2010-01-25

Socialdemokrat vill förbjuda anonyma kontantkort

Socialdemokraten Susanne Eberstein har ställt en riksdagsfråga till justitieminister Beatrice Ask (m).

Hon försöker trigga justitieministern att förbjuda anonyma kontantkort till mobilen.

Glädjande nog säger justitieministern nej tack.

Då är frågan: Kommer socialdemokraterna, som parti, att driva frågan om att förbjuda anonyma kontantkort?

Detta är en fråga som är begriplig för vanligt folk. Och det är valår. Nu tycker jag att vi kräver sossarna på besked. Om de går på Ebersteins linje, då har Piratpartiet fått en valfråga serverad på silverfat.

(Och om de backar från kravet, då vill vi ha ett tydligt löfte om att det är en linje som verkligen ligger fast. I så fall har vi uppnått något i sak.)

Anonymitet är inte ett brott!

(Tipstack: Jack)

54 kommentarer:

 1. Ska visa kort också vara anonyma?
  Elräkningen?

  SvaraRadera
 2. Det enda negativa jag kan se med att man inte har anonyma kort är ifall nån stjäl min telefon och använder den i brottsligt syfte.

  I alla andra sammanhang ser jag det lika rimligt som att ha ett personligt elabonnemang.

  SvaraRadera
 3. Vem avgör vad som är "lämpligt"?
  Storebror staten?

  F.ö. har Camilla L kommenterat detta på sin blogg för ett par dagar sedan.

  SvaraRadera
 4. "Jag anser sammantaget därför inte att nyttan av förslaget uppväger intrånget i människors privatliv och den administrativa börda det skulle ge upphov till. " /Ask. Jag tycker inte att Asks argumentation om en administrativ börda håller. Politik innebär bördor det kan man inte använda som argumentation. "jobbigt, jag orkar inte"? När det gäller integriteten så ser jag en poäng i Mickes fråga om Visa-kort också ska vara anonymt? Ingen mår dåligt av att kontantkortet är registrerat med person-nummer.

  SvaraRadera
 5. I alla andra sammanhang ser jag det lika rimligt som att ha ett personligt elabonnemang.

  Varför ska ett elbolag nödvändigtvis ha mina personuppgifter? Om jag förskottsbetalar en viss mängd el till en viss bostad är det väl bra så?

  Likaså behöver inte skatteverket veta var jag bor. Om man istället tog ut skatt i den kommun där man jobbade skulle det räcka med att dom visste var jag jobbade. Rätten till anonymt boende, en piratpartifråga?

  SvaraRadera
 6. Natta> Hur mår då den som vistas tillfälligt i landet (alltså utan personnummer) om det blir omöjligt att skaffa sig en mobil med kontantkort?

  SvaraRadera
 7. Med teledatalagringen blir din mobil en spårsändare. Klart att man vill vara anonym då.

  SvaraRadera
 8. Om man tror att vi i Sverige lever i ett krigstillstånd där medborgaren är en patrisan hotad till livet och motståndaren näst intill bokstavligen är Gestapo, och att alla politiska ambitioner utom de som syftar till att savskaffa politiska bördor, politiska vilja, är förkastliga - då ter det sig kanske rimligt at kräva rätten till anonyma telefonkort. Under alla andra omständigheter är det en grov felsyn och missar att den sortens telefonkort är ett perfekt verktyg för olika slags brottslighet, hot och trakasserier. Man kan inte bara vifta bort våld, utpressning eller sms-mobbning med att anonymitet i alla lägen skulle vara en "mänsklig rättighet".

  SvaraRadera
 9. I Norge måste man ha ett NORSKT personnummer för att kunna skaffa ett sletet kontantkort till mobilen.

  SvaraRadera
 10. Micke: En uppenbar om än ovanlig anledning är för att som FRA-anställd kunna larma om oegentligheter till media. Det skulle ju knappast vara möjligt att göra det utan att FRA skulle kunna ta reda på det annars.

  Om man vill vara mer generell så gäller det anställda vid de flesta myndigheter och kan även omfatta kriminella som vill tjalla utan att riskera att bli avslöjade av korrupta poliser och liknande.

  Mer allvarligt är att man frångår principen i att staten ska skita i vad du gör så länge det inte är brottsligt. Att registrera dig i förväg för att du möjligen kan begå en handling som gör att någon vill kunna identifiera dig i efterhand är helt barrockt.

  Det finns ingenting juridiskt som stoppar anonyma el-kontrakt, men det finns en hel del saker som krånglar till det rent praktiskt. Därför misstänker jag att inget elbolag varit intresserad av att ta fram en sådan lösning i modern tappning (har för mig att jag sett nån form av gamla elmätare med myntinkast). Tror dessutom att detta inte är speciellt efterfrågat av kunderna.

  När det gäller visa-kort... Kommer du ihåg de famösa cash-korten? De var ju i princip anonyma visa-kort, visserligen utan kredit och med en max-gräns på 1500 kr men ändå hyfsat nära. Dessutom så skulle de finnas i helt anonyma varianter som man skulle kunna ge bort.

  SvaraRadera
 11. Jag läste i tidningen att vissa brottslingar använder munnen till att kommunicera med varandra.
  Det vanligaste är att de viskar till varandra.
  Avser justitieministern att vidta åtgärder för att brottslighet som begås med hjälp av viskningar och tal införa obligatoriskt munlås på Svenska folket.
  Marx, Lenin, Stalin och Mao har ju varit förebilder så vi borde kunna ta ett par steg längre.

  SvaraRadera
 12. Scary Devil Monastery25 januari, 2010 14:53

  @Natta

  Du menar utom om man skulle ha avvikande åsikter eller i övrigt vill ha ett skyddat nummer?

  Tusentals exiliranier, offer för grov kvinnofridskränkning, kinesiska dissidenter, eller vem som helst som har anledning att hålla sig anonym ber nog att få avvika från den åsikten.

  I övrigt gäller att rätten att få vara anonym i sin kommunikation är grundlagd i FN's deklarationer, samt svensk grundlag.
  Så att ta bort den möjligheten...är nog inte ens förenligt med lag.

  SvaraRadera
 13. @Magnus
  Så om vi någonsin får ett mer förtryckande styre tänker du gå och säga till dem att "nu är ni minsann så förtryckande att jag vill ha frihet att vara anonym"? Det verkar slugt, frihet behövs för att inte hamna i förtryck i framtiden.

  @Micke
  Vad är det för fel på anonyma betalkort. Hört talas om kontanter? Det är väl rimligt att vi ska kunna använda våra pengar utan att allt ska kunna registreras.

  @Alla
  Det märkliga är att vi tycks kunna registrera allt mer av vad vanliga människor gör men så fort staten ger pengar till några som bidragstagare, sjuka, arbetslösa, invandrare o.s.v. Då är det fullkomligt otänkbart att samköra statens egna utbetalningar för att kontrollera att de inte får olika stöd samtidigt.

  Integritetsdebatten är så ofantligt principlös. Vi har de samhälle vi har pga frihet, låt oss inte förlora det.

  SvaraRadera
 14. Micke: Vill du att man registrerar sitt personnummer när man använder internet på internetcaféer eller på bibliotek?

  SvaraRadera
 15. Ja, elektricitet kan mycket väl betalas anonymt, t.ex. genom en elmätare som man fyller på genom att stoppa in mynt eller sedlar.

  Jag bor i England och det sitter två elmätare av just den typen i min trappuppgång. Mätarna är kopplade till respektive lägenhet.

  Ingen elräkning, ingen registrering nånstans. Mätaren är registrerad på hyresvärden som äger huset.

  Men som hyresgäst måste man alltså fylla på mätaren, annars säger det zap och så slocknar strömmen.

  Det finns en mätare som tickar ner så du ser hur många kWh som finns kvar. Elbolaget får sina pengar, hyresvärden får sina, alla nöjda.

  Vilken typ av brott anser Micke att jag nu gör mig skyldig till genom att betala min egen el i min hyrda lägenhet kontant?

  Vem ska ha anledning att kunna gå in och titta på min personliga elräkning?

  SvaraRadera
 16. Stocken och Johan Y: ni utgår från att strävan att bilda opinion offentligt, en demokratiks opinion utan maskering, redan idag i stort sett är död och att den som vill tänka fritt därför måste ha som huvudlinje att gå under jorden. Det är ni som har bevisbördan på den punkten och det räcker inte med att bara säga "FRA". Vi har inte sett en enda person som har mist jobbet, åtalats eller hamnat i fängelse för att de uttalat sig emot FRA.

  SvaraRadera
 17. Pippi på Stureplan25 januari, 2010 15:37

  Micke: ja det finns anonyma Visa-kort. Fungerar ungefär som presentkort. Man köper ett kort med tex USD100 på och sedan använder man det med PIN-kod. Fungerar utmärkt. Vad skulle problemet med detta vara?

  SvaraRadera
 18. @Magnus: Jag kunde ha argumenterat med något som redan hänt i Tyskland pga den ökade övervakningen som redan skett där; nämligen att en del människor tvekar att ringa eller helt har slutat ringa känsliga samtal för att de är oroliga över att det ska komma fram att de pratar med en psykolog och liknande. Om man lagstiftar bort möjligheten att ringa från anonyma telefoner så kommer ju den typen att samtal minska ännu mer.

  Sen så kan jag argumentera från en frihetlig vinkel om du vill :-) Staten ska ge sjutton i att fingra på privata företags affärsmodeller, i det här fallet genom att kräva att uppgifter registreras som inte behövs för att tillhandahålla tjänsten.

  SvaraRadera
 19. Magnus skrev "Om man tror att vi i Sverige lever i ett krigstillstånd där medborgaren är en patrisan hotad till livet och motståndaren näst intill bokstavligen är Gestapo"

  Frågan är om ens du vet hur Sverige ser ut i morgon eller om 50 år.

  SvaraRadera
 20. "Anonymitet är inte ett brott!"

  Inte ännu...

  SvaraRadera
 21. Till skillnad från vissa kommentatorer här så tycker jag det är otroligt viktigt att hålla sig till principer i dessa frågor. Att få vara anonym bör vara en rättighet, och det är farligt att argumentera med orden att det inte drabbar gemene man. Det stämmer visserligen. Förmodligen skulle mitt liv rent praktiskt inte skilja sig särskilt mycket i ett samhälle som i detalj är kontrollerat av staten, på samma sätt som att jag förmodligen skulle kunna leva ett helt normalt liv även i Kina.

  Skulle vi införa tortyr i straffskalan så skulle majoriteten av befolkningen klara sig undan det trots allt, men för den sakens skull blir inte tortyr rätt rent principiellt.

  Man måste höja blicken lite när man diskuterar den här typen av frågor.

  SvaraRadera
 22. Magnus>>
  "Det är ni som har bevisbördan på den punkten och det räcker inte med att bara säga "FRA"."

  Förstår jag dig rätt om du menar att bevisbördan alltid ska vara på den som vill vara anonym?

  SvaraRadera
 23. @Magnus
  Nej, det har vi inte. Jag menar inte att man behöver vara anonym. Jag tycker till och med att det är en stor nackdel att vara det. Däremot hävdar jag att när behovet att vara anonym uppstår. Då är det försent att skapa möjligheten. Därför måste det vara en grundläggande rättighet.

  Problemet som jag ser det är dock inte bara anonymiteten utan hur lätt det är att sammanställa informationen. Jag visar ju upp mitt ansikte på möten, debatter och när jag annars talar med människor. Men det går inte för staten att på ett enkelt och billigt sätt sammanställa allt detta. Det är därför anonymitet är viktigt på nätet just. Människor har den typ av vardagliga samtal här som vi tidigare hade runt fikabordet. Den är inte mer ok att registrera den än vad det är att avlyssna alla fikabord.

  SvaraRadera
 24. "Människor har den typ av vardagliga samtal här som vi tidigare hade runt fikabordet. Den är inte mer ok att registrera den än vad det är att avlyssna alla fikabord."

  Vad man börjar inse nu är att anledningen till att politikerna inte vill avlyssna alla fikabord endast beror på att det inte är praktiskt möjligt, och inte på grund av någon princip att folk inte bör vara avlyssnade.

  SvaraRadera
 25. Magnus tror att allt är som det ser ut att vara. Och precis så som det är, så kommer det också att förbli.

  Det strider mot all historisk erfarenhet och mot all statistikteori. Om framtiden vet vi bara en sak: den kommer att vara annorlunda mot nu.

  Ge du ett skäl till varför anonym kommunikation skall vara kriminell.

  I ett samhälle där det är kriminellt att vara anonym, kommer bara kriminella att vara anonyma.

  SvaraRadera
 26. Med tanke på att brottslingar bara kommer att hitta något nytt sätt att kommunicera (som det finns ett antal alternativ, vad man hört), så kommer detta bara , som sagt, innebära extra administrativarbete och kostnader för liten förtjänst.

  SvaraRadera
 27. Scary Devil Monastery25 januari, 2010 16:58

  @Hypochondria

  Sant. Bruce Schneier har hårda ord att säga om de som förespråkar Data Mining som metod i brottsbekämpning.

  I grund och botten förlorar polisväsendet försvinnande litet på att folks rätt att vara anonyma inte inskränks. Vi får utgå ifrån att personer som är kompetenta att begå allvarliga brott framgångsrikt även är kompetenta nog att använda sig av annat än sina egna mobiltelefoner.

  Resonemanget är litet liknande ett påstående att polisens arbete förhindras nämnvärt av att de faktiskt behöver åklagares tillstånd för att begå husundersökning eller ha bevittnat brott för att frihetsberöva.

  @Magnus

  Jo, faktiskt. Anonymitet inom all form av kommunikation är en mänsklig grundläggande rättighet enligt både FN och EU - samt i svensk grundlag.

  Att säga att den bör avskaffas är att utgå ifrån att alla skall misstänkas för att någon kan tänkas begå ett brott.

  Den saken är inte förenlig med grundlag eller rättspraxis i något land som inte idag klassas som renodlad diktatur. Inte ens i USA under McCarthy-eran eller under GWB har man vågat peta på folks rätt att anonymisera sig.

  @Stocken

  Bra framlyft. Vem fan vill leka "whistle blower" om man blir nödd och tvungen att signera avslöjandet med eget namn?
  Och vem skulle våga tipsa polisen om man visste att en belöning på ett par dussin tusenlappar under bordet var allt som krävdes för att telefonnumret som ringde in tipset skulle spåras direkt till avsändare.

  SvaraRadera
 28. Micke: Ska jag visa leg jag handlar frimärken också?

  /Paul W

  SvaraRadera
 29. Micke, du och staten ska skita i vem som betalar min telefonräkning. Du ska ge fullständigt fan i vem som betalar min elräkning, eller någonting annat för den delen.

  Men det har jag förstått att det är för mycket begärt från en sådan "liberal" som dig...

  Det finns fan i mig inte tillräckligt med okvädningsord som jag kan komma på för att beskriva en sådan quisling som dig!

  Men var du lugn, din "liberala" syn på individen har ju spritt sig till regeringskansliet. Njut riktigt jävla mycket i höst när vänstern tar makten. Jag har röstat för sista gången i mitt liv.

  Nu kör vi 44 år till med sossarna och den här gången kommer ju iiiiiiinga tvångssteriliseringar att ske.

  Du är nästan lika avskyvärd som borgarbrackorna.

  SvaraRadera
 30. För att jämföra med Mickes exempel:

  Visakort: Vill man betala anonymt så kan man använda kontanter.

  El: Din elförbrukning är inte speciellt integritetskänslig. Visserligen går det att hitta haschodlare med hjälp av deras höga elförbrukning, men det är ett undantag:

  Kommunikation: Rätten till anonym kommunikation är en grundläggande mänsklig rättighet. Med hjälp av mobilen så kan dina rörelser följas i realtid och dina kontakter kartläggas helt automatiskt.

  SvaraRadera
 31. @Magnus
  "Vi har inte sett en enda person som har mist jobbet, åtalats eller hamnat i fängelse för att de uttalat sig emot FRA."

  Även om kontexten inte är exakt den du nämner så har det redan hänt i sak. Folk har förlorat jobbet och/eller blivit nekade jobb på grund av statens avlyssning och klåfingrighet. Minst en har suttit i fängelse för att ha avslöjat det hela.

  Läs in dig på IB-affären och SÄPO:s åsiktregistrering.

  SvaraRadera
 32. Vid närmare eftertanke

  För mig räcker det om det anonyma psykfallet i tråden är tvungen att registerara sig för att få ha mobil.

  SvaraRadera
 33. Intressant att så många som är FÖR sosseideen här på något sätt automatiskt utgår från att den tekniska utvecklingen inte kommer att fortsätta längre vad gäller mobiltelefoner, den har ju knappt ens börjat, kolla t.ex den här länken om badrumsvågar med inbyggd mobiltelefonfunktionalitet som automatiskt skickar ett tweet när man ställer sig på den:

  http://mashable.com/2009/11/10/wifi-body-scale/

  Skall vi kanske tvingas att registrera våra badrumsattiraljer också? Och i så fall, varför inte uppge vår vikt till staten minst en gång per dygn när vi ändå håller på, så att folk med en osund helgfrossande livsstil kan registreras hos de sociala myndigheterna.

  SvaraRadera
 34. "Vi har inte sett en enda person som har mist jobbet, åtalats eller hamnat i fängelse för att de uttalat sig emot FRA."

  Tja, jag tappade massor av kunder på grund av mitt FRA-motstånd.

  Jag blev JK-anmäld (senare överlämnad till terroråklagarna) för mitt FRA-motstånd.

  SvaraRadera
 35. http://minimaliteter.blogspot.com/2009/03/fra-antologi-henrik-alexandersson.html

  http://henrikalexandersson.blogspot.com/2008/08/fra-uppsamlingsheat.html

  SvaraRadera
 36. Bara jag som känner att orginalfrågan är ett troll? De politikerrävarna börjar lära sig ;-)

  SvaraRadera
 37. Naturligtvis finns anonyma bankkort (konto, inte kredit), så den jämförelsen är rätt dålig. Jag har själv fått lön på sådana när jag utfört uppdrag åt företag utomlands, för att det helt enkelt var det smidigaste sättet.

  Jag tycker det är obehagligt med människor som tycker att registrering och identifiering ska vara normalfallet. Jag ser ingen som helst giltig anledning till att staten, Telia eller någon annan ska veta vem jag är när jag använder en extra telefon för att t.ex. prata med folk jag träffar på nätet. Brottsbekämpning är viktigt, men meningen med mitt liv kan inte enbart vara att göra den så smidig som möjligt.

  SvaraRadera
 38. Jag har ju ett abonnemang i Bulgarien och där var jag tvungen att registrera det nu vid årsskiftet. Snacka om symbollag. Redan har en business växt fram där framför allt romer agerar "målvakt" för dem som vill fortsätta prata anonymt. Detta var typ 100 % förutsägbart.

  SvaraRadera
 39. Anonymitet är inte ett brott

  ..kan komma att bli en viktig mening i år


  Tomas

  SvaraRadera
 40. Den här diskussionen blir inte riktigt inressant förrän nasarna börjar tagga allt vi köper med elektronik som går att spåra och använda för att krna infoprmation om individers beteenden och det kommer inte att dröja så länge.

  SvaraRadera
 41. Knepigt resonemang...
  Hur skulle det följas upp, skulle man ha legitimationstvång vid köp av kontantkort?
  Ska man maximera antalet kort till ett per person eller?
  Får man äga tio kort och ge bort nio i present? Måste man anmäla gåva av kontantkort och ange personnummer på gåvotagaren?
  Hela det här kontrolltänkandet är idiotiskt eftersom det inte är praktiskt möjligt att kontrollera korten.
  En lag finns inte om den;
  Inte är förankrad hos de den avser att kontrollera.
  Inte efterlevs av de den avser att kontrollera.
  /TS

  SvaraRadera
 42. Ask verkar ha lärt sig från hur det gick med FRA lagen. Borgarna kanske har kommit på att Terrorister inte skickar hotmails och VPN tunnlar är snart lika vanligt som Antivirusprogram. Var det verkligen värt det?

  SvaraRadera
 43. Tar ma bort anonymiteten så blir det bara som med allt annat: målvakter för de som sysslar med riktiga brott.

  Det är extremt naivt att i fråga efter fråga tro att teknik löser ett problem i sig. Idioter kan inte lösa problem med teknik och idioter är vad den svenska politiska eliten är.

  Själv tycker jag inte att Sverige har råd att låta idioter styra landet. Det gäller såväl jämlikhetsfrågor (feminism som idioter säger) som frågor där människors privatliv lätt kommer ikläm.

  Sen kan man gnälla på att jag skriver "idioter" men så länge som dom inte skärper sig så förtjänar dom inte bättre. Dom har haft åratal på sig att lyssna och bete sig annorlunda men dom tar inte chansen. Dom har förtjänat sin titel i mina ögon.

  De som lysna utav den politiska eliten blir bara ignorerade utav sina medarbetare pga att "dom lyssnar ju på vanlig folk som inte har betalt för sina åsikter".

  SvaraRadera
 44. Vem skrek Orwellsamhälle???

  Är det inte vi som bör avlyssna ochkontrollera politikerna istället?

  Menar vem har medlena och begå stora brott?

  Vem har ett ansvar gentemot folket som behöver övervakas.

  Ganska dum fråga.

  När politiker visa ett stort kontroliver visar det på att något står inte rätt till,, då börjar det bli dags och agera.

  Ta några exempel,, Iran , burma, kina.

  Det statskick vi har idag behöver inte vara samma statsskick vi har imorgon.

  bäst att stoppa dårar innan dom går för långt.

  SvaraRadera
 45. Sossarna ville förbjuda parabolantenner också en gång i tiden.

  SvaraRadera
 46. Michael Elddrake26 januari, 2010 02:51

  Jag håller med anonym,, det är slutröstt för min del ochså , menar ska det alltid vara så att ett parti tar över där den andre slutade, som i Bodströmsamhällets bildande m.m?
  Kanske det är därför dom vill övervaka fler och fler eftersom fler och fler tappar förtroende för staten då staten inte längre verkar ha rent mjöl i påsen så kanske det förklarar vad det är dom gömmer själva?
  kanske det är så att staten själv är brottslig och man väljer att fortsäta sina brott men hoppas att ingen ska komma på det och ifall att så måste man kunna spåra dem för att stoppa dem avslöja ens brott.
  Jag tycker det klaraste som pekar i den riktningen är att dom har rätt och knäcka källskyddet.
  wow vilket demokratiskt samhälle man har när rjournalistens källor kan tvingas fram.Verkligen demokrati.
  Jo jag har ochså gört som någon ovan nämnda sa att brottslingar kan tla med munnen.
  Vad föreslås då ,, ska vi skära av tungan på barnen vid födseln och plantera in chi i skallen på dem så deras tankar och tal kan buggas ochså.
  Någon jävla måtta får det vara.
  Helt klart slutröstat för min del ochså.
  Detdär med parabolförbud var ju ochså pricken över Iet.
  men betänk hur omyndigförklarad dom måste se på sin befolkning när dom kan komma med sånahär saker.
  Fyfan alltså det är ju verkligen och klassa oss som skit.
  Och dessa ska ha ens röst och skattepengar.
  så när börjar vi rösta om vilka som ska ut ur riksdagen, för det måste ju finnas någon översikt över politiker, menar om politikern inte känner ett ansvar gentemot befolkningen vem är det då som säger att dom ens gynnar befolkningen? Och något idiotiskt godtroget och tro att så vore fallet. Även på en simpel arbetsplats finns det någon som ser till att arbetet utförs.
  Vad vore skillnaden i detta men befolkningen ser till att politikerna gör sitt jobb?
  Låt oss starta en sida på internet där man får rösta vem som ska ut ur riksdagen.
  Det skulle jag vilja se.
  ocså vilka vi vill se som kandidater inte vilka vi får välja.
  då blir det andra bullar av och skitlätt och fixa.
  Något jag skulle vilja se.
  som det ser ut nu verkar iden med bår och kokosntter ligga närmast till hands.

  SvaraRadera
 47. pelpet:

  Det händer faktiskt att hyresvärdar pekat på en osedvanligt låg elförbrukning som indicium på att hyresgästen inte använder lägenheten att bo i. Nu kan man i och för sig tycka att värden får ställa som villkor att man bor i sin lägenhet, även om jag personligen tycker att han ska skita i det så länge hyresgästen betalar sin hyra och inte stör grannarna. Det är i vart fall ett exempel på en rätt otrevlig snokarmentalitet.

  SvaraRadera
 48. Det finns liberaler som hävdar att bloggande sjukpensionärer är ett tecken på att sjukpensionärer lurar skattebetalare.

  Man kan inte lita på nån.

  Haja detta.

  SvaraRadera
 49. @Micke:
  "Man kan inte lita på nån.

  Haja detta."

  Men det är ju precis därför det blir orimligt att förbjuda anonymitet: vi lämnar över alldeles för mycket makt i statens och operatörernas händer och sådan makt kommer alltid missbrukas.

  Jag har ringt anonymt i tolv år och skulle genast sluta använda min telefon ifall jag inte kunde göra det längre.

  SvaraRadera
 50. Det vore väl ganska opraktiskt med anonym elförbrukning? Personligen tar jag mycket hellre fakturan och (så gott som alltid) så mycket konstant el som jag behöver, än att behöva fundera på att ladda upp en mätare någonstans.

  Att förskottsbetala på något annat sätt än det skulle ju vara knepigt, eftersom man sällan vet exakt hur mycket man förbrukar, i förväg.

  Dessutom tror jag inte att elnäten skulle vara så glada på att byta ut alla elmätare i Sverige för det syftet, när de flesta elmätare relativt nyligen redan bytts ut för införandet av obligatoriska månadsavläsningar? Så känns inte direkt som nått som kommer att hända.

  SvaraRadera
 51. För de som raljerar över skepsisen mot FRA så tycker jag vi kan titta på de svenska medborgare som fått sina tillgångar frysta utan några som helst bevis och de som deporterats med CIA-flyg till Egypten där de torterats och det helt utan konkreta bevis. Vi kan se på de som inte får flyga för att de har fel namn.

  Med den information som FRA får fram lär vi se fler exempel på folk som råkar illa ut bara för att de råkar kommunicera med någon som har samma namn som någon påstådd terrorist.

  SvaraRadera
 52. Jag var inbjuden till en hearing inför Trafikuppgiftsutredningen (där Gudrun Antemar alltså föreslog hur man skall implementera Bodströms datalagringsidrektiv i Sverige) och argumenterade för att man inte skulle kräva ID för kontantkort. Rikskrim var där också och verkade tycka att de nog inte skulle vinna så mycket mot buset egentligen eftersom man förutspådde att a-lagare och bulvaner skulle användas eller små tobakshandlare skulle strunta i eller missa registrering eller acceptera vilka uppgifter som helst. Det skulle bli vanligt folk som fick sina korrekta personuppgifter registrerade.

  Precis det har jag upplevt i Tyskland. man kan inte köpa en mobiltlefon eller kort utan pass och bevis på att man bor i Tyskland på stora kedjor etc (dumt för turister ...) men jag vet också folk som säger att hos "turken på hörnet" kan man fixa kontantkort utan trassel.

  SvaraRadera
 53. Natta:

  "... Jag tycker inte att Asks argumentation om en administrativ börda håller. Politik innebär bördor det kan man inte använda som argumentation..."

  Jaså! Skulle du gilla om ett kontantkort som laddas med 250 kr, istället kostade 300 kr bara för det extra krånglet med legitimation?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.