2010-03-29

Det här kan bli intressant...

"Socialdemokraterna vill förstatliga all IT-infrastruktur."

(Tipstack: Frekar06)

13 kommentarer:

  1. Intressant är att när borgerliga politiker föreslår fullt rimliga åtgärder mot terrorism och brottslighet, med minimala insatser vad gäller intrång i personlig integritet kommer brösttoner om demokratins död och "1984" från denna blogg.

    När sosseriet - som är alternativet i höstens val - kommer med mångfalt värre förslag nöjer du dig med ett krasst konstaterande som denna post.

    Vem vill du skall vinna valet i höst, och vad gör du för att det skall hända?

    Inse, klassiskt liberala partiet kommer inte att få egen majoritet. Hoppas du inte vaknar upp dagen efter valet och ångrar att du inte använde ditt inflytande och energi på annat sätt.

    SvaraRadera
  2. Det är väl bara att bocka och tacka då, för pp. Och äntligen försöka spela mot det vidöppna målet.

    SvaraRadera
  3. Det är väl ändå rätt uppenbart att det kan bli stökigt när de skall försöka förstatliga Bahnhof...

    SvaraRadera
  4. Snacka om att göra en höna av en fjäder. Torstensson är inte så insatt i IT-infrastruktur verkar det som. Det har varit snack från politiskt håll i flera år om att förstatiliga Skanovas instrastruktur. Torstenssons artikel innehåller verkligen ingenting förutom pajkastning. Det handlar inte om att förstatliga Tele2s fiber, utan endast den infrastruktur som Telia äger.

    Teliaägda Skanova är redan semistatligt eftersom Skanova är ett helägt dotterbolag till statliga Telia. Telia och Skanova har väldigt starka band och konkurenterna har i flera år viljat skilja på Skanova och Telia. Förstatligande i det här fallet innebär att man flyttar ägandet från Telia till staten direkt. Detta beror på att Skanova i flera år särbehandlat Telia och gett Telia mer fördelar jämntemot konkurenterna. Tanken är istället att driva Skanova enligt Stokabmodellen där alla kunder behandlas lika. Stora investeringar görs av staten och opreratörerna kan nyttja nätet på lika vilkor och till ett fördelaktigt pris.

    Skäms på Torstensson som försöker göra en sån billig poäng bara för att en sosse inte varit tillräckligt tydlig.

    SvaraRadera
  5. I den yttersta krisens stund kommer den sanna (politiska) karaktären till uttryck i ren och skär obetänksam desperation.

    Låt socialisterna babbla på. Det gynnar enbart deras motståndare.

    SvaraRadera
  6. får hålla med Anonym här, låter uppenbart som valpropaganda för eventuella tvekande Pirat-partistiska väljare :-/

    "Sverige har nått en tätposition i IT till stor del tack vare privata företag som har varit villiga att investera."

    Hähä, den viljan försvann snabbt som attan när Regeringen piskade igenom FRA-lagen så det är knappast något man kan slå sig för bröstet om numer.

    Förövrigt vore det bättre om Skanova blev ett eget bolag som ägdes till 95% av Svenska Staten och gav ALLA operatörer lika bra service som Felia får idag.

    SvaraRadera
  7. Aldrig trodde jag att jag skulle hålla med en sosse om någonting, men i det här fallet så instämmer jag till fullo.

    Ända sedan de första "privatiseringsvågorna" började svalla för sisådär 20 år sedan, så har jag hävdat att infrastrukturen är alldeles för viktig för att överlåtas i privata händer. Den skall helt enkelt ägas och kontrolleras av medborgarna.

    Varje år får vi höra hur många miljarder alla inblandade företag har tjänat i ren vinst på att ta ut ockerpriser på medborgarnas tillgång till infrastrukturen, det måste bli ett slut på denna enorma kapitalöverföring!

    Precis som signaturen Manen påpekar, grejen är att infrastrukturen skall ägas av medborgarna och att sedan alla, privata såväl som allmänna organisationer, får utnyttja själva infrastrukturen "gratis".

    Lite grand som exempelvis vägnätet. Alla får utnyttja det utan extra kostnad, och alla är fria att bygga upp verksamheter omkring det, där de kan tjäna pengar på det mervärde de eventuellt kan erbjuda -- men utan att de skall få lägga på åtskilliga hundra procent i vinst för att infrastrukturen är en väsentlig del av deras erbjudanden.

    SvaraRadera
  8. Jag tycker man gjorde ett grovt misstag vid utförsäljningen av Televerket. Man borde ha delat upp det i ett infrastrukturägande televerk och en operatör. Då hade man kunnat sälja ut operatören till 100% och behållt Televerket till 100%, istället för den halvmessyr det blev. Då hade vi inte haft dagens röra där Telia anklagas för ojusta metoder från tid till annan. Då hade operatörerna kunnat konkurrera på lika vilkor i Televerkets infrastruktur. Det hade nog fungerat mycket bättre än vad det gör i järnvägstrafiken (inte så stora investeringar för en teleoperatör). Monopol är i grunden inte bra, men i de ytterst få fall vi ändå har det av olika anledningar (t ex. koppartrådarna in i folks hem), så bör de vara statliga och därmed påverkbara den vägen. Hellre ett statligt monopol än ett de facto privat (eller drivet likt ett privat).

    Egentligen så kan det vara en god tanke, att införa en ny regel i monopolspelet, att när någon vinner (får monopol), så tar staten över, delar upp det som går och säljer ut. Så börjar spelet om från ruta 1.

    Jag påminns faktiskt om en gång det gjorts och det var när USA tvingade Rockefellers gamla Standard Oil att splittras och säljas (med resultat att Rockefeller blev världens rikaste).

    -steelneck

    SvaraRadera
  9. Björn Felten: Uppenbart att du inte kommer ihåg hur det var innan Tele2 fick börja sälja teletjänster till oss privatpersoner, när vi var tvingade att ringa rixsamtal för 1:26/min.

    Det är endast tack vare privata aktörer som det har blivit bättre och billigare, och dessa privata aktörer samtidigt har tjänat storkovan vem f-n bryr sig när vi alla tjänar på det!

    SvaraRadera
  10. Jaha, då vet vi var Piratpartiet står då (Björn Feltén)? I så fall vet vi också att de inte går att rösta på.

    SvaraRadera
  11. Du tycker om att klumpa över en persons åsikt på ett helt parti som för övrigt inte för någon politik som är relevant för vad som diskuteras?

    SvaraRadera
  12. Anonym> Nåja, om du läste mitt lilla inlägg kanske du borde ha noterat frågetecknet.
    Så här långt vet vi dock att en piratpartist, som senast det begav sig stod uppsatt på partiets valsedlar, tycker att infrastrukturen ska förstatligas.

    SvaraRadera
  13. @jinxtah

    "Fullt rimliga åtgärder" är inte och har aldrig varit att all personlig kommunikation skall övervakas och registreras utifall någon skulle kunna tänka sig begå ett brott.

    lika litet som vi kan acceptera att det skulle vara förbjudet att tala utan påslagen statlig mikrofon.

    Ekvivalenten till just den typen av vidrigheter finns idag i FRA och datalagringsdirektivet.
    Husundersökning utan skälig misstanke vilar under IPRED.

    Att sossarna sedan enats med den Blå Patriarken i att införa ett övervakningssystem som DDR kunde varit stolt över förvånar inte. Men att rösta på Alliansen för att de är mindre illa relativt sett är INTE ett alternativ för sunt tänkande människor.

    Det rekommenderade alternativet till att bli våldtagen borde aldrig vara att man skall skriva under på att släppa till mot sin vilja i stället för att bli nedslagen.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.