2010-04-29

Anonyma cigarettpaket

Aftonbladet berättar i dag att cigarettpaketen i Australien kommer att bli grå, anonyma och tråkiga. Politikerna tror att det kommer att få folk att sluta röka. Jag är inte så säker på det.

Men Australien är inte ensamt om denna idé. I EU finns det långt gågna planer på att göra samma sak. Grå paket med märkesnamn och antal i ett litet, neutralt typsnitt. I övrigt bara varningstexter. EU överväger också att förbjuda affärerna att ha cigarettpaket synliga.

15 kommentarer:

  1. Måla dem i vitt och skriv "Cigaretter" med blå text.

    Det skulle avskräcka mig (inte för att jag röker, men ändå).

    SvaraRadera
  2. Nu är jag inte rökare, men känslar ändå att detta är spel för gallerierna. Skulle alla dessa "sluga" förslag inte ha effekten som de vill, så kommer de ändå att förbjuda cigaretter rakt av. Allt tjafs om text- och bildbestämmelser är bara en fasad för att låtsas acceptera att folk gör "fel" val.

    SvaraRadera
  3. En av alla Anders29 april, 2010 11:11

    Om man tittar på den senaste tidens idéer från politiken, så tycket jag att jag ser en trend.

    Grå cigarettpacket så att du ska skämmas över att du köper dem. Gredelina brev så att du ska skämmas för dina handlingar. Annonser i lokalpressen så att du ska skämmas för att du fildelat.

    Jag vet inte hur lång tid tillbaka denna trenden började, men det känns som att den varit på gång en tid.

    SvaraRadera
  4. Ser ut som om jag skulle knyta kontakter med Australien om designade cigarettetuier isåfall.

    Civil olydnad ftw :)


    /Smen

    SvaraRadera
  5. när ciggen är borta tar vi {valfritt innehåll}. fy fan. bort med de jäkla förbudsivrarna. snart kommer det väl varningar på ölburkarna.

    SvaraRadera
  6. och sedan förbjuder vi cider med 0.7 % volymprocent alkohol.

    SvaraRadera
  7. Pratade med en Holländare förra veckan. Han sa att det var bedrövligt i hans land vad det gäller knark och droger. Han var orolig över att landet och samhället kommer att gå överstyr pga att så många håller på med detta.

    Han berättade om sin egna son som under hela sin uppväxt har visat sig oerhört intelligent och ett riktigt ämne för att gå en tung universitetsutbildning och därefter få ett bra jobb. Men allt gick snett när han började sommarjobba på en hashbar i Amsterdam för att få in extra fickpengar under sin utbildning. Tyvärr så började han röka hash och marijuana dagligen pga jobbet. Han rökte även under arbetstid, eftesom ägaren inte hade något emot detta.
    Nu har all THB satt sig på hjärnan och sonen har förlorat sitt korttidsminne. Han har hoppat av sin utbildning och har nu hamnat ordentligt på glid.

    Holländaren var djupt besviken över att samhället i hans land har släppt lös detta djävulskap. Han menade att det hade varit bättre ifall det varit förbjudet. Då hade folk varit mer försiktiga och kanske bara tagit droger någon gång då och då vid tillfälle. Inte som nu, när allt fler tar droger dagligen. Även flera gånger per dag. Många går efter ett tag över från cannabis till tyngre saker som heroin osv.

    Jag kan inte göra annat än att hålla med honom. Fastän jag är för att folk skall kunna få bestämma själva vad dom vill göra, så är jag emot legalisering av droger. Det handlar om att vuxenvärlden och samhället skall visa främst ungdomar att droger är förödande både för samhället och den egna individen och inget som bör accepteras.

    SvaraRadera
  8. Om jag vore tobaksfabrikant så skulle jag börja sälja cigaretter med namnet "death sticks", men en stor bild av en sprucken döskalle på dem och texter som "they WILL kill you", "warning, lethal", "do not inhale, contains poison" och likande, för att på det sättet appelera till ungdomars vilja att vara rebeller. Gärna med svart bakgrundsfärg, så att socialstyrelsens varningstexter smälter in på ett snyggt sätt.

    Det jag funderar på är om statlig antirökpropaganda alls fungerar, eller om pekpinnarna bara utlöser andra psykologiska reflexer. Det är ju välkänt att om man sätter "20-årsgräns" på en film, så skall varenda 14-åring se den. Borde det inte funka på samma sätt med cigaretter?

    SvaraRadera
  9. Röker inte och avskyr tobaksbolagen, Men: det här luktar hysterisk moralpanik.

    Fega politiker försöker visa handlingskraft i ett ämne som är okontroversiellt samtidigt som de med den andra handen godkänner farliga livsmedelstillsatser och GMO-grödor.

    SvaraRadera
  10. Det liknar nästan senatorn i "Thank you for smoking" som försöker förbjuda cigaretter i filmer genom att gå in i gamla filmer och retuschera.

    Genom att förbjuda cigarettpaket att se ut på ett visst sätt så begränsar man inte bara företags frihet utan man dödar även kulturikoner. Vem vet inte hur ett Marlboropaket ser ut?

    Om man fortsätter på det här sättet är det bara en tidsfråga innan vi förlorar Coca Cola-loggan och kanske Campbell-burken (det vore säkert nyttigare att laga soppan själv).

    SvaraRadera
  11. Kan vi inte göra samma sak med politiker? Tvinga dem att se likadana ut, inte tala om för oss vad de tycker, utan bara ange vikt och längd.

    SvaraRadera
  12. Å, vilket larv. Tobak är inte farligt om man inte torskar dit. Precis som med alla droger. Klarar man att sköta dem är det inget problem. Nu fastnar många och röker ett paket om dagen eller så, än sen? Låt folk få göra vad de vill.

    SvaraRadera
  13. Det är ju lätt att säga att det inte är farligt fören du "torskar dit". Men när du torskar är det likt förbaskat farligt!

    Om man bortser från personens egen lev och väl så finns också en annan anledning att "motarbeta" droger och det är samhällets kostnad. Dels i form av ökad kriminalitet (misshandel, inbrott etc) och dels sjukvårdskostnaderna av "missbrukaren" (om man vill ha kvar dagens finansierar av sjukvård). Dessutom gissar jag att det vore negativt för ekonomin i helhet.

    Men var går gränser för accepterade droger och inte accepterade droger? Vi tillåter alkohol och cigaretter men inte narkotika. Jag tror visserligen att det är en bra kompromiss men jag har respekt för en total liberal hållning där allt är i princip tillåtet så länge man inte skadar andra. Men även då hamnar vi i en gränsdragning eftersom indirekt kan andra drabbas.

    Är det hyckleri att tillåta alkohol men inte narkotika? Och är det hyckleri att försöka minska exponeringen av tillåtna droger för att stävja nya missbrukare?

    SvaraRadera
  14. Jag är rökare sen nästan 30 år och skulle inte påverkas ett dugg av paketens utseende tyvärr, men det kanske kan få någon enstaka yngling att inte börja och det vore jättepositivt tycker jag.
    Jag sa själv att jag skulle sluta när 20 ciggaretter kostade över 20:- men röker trots att de nu kostar i det närmaste 50:- så priset verkar inte heller fungera,men förhoppningsvis så avskräcker priset en 14-15 åring så länge ingen elak förälder går in o finansierar domen åt sitt barn

    SvaraRadera
  15. jag tycker synd om australiensarna som har fått styrande som är lika moralkonservativa än dem värsta bakåtsträvarna i USA

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.