upp. Det går att bokföra pengar på många sätt.

    SvaraRadera
  12. Till typ alla som kommenterat hittils:
    - utdelningar (och cashbonusar) betalas ut genom kassaflöde, inte genom vinst. Detta är definitivt inte samma sak (speciellt inte då man som banker de senaste åren har tvingats till stora nedskrivningar på assets)

    - Aktieägare kan tjäna pengar på andra sätt än genom utdelningar i år, tex genom framtida utdelningar eller försäljning av sina aktier.

    SvaraRadera
  13. Hmmm, bonus brukar beskrivas som en rörlig lönedel, som acckordet i byggbranschen ungefär. Skillnaden är väl bara att ackordet räknas av och ut månadsvis och bonusen årsvis. Bägge är beskattade som lön, dvs utöver bonusen/ackordet till den anställde så betalar företaget sociala avgifter på beloppet.
    Jag undrar varför ingen räknar ut hur mycket byggbolagen betalar i ackordsersättning och jämför det med vinsten? För att politikerna inte lagstiftat om en sådan redovisning?

    En annan tanke: på 70- och 80-talet brukade fack och journalister argumentera för vinstdelning med de anställda. Tiderna förändras och de eviga sanningarna med den :-)

    SvaraRadera
  14. Tycker att ni skall sluta att klaga på SEB, dom gör ju ett fantastiskt jobb genom att överhuvudtaget behålla några kunder.

    Fick just ett sammandrag av mina pensionsfonder från dom.

    Efter att ha reducerat mina insatta medel inför 2009 med 49%, så lyckades dom öka fondernas värde med 29% under förra året samtidigt som börsen som helhet steg med 54%.

    Jag riktigt ryser när jag hör han med hästsvansen stå och förmana bankerna att sluta betala ut bonusar, vilket torde vara kaffepengar vid en jämförelse med vilka belopp som samma banker lyckas decimera insatta medel med.

    SvaraRadera
  15. Scary Devil Monastery14 januari, 2010 01:51

    Problemet tror jag är att kapitalismen fungerar så här:

    Ambition och girighet är prio ett. Det får marknaden att gå runt genom att företag skall vara motiverade att hitta på nya sätt att tjäna pengar.

    Konsumenternas värjer sig mot detta vilket begränsar företagens agerande.

    Men om vi har konsumenter som blint litar på banker och företag samt företag som litar på blint på att finansiären i X:te led faktiskt är god för framgångarna han redovisar - då får vi en krasch a lá 2008.

    Vi är helt enkelt för oskeptiska. regleringar måste till för att konsumenten i god tro skall kunna sätta in sina surt förvärvade slantar på ett konto i en bank som inte är skuldsatt till ett par hundra gånger sitt eget marknadsvärde.

    Där har vi anledningen till varför USA skakades i dess grundvalar, medans vårt finanssystem klarade sig hyfsat väl.

    Marknadsliberalism är bra, men det finns en anledning till varför man skall ha en stat att ide+éllt sett försvara medborgarnas intressen.

    SvaraRadera
  16. "Vi är helt enkelt för oskeptiska"

    Tala för dig själv. Jag lånar ut mina pengar till en bank i utbyte mot ränta, jag byter om jag inte anser räntan vara tillräcklig. Båda gör en bra affär.

    Förresten äger väl staten redan en bank? Den verkar vara rätt lik alla kapitalistägda banker.

    Vi är långt ifrån någon form av marknadsliberalism och vi har aldrig haft någon heller i modern tid.

    SvaraRadera
  17. Vad är så konstigt med det här? Bonusar beräknas väl vanligtvis på resultatet från föregående år?

    /Rickard

    SvaraRadera
  18. Problemet för SEB är, att banken har gått bra på de flesta ställen, utom i Baltikum. Valutahandeln, för att ta som exempel, har fått det bästa resultatet på många år. Dessa anställda som gjort ett så bra jobb ska rimligtvis ha "bonus" för det.

    Fortfarande inte nöjd? Skit i SEB och hoppas på att de går i konkurs.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.