2010-03-01

Plåta en snut - åk i finkan


I Storbritannien kan man redan råka illa ut om man fotograferar en polis. Än så länge har detta varit en juridisk gråzon. Nu kommer förslaget som kan ge upp till tio års fängelse.

Den nya lagen riktar in sig på den som "elicits or attempts to elicit information about (members of armed forces) ... which is of a kind likely to be useful to a person committing or preparing an act of terrorism". Det behöver alltså inte alls bara handla om att fotografera poliser. Det kan i värsta fall räcka med att tilltala dem med en allt för "besvärande" fråga.

Låt se... Den som frammanar... eller försöker få fram information. Om den politiska klassens väpnade gren. Som är av en sort som sannolikt är användbar för en terrorist...

Hmm... Här krävs alltså inte att informationen lämnats till, är tänkt att lämnas till eller har används av en terrorist. Bara att den är av en typ som möjligen skulle kunna vara användbar för en terrorist. Det krävs med andra ord varken skada eller uppsåt för att denna lag skall kunna tillämpas.

Detta är, med all slags måttstockar mätt, helt orimligt. I vart fall i en rättsstat.

Plus att detta är exakt den typ av lagstiftning som kan användas för att – rätt godtyckligt – klämma åt journalister, privatspanare, bloggare, revisorer, debattörer, medborgarrättsaktivister, konspirationsteoretiker eller samhällskritiker som råkat komma lite för nära sanningen.

Polisen i Stockholms tunnelbana skulle älska att ha liknande lagar i rockärmen.

(Detta från ännu ett tips ur kommentarerna.)

Uppdatering: En närmare granskning ger vid handen att artikeln är ett år gammal. Vilket inte ändrar något i sak, mer än att förslaget nu är verklighet. Det kan förklara att den brittiska polisen på senare tid tagit sig allt större friheter mot till exempel pressfotografer. Tack för påpekandet. Mer här.

13 kommentarer:

 1. Inkluderar det förbud mot att fotografera "beefeaters" och vad säger i så fall Londons turistmyndigheter om det? De kan ta hela turistbussar och bara köra dem direkt vidare i fängelse, enklast genom att återinviga towern eftersom turisterna redan är där.

  SvaraRadera
 2. Shit.. riktigt skrämmande! Det är skrämmande även om lagen inte går igenom, att det ens "tänks ut" lagar med den formuleringen är ju skrämmande i sig, och pekar men hela handen vart UK (sen även EU) är på väg!

  SvaraRadera
 3. "Ursäkta mig, kan du visa mig vägen till tunnelbanan?

  ...men VAFAN! släpp!!!" :)

  SvaraRadera
 4. "But everything is bigger in America": I Utah håller man på att få igenom en lag som ska göra missfall för oförsiktiga gravida kvinnor straffbart. http://www.independent.co.uk/news/world/americas/utah-women-may-face-murder-charges-after-miscarriages-1913019.html

  SvaraRadera
 5. Uhmm.. ett tips är att alltid kolla på datum för originalpostningen.. Detta är ett år gammalt!

  SvaraRadera
 6. Nån har läste V som i Vendetta (eller sett filmen) och sett det som en manual för lagstiftning.

  Remember, remember...

  SvaraRadera
 7. som någon sa, lagen är redan klubbad.

  Den är inte populär bland juridik professorer. först chansen så kommer denna nog att gå till EU domstolen.

  hmm, glömde....dessa tycker också rätt så illa om denna lag..
  http://www.bjp-online.com/public/showPage.html?page=873008

  SvaraRadera
 8. Cory svamlar. Polisen tillhör inte “armed forces”.

  SvaraRadera
 9. Kanske dags att försöka organisera en internationell "plåta en snut"-dag, här och i en massa andra länder. Liksom, det finns ju rätt många miljoner britter, har fängelserna plats för alla? Kunde indierna gå ner till havet och hämta salt, kan väl vi hala fram våra kameror...

  SvaraRadera
 10. Nej Cory har inte fel men han uttalade sig innan lagen ändrades

  terrorism act 200 har nu ett tillägg 58A där "constable" ingår

  armed forces, ETC

  http://www.opsi.gov.uk/acts/acts2008/ukpga_20080028_en_9#pt7-pb3-l1g76

  SvaraRadera
 11. kan lika gärna posta denna länk också:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Counter-Terrorism_Act_2008

  SvaraRadera
 12. Smart... och fult.. Hur går det då i tex fall där polisen blir filmade när de använder övervåld eller trakaserier? Blir det den som filmar övergreppen som åker dit? Fler borde reagera. Hemskt att det är så lätt att manipulera ett helt land, trots den historia som ligger bakom oss som de flesta av oss läst.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.