2010-03-05

Tänkte inte på det...

President Obama har nu skrivit under på ett antal åtgärder för att öka turismen i USA.

Well, de skulle kunna sluta nakenskanna, PNR:a och trakassera alla som försöker flyga dit. Det vore liksom en bra början.

Breitbart

10 kommentarer:

 1. De kunde ju också ge fan i att låta oss betala för reklamkampajen med besöksavgifter!

  ur artikeln:"The effort is to be funded through [...] a 10-dollar fee on foreign travelers who do not pay for a visa"

  SvaraRadera
 2. 1883 hette det "Give me your tired, your poor,
  Your huddled masses yearning to breathe free.
  The wretched refuse of your teeming shore.
  Send these, the homeless, tempest-tossed to me,
  I lift my lamp beside the golden door!"

  2010 heter det "Give me your fingerprints".

  SvaraRadera
 3. Jag är en av de som inte längre vill turista i USA, pga att jag helt enkelt känner avsmak för vad de gjort det senaste decenniet.

  9/11 var fruktansvärt, men det verkar ha använts som en språngbräda för att rättfärdiga det mesta och mer därtill, från vattentortyr till hemliga fängelser, till upphovsrättskorporativism, till, numera, förnedrande nakenscanning av turister. Och jag är ändå en vanlig svenne, som inte har drabbats av deras blint slående världspolismegalomani.

  "a 10-year drop in US tourism -- much of it after the September 11, 2001 attacks -- has cost some 440,000 jobs and a half-trillion dollars in related spending"

  Utmärkt. Hoppas att USA tappar ännu mer turism.

  Jag kom även att tänka på vad journalisten Ola Wong skrev på SvD: För en egyptisk affärsman är det en lång och mycket omständlig procedur (med förnedringsinslag) att få resa till USA. För samme affärsman tar det en dag så är allt klart för inresa till Kina. Vilka får affärerna?

  /Erik S

  SvaraRadera
 4. Jag undrar också vad det var för ett ljushuvud som kläckte idén med besöksavgifter. Den kommer väl knappast från Frankrike eller Italien?

  Visumavgiften torde åtminstone ursprungligen vara avsedd att täcka kostnaderna för administrationen av visumansökan (huruvida den gör det i dagsläget har jag ingen aning om). Att de turister som inte föranleder någon dylik administration ändå skall betala ett likartat belopp kan knappast upplevas som särskilt välkomnande.

  USA skulle förmodligen få in mer pengar till sina annonskampanjer genom att skicka utpressningsbrev och kräva en dollar av var och en som inte tänker resa till USA. Om så bara en procent av världens befolkning finner sig i dumheterna och betalar, så är det 50 miljoner dollar, lika mycket som en halv miljon turister från visumfria länder skulle inbringa.

  Naturligtvis skickar den amerikanska administrationen inte utpressningsbreven själva, utan kraven förmedlas i stället via populära amerikanska filmer och musikinspelningar, där symbolen "©" sägs betyda "ge oss dina pengar, annars tar vi din mobiltelefon".

  SvaraRadera
 5. Hur välkommen känner man sig på en krog där det står en otrevlig gorilla i dörren som ska tafsa på dig, berättar att man ska vara jävligt glad att man får komma in och att han minsann kan slänga ut dig om han av någon orsak känner för det?

  Känslan när man ska passera gränskontrollen på Newark är ungefär densamma.

  SvaraRadera
 6. USA har använt tortyr och hemliga fängelser i flera decennier, så där är det inga nyheter.

  SvaraRadera
 7. Erik S: Ola Wongs exempel är väldigt målande. Jag har för övrigt ingen som helst lust att resa till USA så länge dess regering fortsätter att bygga ut den övervaknings- och repressionsstat som George W Bush skapade. Obama har chansen att vända detta, men hittills har han inte tagit den. Inte för att jag är pryd, men jag har faktiskt ingen lust att bli nakenskannad. Det är ju märkligt att man bli bättre bemött som anländande turist i stater som Thailand och Kina.

  SvaraRadera
 8. Hmm, när man besökte Sovjetunionen (och kanske de andra öststaterna) under kalla kriget, så måste man dels ha visum, dels spendera ett visst minimibelopp för att landet skulle få in västvaluta.

  Där har vi kanske en inspirationskälla till "besöksavgifterna". USA behöver helt enkelt få in mer östvaluta än vad turisterna är villiga att spendera på egen hand.

  SvaraRadera
 9. ... så tar vi ett sansat inlägg oxo. Jag reser regelbundet till USA och gjorde igår min första resa sen de senaste förändringarna (efter 26e dec). I korthet betydde det att jag fick skriva lite mer på webben innan resan, att säkerhetskontrollen vid gaten på Kastrup var något mer noggrann (pat down) än förut - men jag märkte absolut inte av någon skillnad vid amerikansk gränskontroll (Newark, som någon tog upp ovan) mot förut.

  Tycker jag att det är jobbigt? Yep. Funderade jag länge och väl på huruvida jag ville åka till USA och lämna fingeravtryck innan jag började göra jobbresor hit? Yep.

  Det hindrade dock inte mig. Världen är global, och att vägra göra resor till USA skulle vara klart negativt för mig i yrkeslivet. Protestera mot negativa politiska trender i världen får man göra på andra sätt.

  [rösta (pp)]

  SvaraRadera
 10. Troed.

  Du har gjort dina överväganden helt uppenbart, och kommit fram till att du väljer att ändå åka till USA.

  Det är dock helt uppenbart stora mängder andra personer som "röstar med fötterna" och väljer andra destinationer. Och detta har de senaste 10 åren kostat USA 440000 jobb, därav deras försök att nu vända trenden. USA kommer dock inte att kunna vända trenden då de hanterar situationen märkligt klumpigt, genom fler integritetskränkande kontroller och nya avgifter för turisterna!

  Att protestera mot negativa politiska trender genom att inte stödja dessa länder med sina pengar är effektivt, speciellt på längre sikt. Vi ser detta här i USA:s försök att vända trenden.


  /Erik S

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.