2010-01-26

Say what..?Piratpartiets MEP Christian Engström var på möte med EU:s spanska ordförandeskap i går.

Bland annat framförde spanjorerna att de vill "ge internet möjligheten att glömma" ("give internet the ability to forget").

Man kan undra vad det skall betyda. Tydligen var inte ens spanjorerna själva riktigt säkra på vad de menar. Men tanken drar lätt iväg mot 1984 och Winston Smiths jobb med att plocka bort sådant som är olämpligt ur gamla tidningsrullor.

Vad är det de menar att internet skall "glömma"? Och hur hade de i så fall tänkt sig att det skall gå till?

20 kommentarer:

 1. Det sägs att den sovjetiska nationalecyklopedien bytte ut "Beria" mot en fyrasidig post om "Bergins sund" - när Beria hade fallit i onåd.

  SvaraRadera
 2. Detta kan väl tolkas i positiv mening.

  Personuppgifter som inte längre behövs ska "glömmas". Det låter väl rätt attraktivt?

  SvaraRadera
 3. "... hur hade de i så fall tänkt att det skulle gå till [att glömma]?"

  Enkelt. De släpper loss Skynet :P

  SvaraRadera
 4. Det handlar med största sannolikhet om folk som inte är tekinkkunniga. De vet helt enkelt inte hur internet fungerar eller är uppbyggt. De tror att information A ligger på hårddisk X och endast där. DÅ skulle det gå att censurera och "glömma" gammal information, men så är inte internet uppbyggt.

  SvaraRadera
 5. Handlar det månne om idéerna i Delete?

  Författaren intervjuas här

  SvaraRadera
 6. Den förmågan (att glömma) finns väl redan på flera ställen i internet-infrastrukturen ?

  Exempelvis i DNS- och ARP-cachar, där glömskan bland annat gör det praktiskt möjligt och användbart att byta till en ny IP-adress för en nod eller tjänst eller att byta nätverkskort i en dator
  eller återanvända en IP-adress på ett LAN.

  Det kan förstås vara så att förslagsställaren exempelvis vill förbjuda Kungliga Biblioteket och liknande instanser att kopiera folks hemsidor (jag antar att de kör ett projekt för att arkivera information som de hittar på nätet, för framtida forskningsändamål) ?

  Förresten, är det bara på film (typ hollywood-produktioner) och i extremt proprietära meddelande-tjänster (förmodligen ej SMTP-baserade) som avsändaren har möjlighet att radera olästa brev i den server där de väntar på att mottagaren skall öppna brevet ?

  Den typen av tjänster verkar enligt mig ganska fåninga, då de ju kan uppmuntra till att mottagaren har ett klientprogram som tar hem och säkerhetskopierar ankommande mail bara för att kunna se sådan information som avsändaren tänkt sig ha möjlighet att ändra när exempelvis alkohol-halten skunkit något.
  Skickat är skickat och det kostar nog inte så mycket utrymme att lagra något extra mail. Avsändaren får väl stå för sina handlingar ?

  Hans D.

  SvaraRadera
 7. Hej Hax, bra artikel. Det finns en berömd bild då Trotskij plockades bort också på en kongress tror jag, den har jag letat efter på nätet.

  SvaraRadera
 8. hej igen, det är väl inte Trotskij på bilden? svårt att se.

  SvaraRadera
 9. @ ulf_pirat

  Nej, det är Nikolaj Jezjov, en sällsynt blodig mördare i det mörkaste kapitlet av den sovjetiska historien. Han var inrikesminister och NKVD-chef 1936-38 men degraderades av Stalin till folkkommissarie för vattentransporter när han blivit för mäktig. Den första bilden torde vara från 1938 (det tycks handla om en invigning av någon kanal). Jezjov sköts i en källare 1940.

  Notera hur kort han är. Stalin var själv inte särskilt reslig (163 cm), men den onde Jezjov mätte endast 151 cm.

  SvaraRadera
 10. Kanske tänker de på samma sätt som Sydsvenskan skrev igår om avpublicering av reportage - att det i vissa fall kan vara motiverat att ta bort eller anonymisera gamla reportage.

  SvaraRadera
 11. Man kunde ju hoppas att de var personuppgifter men de syftar säkert på att publicerad information skulle försvinna efter X tid vilket är rätt korkat och omöjligt...

  SvaraRadera
 12. Det dunkelt sagda, är det dunkelt tänkta.

  SvaraRadera
 13. Har de inte hallt pa och tramsat & lagstiftat hur lange som helst om att inget pa natet ska glommas, utan ga in i nagon enorm databas som ar lika lacksaker som ett sall? Fast det kanske inte galler egna snedsteg forstas.

  -P

  SvaraRadera
 14. En möjlig ledtråd:

  http://ledomainedanais.blogspot.com/2009/11/den-digitala-glomskan-i.html

  SvaraRadera
 15. Det är nog boken "Delete: The Virtue of Forgetting in the Digital Age” (Princeton Univ. Press 2009), de refererar till.

  Idén är inte så dum om det innebär att man inte har långvarig datalagring, att kreditkortsföretag blir skyldiga att radera gamla transaktioner efter en viss tid, osv.

  Jag skrev en bloggpost om detta i höstas.

  SvaraRadera
 16. Glömska är en del av verklig frihet.

  SvaraRadera
 17. Makalös historia. Tveksam till att dom glömmer iaf..

  SvaraRadera
 18. Alla vill att Internet(s) ska kunna fås att glömma nu för tiden.


  Diktaturer likväl som demokratiska stater.


  T om NASA har gått i den fällan, flera ggr faktiskt under flera år, fast endast på klimatsidan verkar det som. Faktiskt så sent som för mindre än en vecka sen, lol.


  Man vet att folk inte fattar internet när dom tror att infon inte existerar så länge den inte är indexerad, än mindre länkar heh.


  Man vet att folk inte fattar att internet fortfarande är nyhetens behag, i annat fall hade dom inte sett så bestörta ut när dom väl fattar att dumstruten hela tiden suttit på deras huvud.


  Man vet att folk, som tordes ha fler än alla hästar hemma, inte fatta Internet när dom dementerar eller försvara någonting (som redan alla har access till) ena veckan och sen ber om ursäkt för det andra veckan när fem-öringen trillar ned.


  Men framför allt vet man att folk inte fattar internet när dom helt 100 tror att en fel aktig dementi eller försvar är bort glömd tredje veckan. Vilka dårar egentligen. :-()


  //ST

  SvaraRadera
 19. Jag tror de menar glömmas. Det vore bra om internet kunde glömmas helt och hållet.

  SvaraRadera
 20. "..och glömska, glömska
  av stora synder och stora sorger
  det ger endast havet,
  och absint!"

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.