2010-02-04

I eftermiddag: SWIFT

I eftermiddag behandlar Europaparlamentets utskott för medborgerliga rättigheter det så kallade SWIFT-avtalet - som kommer att ge USA tillgång till data om europeiska banktransaktioner.

I DN uttalar sig Anna Maria Corazza Bildt (m) så här "Min syn är att vi gör det för oss själva, inte för amerikanerna. Vi behöver det här för att skydda våra egna medborgare."

Hon menar alltså att vi skall gå med på en enkeltiktad utlämning av data om europeiska medborgares och företags bankaffärer till USA för vår egen skull.

Mark Klamberg ställer för övrigt en mycket relevant fråga i samma DN-artikel. "Jag förutsätter att det sker ett utbyte av bankuppgifter när det gäller annan brottslighet än terrorism, exempelvis ekonomisk brottslighet. Varför räcker inte de mekanismerna? Det är en fråga som jag skulle vilja att politikerna svarade på."

Jag skall försöka smita in på mötet och återkomma med en rapport under senare delen av eftermiddagen.

Dagens DN-artikel
Poster om SWIFT på denna blogg
Bakgrundsartikel i gårdagens SvD

2 kommentarer:

  1. Anna Maria Corazza Bildt låter ungefär som en hustrumisshandlare; "vi slår medborgarna för att vi älskar dem, för att skydda förhållandet och dessutom slår vi bara där det inte blir några blåmärken", typ.

    SvaraRadera
  2. Mycket skall man höra innan öronen ramlar av - tycker Josef B.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.