2010-03-22

ACTA: Kommissionen konstrar


Härom veckan tog Europaparlamentet ett i princip enhälligt beslut som krävde öppenhet i förhandlingarna om det så kallade ACTA-avtalet.

Parlamentet slog också fast att det inte tänker gå med på att saker som rör fildelning, internetfiltrering och avstängning av fildelare ingår i avtalet - utan att det bara får handla om varuförfalskning.

Men nu har EU-kommissionen börjat konstra.

Det började med att Neelie Kroes, kommissionär med ansvar för den digitala agendan, uttalat sig i holländsk press om att det inte kan bli fråga om någon total öppenhet i ACTA-förhandlingarna.

Detta har fått Pirate MEP Christian Engström och ett antal andra ledamöter från den gröna gruppen att lämna in en fråga till kommissionen - där man enkelt uttryck undrar vad de sysslar med.

Och i dag har kommissionen haft ett så kallat stakeholders meeting om ACTA. Vad vi har hört därifrån är att kommissionen försöker konstra även när det gäller ACTA-avtalets innehåll. Trots att parlamentets resolution är mycket tydlig om att fildelningsfrågorna inte skall vara med i avtalet - så tycks kommissionen mena att den nog ändå ser allt på ett annat sätt.

Detta innebär alltså att EU-Kommissionen är på rak kollissionskurs med hela Europaparlamentet.

9 kommentarer:

  1. Det måste vara otroligt jobbigt för dem när det läcker uppgifter de inte vill ska komma ut speciellt som att dokumenten förtäljer något de inte vill ska yppas.

    SvaraRadera
  2. Väldigt märkligt det här. Kan inse att de kan argumentera att de inte kan ha total öppenhet men att inte ens gå med på att vara öppna inför parlamentet vilket är en del av konstitutionen är ju absurt. Finns väl massor av förhandlingarna som parlamentarikerna får hemligstämplad info om.

    SvaraRadera
  3. SvD har en välvilligare tolkning...

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ingen-avstangning-av-fildelare_4460891.svd

    Vi kommer att köra en debriefing och åtyerkomma med en analys. Men jag tror nog att SvD är lite för oskuldsfulla i dag.

    SvaraRadera
  4. Följer de konstitutionen - Lissabonfördraget? Dvs, kan de förhala ett parlamentsbeslut hur länge som helst?
    När kan man räkna med nån öppenhet, om alls?

    SvaraRadera
  5. Jag tror det är ganska enkelt...ingen har inom ACTA lagt upp ett konkret förslag att ACTA ska omfatta internet. Detta gör att kommissionen kan svara att det inte finns några sådana förslag.

    Detta hindrar dock inte att man utanför förhandlingsbordet under informella diskussioner har talat om någon bör/kommer lägga detta förslag. Denne någon kan mycket väl informellt delat ut material om hur de hypotetiskt skulle skriva förslaget om det nu vore ett förslag och inte enbart informella diskussioner.

    Troligen är taktiken att ingen kommer lägga något formellt förslag om saken förrän i sista möjliga stund då den buntas ihop med saker som massa länder tycker är jätte viktiga. Med tanke på Amerikanska politiker ofta använder denna taktik på hemmaplan för att smyga in saker i lagstiftningen är det ingen speciellt osannolikt scenario som jag målar upp.
    /Fiery Spirited

    SvaraRadera
  6. EU-kommissionen har varit passiv.

    Redan vid förhandlingsomgången i Mexico kunde man ha ordnat med insyn för Parlamentet. Då hade Lissabonfördraget trätt i kraft, och det var alltså klart vad som gäller.

    Men jag är ändå beredd att ge Kommissionen en chans till att med Parlamentets beslut i ryggen åka till Nya Zeeland och driva igenom öppenheten.

    Men där måste Kommissionen ställa hårt mot hårt. Det får under inga omständigheter bli så att man förhandlar vidare utan Parlamentets insyn. Vill man inte från de andra parterna gå med på det, då måste EU lämna förhandlingarna, eller förhandla vidare med förbehållet att alla dokument kan komma att lämnas ut utan parternas medgivande när Domstolen såsmåningom fäller Kommissionen för fördragsbrott.

    SvaraRadera
  7. apa tycka, apa skriva22 mars, 2010 19:37

    Trots att parlamentets resolution är mycket tydlig om att fildelningsfrågorna inte skall vara med i avtalet

    Uppenbarligen inte tydlig nog.

    SvaraRadera
  8. jaha.. som vanligt med andra ord..

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.