2010-03-03

FRA-shoppen öppnar igen


That was quick.

Nu finns det inget av substans kvar av uppgörelsen om FRA 2.

Regeringen är fan fullständigt skamlös!

SR Ekot - SvD - Aftonbladet - Expressen

Uppdatering: Lars-Erick, Motpol, Satmaran, Mårtensson, Svensk Myndighetskontroll, Rehbinder och många, många andra rasar.

Se även: EU ska granska FRA-lagen

21 kommentarer:

 1. http://www.youtube.com/watch?v=7DRAD-j8ObI&feature=related

  SvaraRadera
 2. Men det förstår du väl?

  Nu när ryssarna hittat på ett sätt att slippa bli avlyssnade av FRA måste de ju hitta nya sätt att rättfärdiga alla kostnader.
  Nu är det ju bara vi och våra nordiska grannar kvar att avlyssna snart.

  SvaraRadera
 3. Som av en händelse ska utredningen vara klar - just det - efter valet.

  SvaraRadera
 4. Försökte få upp den här länken till diskussion men den försvann nog i HAX stora inkorg.

  http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article736707.ece

  Någon som har idéer om vad det kan ha för betydelse?

  SvaraRadera
 5. Samma taktik som skatter. Ett visst motiv och en liten skala introducerar konceptet och får befolkningen att svälja det. Sedan när detta är på plats så köra man nästa steg, och nästa, och nästa...

  Ordet "inkrementell tyranni" är det som hela tiden återkommer i mina tankar. Äckligt och pinsamt.

  SvaraRadera
 6. Undrar om Fegerley och Annie Johnsson blev förvånade????

  De hade ju kämpat och kämpat för att få till en kompromiss som skulle skydda svenskar.


  Kanske dags och inse att det inte finns politiker som inte hycklar. Eller???
  PP - prove me wrong please.

  SvaraRadera
 7. Är det någon som är förvånad?

  SvaraRadera
 8. @Krycke: Mark Klamberg har kommenterat EU-kommissionens granskning av FRA-lagen.

  Jag tror inte att lagen kommer att fällas. Men om nu detta mot förmodan skulle ske, så kommer det att väcka stor förvåning i medlemsländerna. Så gott som alla ägnar sig åt signalspaning i en eller annan form. FRA-lagen är långtifrån unik. Skillnaden är bara att lagstiftningsarbetet i Sverige skett under större öppenhet och medialt tryck.

  SvaraRadera
 9. Jakob: En stor skillnad är att vi i Sverige kan få se informationen som insamlats under dessa former i rättegångar mot den egna befolkningen då informationen nu får hämtas utav myndighet kreti och pleti.

  Så det är en jäkla skillnad om man tänker ett steg till vilket man absolut måste göra i sådana här situationer.

  Utrikes är det just enbart militär spaning det handlar om.

  SvaraRadera
 10. "If you want a vision of the future, imagine a boot stamping on a human face - forever." George Orwell
  1984 here we come!

  Alex von Fersen
  http://exil.blog.com/

  SvaraRadera
 11. SSargon, jag är inte säker på att vi talar om samma sak. EU-kommissionens prövning handlar om den fria rörligheten för tjänster.

  Men för att ändå kommentera dina farhågor om signalspanad information i rättegångar:
  Signalspanarna med FRA-chefen i spetsen vill absolut inte att SIGINT-material ska få användas i domstol. Det handlar om att skydda källor och spaningsmetoder.

  Jag skulle vilja vända på ditt resonemang. Faran ligger just i att vi aldrig kommer att få se röken av FRA:s inhämtade material. I en rättegång har man trots allt vissa möjligheter att försvara sig.

  En av FRA:s uppgifter är att vara tipsare åt andra myndigheter. Det handlar alltså om informationsinhämtnming som ligger flera steg innan förundersökning. Det är detta pusslande i hemlighet med enskildas kontakter och förehavanden som är det stora problemet. Det är inte svårt att föreställa sig vilka svårigheter personer kan råka ut för genom FRA:s rapportering. Rapporter som aldrig når offentlighetens ljus, till skillnad från materialet i en brottmålsprocess.

  SvaraRadera
 12. danne johansson03 mars, 2010 16:10

  Det visste vi väl..att alla skulle övervakas...det som ska bli united european union states (unites states förebild) vill ju ha koll på alla hjonen..fångar i vårt eget land ?

  http://www.youtube.com/watch?v=aHQrbgI9Fxg

  SvaraRadera
 13. Jakob: Så du tror inte att polisen vill använda material dom begär ut i domstol?

  Alla vet redan om källan i Sverige när det gäller FRA så jag förstår inte ens vad du menar där.

  Att materialet bara ligger i bakgrunden är ju naturligtvis också ett problem. Mest om det ligger till grund för inofficiella beslut (likt den gamla da Costa-historien).

  SvaraRadera
 14. SSargon: Naturligtvis vill polisen kunna använda FRA-uppgifter i rättegångar. Det visar om inte annat Anders Erikssons utredning. Nuvarande FRA-lagstiftning medger dock inte detta. Vi får väl se vad Runar Viksten kommer fram till, men det vore en riktig högoddsare om han gick på polisens linje. Viksten är nämligen FRA:s bäste vän.

  När det gäller källskyddet har Ingvar Åkesson gett olika exempel. Om materialet offentliggörs kan t.ex. röjas vilka trafikvägar som FRA avlyssnat. Man kan även få insyn i vilka trafiktyper och tekniska plattformar som FRA bemästrar. Allt som avslöjar myndighetens förmåga lär vara topphemligt. Det kan också vara så att informationen snappats upp av en utländsk samarbetspartner, som absolut inte får röjas. Allt av hänsyn till rikets säkerhet.

  SvaraRadera
 15. Bra formulering här av EU-nissarna:
  "1) Vilka allmänna intressemål uppfyller FRA-lagstiftningen?"
  Det var ju precis detta som ingen politiker eller FRA-företrädare kunde eller ville svara på i debatterna innan lagens införande.

  SvaraRadera
 16. Den nya signal-trålningen i kabel är vidrig eftersom det rör sig om utökad spaning och på icke misstänkta medborgare.
  Håll dig på mattan, undersåte!

  Rösta inte på gammelpartierna!

  SvaraRadera
 17. FRA's signalspaning åt polisen har väl varit uppdragsfinansierad? Det har nämligen viskats om åtskilliga skärmytslingar dem emellan för polisen inte har varit beredda att betala för sig. Ska det ständiga bråket återupplivas igen?

  Ssargon @ "... Att materialet bara ligger i bakgrunden är ju naturligtvis också ett problem. Mest om det ligger till grund för inofficiella beslut (likt den gamla da Costa-historien)".

  Menar du att FRA-upplysningar kommer hamna på likvärdig fot med polisens hemliga polisinformatörer som absolut inte existerar men ändå brottsprovocerar åt polisen för att få fram fällande domar? Vart försvann rättssäkerheten?

  SvaraRadera
 18. Detta är så obeskrivligt förjävligt agerande av regeringen så jag finner inte ord. Är de fullständigt förblindade och inte ser vilket övervakningssamhälle som håller på att byggas upp!! Dessutom tänker de nog smyga igenom det och tror inte att det blir protester. FY F_N...

  Citat Beatrice:
  - 'Men justitieminister Ask väntar sig inga nya proteststormar om även polisen får rätt att signalspana.
  – Nej det tror jag inte. Om vi har ett tillräckligt bra underlag och gör en ordentlig bedömning så tror jag inte vi kommer att ha så svåra diskussioner, säger Beatrice Ask till Ekot.'


  http://www.expressen.se/Nyheter/fra-lagen/1.1903985/nu-kan-fra-lagen-utokas

  SvaraRadera
 19. Leif: Du slår huvudet på spiken. FRA:s polisiära spaning kan absolut jämställas med polisens hemliga informatörer. Lika lite som dessa någonsin behöver stå till svars inför en domstol, lär FRA-tjänstemän komma att göra det. Det är nämligen detta som är själva finessen med signalspanad information.

  SvaraRadera
 20. Polisen gör verkligen allt för att dölja sitt samarbete med hemliga polisinformatörer. I den kända Knutbyhärvan förekommer en polisinformatör Farid Lamrani som försåg den väna psyksjuka barnflickan Sara med ett grov revolver som kom från polisens förråd. Han ombesörjde även vapenträningen av henne så hon kunde hantera revolvern.

  Bloggaren Germund sammanfattar den märkliga historien ganska väl med polisinformatören som påpassligt försvann. Läsvärt.

  Barnflickans mobiltelefon beslagtogs men istället för att analyseras i Sverige och jämföras med svenska signalspaningsuppgifter skickades telefonen till norska Ibas som efter mycket om och men lyckades återskapa 13 religiösa relativt harmlösa sms som hon hade fått. Dessa sms renderade pastorn till livstid och barnflickan fick sluten vård. Case closed.

  * Med tanke på hur snabbt bloggaren Jesper återskapade raderade bilder och videofilm i sin mobil är det förvånansvärt hur mycket energi och resurser polisen lägger ned för att mörka kring sina hemliga informatörer och styra iväg rättsliga utredningar i alldeles fel riktning.

  Varför vill polis och åklagare inte närma sig sanningen? Är hemlig övervakning verktyg vi vill lägga i händerna på småpåvarna?

  Det är inte alls lika infekterat i Finland. Ett uppmärksammat kidnappningsfall löstes bl.a med hjälp av spaningsuppgifter från FRA. Den finska polisen betalar för sig.

  SvaraRadera
 21. Hahaha!

  Gick in pa Kryckes NT-länk ("EU ska granska FRA-lagen"), och fann under artikeln denna annonstext:

  "Annons
  Säpo grön av avund.
  Övervakning har aldrig varit enklare. Resource Governor hos SQL Server 2008 gör det enklare att övervaka, kontrollera och fördela de resurser varje databas förbrukar. I kombination med Performance Data Warehouse kan affärssidan se hur resurserna är fördelade – och IT-sidan kan optimera de applikationer som har sämst prestanda. Klicka här och läs mer om ökad effektivitet för alla."

  Annonsen är en adserver-länk - börjar det bli en aning business i motstandet? :)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.