2010-03-22

FRA kunde lika gärna ha varit ett sosseförslag

I SvD/Aftonbladet Korseld berättar förre justitieministern Thomas Bodström (s) att det var mycket nära att regeringen Persson hade lagt fram propositionen om FRA-lagen redan 2005/2006.

Bland annat säger Bodström "Jag undrar om jag hade kunnat vara kvar om vi hade lagt det sämsta av alla FRA-förslag, nämligen det socialdemokratiska."

OK, detta bekräftar vad alla väl redan känner till - att sossarna egentligen är lika mycket FRA-kramare som Alliansen. (Det var ju de som lät Åkesson skriva det ursprungliga förslaget.)

Men visst är det märkligt att Bodström medger detta just nu, så här i valrörelsens upptakt? Han lär ju knappast vinna några integritetsvänners röster på att avslöja att sossarna inte är ett dugg bättre än borgarna i FRA-frågan. (Och att det alltså var partitaktik, inte övertygelse som fick (s) att rösta nej i riksdagen.)

SvD - Aftonbladet

13 kommentarer:

 1. Anders Troberg22 mars, 2010 16:04

  Dessutom, med tanke på Bodströms track record, är det någon som tror på honom när han säger att han var mot FRA-lagen nu?

  SvaraRadera
 2. Bodström har väl aldrig visat någon större integritet. Varför skulle man tro honom när han påstår att han har invändningar mot att införa Bodströmssamhället?

  Alliansen inskränker individers frihet i strid mot sin ideologi. Vänsterns ideologi är att det inte finns individer, endast kollektiv, så de har inget som håller dem tillbaka.

  SvaraRadera
 3. Thomas Bodström deltog 2005 i en integritetsdebatt med bl.a. Anne Ramberg, Jan Guillou, dåvarande rikspolischefen Stefan Strömberg, Säpochefen Klas Bergenstrand m.fl.
  Dessvärre minns jag inte längre vem som var arrangör. Paneldebatten sändes på SVT24.

  Huvudfrågan gällde de stundande förslagen om buggning och preventiv telefonavlyssning. På slutet tog dock Advokatsamfundet upp FRA-frågan, som då var tämligen okänd för den breda allmänheten. Jag minns mycket väl vad Thomas Bodströms kommentar var vid detta tillfälle:

  -Jag har svårt att förstå varför vissa är så upprörda över FRA-förslaget.

  Och detta var långt, långt innan de s.k. "förbättringarna".

  Hur kom det sig då att Boda bytte fot? Jo, hans tjänstemän gick i taket. Han blev medveten om revirstriden mellan polisen och försvaret, mellan Justitiedep. och FÖD. Men framför allt insåg han att en FRA-debatt valåret 2006 skulle kunna äventyra hans eget buggningsförslag.

  I februari 2006 fick han klartecken av Göran P att stoppa FRA-förslaget. Det skedde i Ekots lördagsintervju.

  SvaraRadera
 4. I rattvisans namn ska man val saga att trots att det val alltid varit klart att Bodstrom har varit glad for FRA och alla andra overvakningslagar, så måste ju inte alla sossar behover vara det. Det ar dock han som lar bli justitieminister...

  SvaraRadera
 5. Vem blir partiledare om Mååååna snavar på sista häcken?

  SvaraRadera
 6. S starkaste kort om Måna faller är Sven-Erik Österberg.

  SvaraRadera
 7. Skillnaden mellan s och alliansen är att för s är makten viktigare än att få massavlyssna. Därför kan de säga nej till FRA om de pressas.

  SvaraRadera
 8. Det här var inget nytt. Det är tämligen väl känt att försvars- och justitieministrarna var i luven på varandra redan då.

  Skillnaden nu är att Reinfeldt tyckte att FRA var en särskilt bra fråga att visa regeringsduglighet på. Borgerligheten skulle leverera det Persson inte kunnat. Således beordrades justitieminister Ask att hålla käften.

  Jag tror fortfarande att Reinfeldt inte vet eller vill veta vad massavlysningen innebär. Det här var något som helt enkelt skulle genom maskineriet.

  SvaraRadera
 9. @Hannseman

  Bodström ska till USA efter valet och kan alltså inte bli minister just då.

  Kandiderar till riksdagen gör han dock, eftersom det inte krävs att man är vaken^H^H^H^H^H närvarande.

  SvaraRadera
 10. Hade det varit sossarna vid makten som röstat igenom FRA, tror jag inte lika många hade protesterat.

  SvaraRadera
 11. Bodström är nog Sveriges mest utpräglade maktmänniska. Med sitt utspel vill han ha både FRA motståndares OCH medlöpares röster. Enda anledningen till att han började kritisera propositionen som Odelberg lade fram, var att kasta grus i ett jungfruligt Alliansmaskineri. Det var TB som kom med den, för partikollegorna, överraskande idén att rösta nej till det, i princip egna, lagförslaget. Någon som vill köpa en begagnad bil av den mannen?

  SvaraRadera
 12. Sådärja.
  Då var moderaternas valkampanj igång igen och det är sossarna som lurat Reinfdeld att driva igenom FRA pagen.

  Så långt ögat når finns fortfarande ingen som kan stava namnet på beställaren av dom möjligheter som lagen ger.

  En beställare som i praktiken styr både vänster och höger i den här frågan.

  När tänker ni sluta ägna er åt att springa runt som höns och gapa "Bodström" när han inte är mer skyldig till något som ni inte själva är skyldiga till genom ert stöd till partiet med dom lila kuveret ni redan glömt?

  SvaraRadera
 13. @Insider:

  Jag skulle ge en miljon för det videoklippet på youtube!!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.