2010-03-05

Yttrandefriheten i EU på dekisOvan ser du ett klipp där den brittiske ledamoten av Europaparlamentet Nigel Farage (UKIP) går till angrepp mot EU:s nye "president" Herman von Rompuy.

Nu råkar jag, i stort sett, hålla med Farage. Men oavsett vad man tycker om honom och om det han säger – så skall han naturligtvis ha rätt att säga det.

Men icke! Inte i EU-apparaten.

Farage har nu fått böter av Europaparlamentet. Han har tilldömts maxstraffet på 2.980 euro för sina yttranden.

Farage framför sin åsikt. Ingen argumenterar med honom i sak. Men man straffar honom senare med diciplinåtgärder för det han sagt. Vaffan är det här?

Och hur går det ihop med det där Lissabonfördraget, vars artikel 8 säger att "Europaparlamentets ledamöter får inte förhöras, kvarhållas eller lagföras på grund av yttranden de gjort eller röster de avlagt under utövandet av sitt ämbete."

Men det är klart. Han blev ju aldrig lagförd. Istället agerade parlamentets talman ensam åklagare, domare och jury. Och straffet ses formellt sett inte som ett straff, utan som en disciplinåtgärd menad att avskräcka Farage från att säga sin mening i framtiden.

"Resistance is futile" tycks vara EU-apparatens budskap. Skulle inte tro det.

Bara för att retas tänker jag bjuda på ett Farage-klipp till...

43 kommentarer:

 1. Jag vill rösta på Karln.

  SvaraRadera
 2. Vet inte hur lämpligt det är med den här typen av syrliga personangrepp, det är på gränsen till mobbning, men stor underhållning är det i varje fall (sedan har han ju rätt i sak också)!

  /Paul W

  SvaraRadera
 3. Har det hänt förut att ledamöter dömts att betala den här typen av "ordningsböter", och går det att få fram en förteckning över dem? Det skulle vara intressant att se om det finns något mönster, antingen i vilka som bestraffas eller i vad de bestraffas för.

  SvaraRadera
 4. Det är ganska sjukt faktiskt.

  SvaraRadera
 5. Tja, när hela doktrinen bestäms av bilderbe.. host host host.. dont make a wave, or blog will explode!
  oh shi-

  SvaraRadera
 6. Winston Churchill snurrar runt i sin grav. En britt som är så jäkla dålig på att framföra sin sak, oavsett om han har rätt. Så plump. Vi, världen, har ett problem om Storbritannien inte producerar bättre politiker.

  SvaraRadera
 7. Hellre att han har rätt och är aningen plump i sina kommentarer än att han är politisk korrekt och bedrar både väljare och kolleger genom lögner och att vara obskyr.

  SvaraRadera
 8. Vore rätt kul om Henrik regelbundet kunde redovisa hur mycket han och hans parti har kostat europeiska skattebetalare i form av lagar och regleringar. Än så länge har det inte varit så mycket lagstiftning i parlamentet, men det kommer. En liten miljardtermometer i högerspalten kanske? Farrage är inte grön, bör tilläggas.

  SvaraRadera
 9. skatteinbetalare06 mars, 2010 02:41

  EU är en ineffektiv mardröm a la FN, (ju inkompetentare ju bättre) Huvudsaken är att det kostar, och hur mycket pengar som än skyfflas in blir de aldrig mer än knappt styrfart. Bara mer avlönade byråkrater och halvfigurer.

  SvaraRadera
 10. skattebetalare: "Huvudsaken är att det kostar, och hur mycket pengar som än skyfflas in blir de aldrig mer än knappt styrfart. Bara mer avlönade byråkrater och halvfigurer."

  Gröna gruppen (piratpartiet) kostar mer än alla andra grupper. Betydligt mycket mer.

  SvaraRadera
 11. Ingen arbetsplats borde tillåta den här typen av personangrepp kollegor emellan. I Sveriges riksdag hade ett sådant här utbrott kunnat leda till åtal och förlorad riksdagsplats. det finns förordningar om uppförande som alla valda politiker är bundna av.

  Det går alldeles utmärkt att kritisera motståndare utan att sjunka till samma nivå som Nigel Farage. Men så är också UKIP ett parti för rättshaverister.

  SvaraRadera
 12. Jag gillar Farage men det var ett ganska onödigt påhopp som han faktiskt borde be om ursäkt för, onödigt att påpeka hans utseende för det har inte något med politiken att göra... sen att filuren är en helt okänd ditsatt (icke dit röstad) docka är en annan. Det får han mer än gärna påpeka gång på gång på gång på gång...

  Eu är ett riktigt elakt mobbar skämt...

  SvaraRadera
 13. Fascinerade att läsa vissa kommentare om att han skulle vara plump osv. Så typiskt svenskt mellanmjölkvattnigt att jag vill bara kräkas. "Han borde be om ursäkt" Jo tjena, det borde finnas mer personer som Farage.

  Farage borde fan i mig hyllas oavsett hur han lägger fram sina åsikter. Människor som går i bräschen med huvudet högt har min respekt i detta uberkorrupta EU. Finns det någon annan inom EU som sätter ner foten? Nej, tänkte väl det.

  SvaraRadera
 14. En ny hjälte! För att få fram budskapet måste man emellanåt bryta mot konvenanserna.

  SvaraRadera
 15. Jag anser inte att han är plump.

  Jag anser att han har rätt, säger vad han menar och menar var han säger.

  Skandal att han blir bötfälld för saker han har sagt, men det tycks vara dagens melodi...

  Kan man inte ta syrliga personangrepp med ro, så har man inget i den politiska toppen att göra.

  SvaraRadera
 16. AA: På rak arm kan jag minnas att Hannan (Tories) fick en varning när han antytt att förre talmannen var en gammal nazist. Vilket nog faktiskt var over the top...

  SvaraRadera
 17. Skrota EuropasUndergång nu... innan det är för sent!

  SvaraRadera
 18. Man kan visserligen tycka att kritiken skulle kunna ha framförts med mer finess. Problemet är bara att ingen gör det.

  Och om Farage hade framfört sin sakkritik lunt, stilla och lågmält, då hade ingen uppmärksammat den.

  Det enda exempel jag kommer på på rak arm på någon som framfört rak, modig EU-kritik på ett formellt korrekt sätt i EP är den tjeckiske presidenten, Vaclav Claus. Han blev bara utbuad och många ledamöter lämnade salen.

  Sedan finns ett allmänt problem med att de flesta av de få som höjer sina röster mot vansinnet i EU är knas-nationalister och främlingsfientliga. Det gör mig trött och bekymrad. Det behövs en tydlig libreral EU-kritik som framförs med klar röst.

  SvaraRadera
 19. Hur mycket jag än älskar det Farage säger till Rumpan så begår han ju faktiskt ärekränkning och karaktärsmord på karln.

  EU-parlamentet kanske inte är rätt plats för sånt, eller?

  SvaraRadera
 20. Om man vill vara "president" i EU får man f.ö. inte vara speciellt ömhudad och tafatt.

  SvaraRadera
 21. Snart kommer kritik och opposition att bli olaglig, på riktigt.

  SvaraRadera
 22. Auch! De där sved, en rak höger o en känga som heter duga.. Men han har ju alldelles rätt ochså, ven faaan är clownen som valts till eu-president, for-life???

  SvaraRadera
 23. Farage är onödigt plump i sitt framträdande, ja. Han går till onödiga personangrepp mot enskilda personer, ja. De kan vi vara utan. Men hans argument mot EU-staten är synnerligen relevanta.

  SvaraRadera
 24. Lämna din kommentar
  Håll en hyfsad, saklig och anständig samtalston.

  Så det är inte ok att kalla dig, (ja vad du nu ogillar att bli kallad) när jag inte håller med dig...

  Men det är ok att göra det med Herman? På vilket sätt har han mindre rätt att kräva respekt än du? Rätt säker på att det hade låtit annorlunda om det var herr Engström som blivit påhoppad.

  SvaraRadera
 25. Fick EPParen som liknade UKIP vid nazisterna böter?

  SvaraRadera
 26. Är det någon som yssnat på en brittik underhusdebatt när det gått hett till?

  Nä, trodde just det. För där kan det hetta till rejält ibland, och det behövs.
  Människor som Nigel Farage oavsett om man håller med dem i sak eller inte behövs i debatten för att klarställa olika ståndpunkter, som mejslar fram de motsättningar som faktiskt finns.
  Det känns oerhört befriande att se mot det urtrista, lågmälda svenska pappersavläsandet som man kan se i Sveriges riksdag.

  SvaraRadera
 27. En varning och ett utdömt maxbelopp. Det är svårt att extrapolera utifrån ett så begränsat underlag, men vi får väl se hur det utvecklar sig. Går pengarna in i parlamentets budget, så att ledamöterna kan få en extra tårtbit till kaffet vid nästa session?

  Egentligen borde UKIP ersätta Farage för hans utlägg; det är ju deras väljare som härmed har fått ge uttryck för sina antipatier.

  Jag håller med om att Farage passerar anständighetens gräns, och jag tror inte ens att jag delar hans åsikter (svårt att avgöra), men att parlamentet tar betalt för att lyssna på honom? Vad kommer härnäst, röstautomater på ledamotsrummen som skriver ut en böteslapp var gång en svordom yttras? Enhance your calm, Nigel Farage!

  SvaraRadera
 28. Absolut klockren avslutning på den videon!

  Denne Farage är.. jag hittar inte ord. Det är exakt en sån där jag skulle förvara in absurdum för hans rätt att tala, även om han skulle säga något jag inte ställer upp på. Men i detta fall håller jag med honom. Det är byråkratin som valt, inte folket. Folket har inte ens hört talas om de som påstås vara valda att företräda dem. Horribly wrong!

  -steelneck

  SvaraRadera
 29. Helt rätt Nigel Farage!
  Sätt ner foten och visa vart skåpet ska stå.
  Det han angriper är ju hur fan dom har kommit till den post dom har vilket är väldigt relevant och seriöst det är ju inte som att han bara angriper dom för att han inte gillar dom. Utan det är ju hämskt att det fungerar på de sättet.

  samtidigt kan jag ju fårstå att angriper du Goliat så kommer han slå tillbaka men det tror jag nog att han var ganska beredd på.

  SvaraRadera
 30. Anonym 16:27:

  Ni får kalla mig vad fan ni vill. Men ni skall respektera varandra.

  SvaraRadera
 31. Även om hans kommentarer om demokrati må vara berättigade så kan jag också tycka att personangreppen och inte minst angreppen mot Belgien som land är rätt magstarkt. Det är lustigt nog inte demokratiskt att hävda att Belgien har mindre rätt att ha en president i EU än något annat land! Istället hade jag önskat att han attackerat EU som sådant istället...

  SvaraRadera
 32. Ja, ja, ja...

  Det kunde ske med mer finess.

  Men saken är att Farage är den ENDA ledamoten i EP som protesterar mot vansinnigheterna så att någon öht lägger märke till det.

  Tydligen krävs det att man tar i... en smula, för att någon alls skall bry sig.

  SvaraRadera
 33. Även om han har en fräsch stil med hög profil och rätt i många saker så behöver man ju inte förolämpa enskilda personer ?

  Att kalla andra för "low level clerk" och "charisma of a damp rag" är nog faktiskt över gränsen tycker jag också.

  Debatter inom EU borde iaf hålla sig över sandlådenivå och rena personangrepp - även om han naturligtvis skall ha rätt till yttrandefrihet.

  På samma sätt som med mohammedhunden: Det är lagligt att publicera en sån teckning, men det är inte nödvändigtvis samma sak som att man bör göra det eftersom det förolämpar en massa folk

  /K

  SvaraRadera
 34. Anonym 16:27:

  Du ser inte en skillnad mellan Henrik Alexandersson personliga blogg och ett överstatligt parlament?

  SvaraRadera
 35. Nigel Farage är inte dömd för något, utan ska bara enligt parlamentets talman betala böter. Vad händer om han vägrar? Inte anser att det är rättligt korrekt utan kräver en rättslig prövning?
  Riskerar han då att bli EU:s första politiska fånge?

  SvaraRadera
 36. Om det är "åsikter" så är det även en åsikt att HAX begår ett långsamt självmord med kniv, gaffel och flaska.

  Personangrepp är som pajkastning, uppör att vara roligt när det drabbar en själv, va?

  SvaraRadera
 37. Man kan ju först konstatera att Europeiska rådets ordförande kommer att kallas "Fuktiga trasan" ett bra tag framöver. Det här avskräcker ju inte så mycket som uppmuntrar.

  Till den legala biten. Jag förmodar att det är Avdelning 1, Kapitel 2, Artikel 9, Punkt 2 i Europaparlamentets arbetsordning som man hänvisar till.

  2. Ledamöternas uppträdande ska präglas av ömsesidig respekt baserad på de värderingar och principer som fastställs i Europeiska unionens grundläggande rättsakter och ledamöterna ska slå vakt om parlamentets värdighet och uppträda på ett sätt som inte stör parlamentets arbete eller ordningen i någon av parlamentets byggnader.

  Om dessa regler inte respekteras kan de åtgärder som föreskrivs i artiklarna 152, 153 och 154 komma att tillämpas.


  Enligt Artikel 153 kan man få en reprimand, avdrag på arvodet mellan 2 och 10 dagar, avstängning mellan 2 och 10 dagar och i vissa fall entledigande från rollen som talman eller andra sådana förtroendeposter inom parlamentet.

  Så 10 dagars arvode blir väl då 2890 euro helt enkelt.

  Om Nigel vill förlänga pinan för Fuktiga trasan så skulle han kunna överklaga talmannens beslut till talmanspresidiet, som då består av talmannen och de 14 vice talmännen. Det får mig att tänka på tvåinstansjäv, men det kanske inte finns i EU.

  Artikel 9 fortsätter: 3. Tillämpningen av denna artikel ska inte vara till hinder för en livlig debatt i parlamentet eller begränsa ledamöternas yttrandefrihet.

  Så kontentan om man läser reglerna är att yttranden som fälls i debatten inte kan anses vara ordningsstörande (och konstigt vore det ju annars).

  Skulle det inte räcka så är ju det definitivt en fråga för EU-domstolen, för som HAX konstaterar så finns det ju faktiskt en uttrycklig bestämmelse även i Lissabonfördraget, som ju är tämligen överordnat Europaparlamentets arbetsordning.

  Det här fallet kan dra ut i månader. Om man nu ville döda uttrycket Fuktiga trasan så har man väl inte direkt lyckats.

  SvaraRadera
 38. "Man kan ju först konstatera att Europeiska rådets ordförande kommer att kallas "Fuktiga trasan" ett bra tag framöver. Det här avskräcker ju inte så mycket som uppmuntrar."

  Av vilka då? De som fortfarande tror att engelsmän automatiskt har något att komma med och därför förtjänar att åka räkmacka?

  SvaraRadera
 39. ..och hon den där ungerskan i andra videon som bara måste tvätta bort herr Farage's uppmålade och sanna bild. Det är absurt att det blivit såhär. Jerzy Bucek är MYCKET läskig IMHO, neutral.. jo tjena..

  /AKI

  SvaraRadera
 40. @ Klas

  ” På samma sätt som med mohammedhunden: Det är lagligt att publicera en sån teckning, men det är inte nödvändigtvis samma sak som att man bör göra det eftersom det förolämpar en massa folk"

  Mohammedhunden och det här har väldigt få likheter. Det är en sak att respektera folk när man ska föra debatter med dom, och det är en annan sak att rita teckningar och publicera dom. Respekten vid debatter behövs ofta för att bibehålla sakligheten och för att en god ton ska hållas, och för att inte debatten ska bli offtopic. Publicering av teckningar om mohammed, skämt om mohammed, och diverse andra grejer kräver inget sådant. På samma sätt som kristna har fått stå ut och anpassa sig till skämt om deras religion så får alla andra religiösa anpassa sig och acceptera att alla inte delar deras åsikter.

  SvaraRadera
 41. Nigel Farage får likt komiker gå en balansgång för att ge största möjliga avtryck utan att gå över gränsen. Ibland går man över gränsen, eller är väldigt nära åtminstone. När detta sker så skapas det uppståndelse kring händelsen, men själva budskapet tror jag förblir intakt.

  SvaraRadera
 42. Henrik skrev: "Men saken är att Farage är den ENDA ledamoten i EP som protesterar mot vansinnigheterna så att någon öht lägger märke till det.

  Tydligen krävs det att man tar i... en smula, för att någon alls skall bry sig."

  Min undran: varför sätter inte Herr Engström ner foten? Varför driver han inte kritik mot Lissabonfïordraget i EP? För att PP samarbetar med de gröna i en rätt federalistiskt inriktad grupp? För att Lissabonfördragets konsekvenser, mer EU-makt, i praktiken inte är en särskilt prioriterad fråga för PP?

  //D

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.