2010-01-18

Nu tar lagarna ut varandra...

Vi lever i ett komplicerat samhälle. Så komplicerat att lagarna nu börjar ta ut varandra.

I SvD kan vi läsa om hur Telia nu tar IPRED till domstol, eftersom det svenska genomförandet strider mot EU:s datalagringsdirektiv.

Två dåliga lagar kommer från EU och tar ut varandra... Det verkar som om politiken sköter sig själv i dag. ;-)

5 kommentarer:

 1. Att IPRED skulle kunna användas mot fildelning och internetanvändare var ju inte helt uppenbart, så det är kanske inte så konstigt om ingen reagerade när Datalagringsdirektivet gick in och skyddade dessa uppgifter.

  Men helt uppenbart är den en kollission och att datalagringsdirektivets integritetsskydd borde kunna åberopas i det här fallet.

  Svea hovrätts resonemang i fallet är ju en smula uppseendeväckande, dels eftersom man inte diskuterar principen om horisontell effekt, dels eftersom man anser att en ip-adress kan vara både skyddad och inte skyddad på en och samma gång.

  SvaraRadera
 2. Två dåliga lagar kommer från EU och tar ut varandra... Det verkar som om politiken sköter sig själv i dag. ;-)
  Äntligen lite positiva nyheter från EU.
  Hoppas på mer sånt.

  SvaraRadera
 3. Då kanske det finns hopp om att hela EU-byråkratin skapar sitt eget byråkratiska svarta hål, dras in över den juridiska händelsehorisonten, sliter sönder alla redundanta paragrafer och föreskrifter och till sist upphör att existera?

  Skulle ju inte satsa några pengar på det i och för sig.

  SvaraRadera
 4. Hur påverkar detta polismetodutredningens förslag? Enligt den ska ju polisen ha minst samma möjligheter som upphovsrättsindustrin att hämta ut abonnemangsdata. Men datalagringsdirektivet säger å andra sidan att detta bara får ske vid grövre brott.

  SvaraRadera
 5. @Simon:

  Polismetodutredningen har inte tagit hänsyn till datalagringsdirektivet vilket ju är smått uppseendeväckande.

  Men i stort sett kan man väl säga att även om motivet för datalagringsdirektivet är att bekämpa allvarligare brott (Artikel 1.1) så är det upp till varje land att bestämma vad som är allvarliga brott. Och i förlängningen kan man väl då anse att alla brott är allvarliga.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.