2010-04-08

Dystopi

En betraktelse över det svenska valsystemet: Del 1 | Del 2

18 kommentarer:

  1. Använd Tekniken08 april, 2010 01:34

    Man borde ha datorer vid varje vallokal där man anonymt skriver ut den valsedel man vill ha. Där kan man enkelt ha alla partiers valsedlar.

    SvaraRadera
  2. Public Service är antidemokratiska08 april, 2010 01:39

    Ett annat stort problem förutom valsedlar är att public sevice inte tillåter små partier att delta i valdebatten.

    Varför ska en piratpartist betala tv licens när han blir diskriminerad av public service.

    SvaraRadera
  3. Det danska systemet är helt klart mycket mer rättvist. Här är en kortare text om "den svenska orättvisan": http://motriksdagen.blogspot.com/2010/04/smapartiernas-extra-kostnader-i-valet.html

    SvaraRadera
  4. @ Jørgen "... Det danska systemet är helt klart mycket mer rättvist."

    På sätt och vis kan det se så ut med en halvannan lång meter vallista att kryssa i med blyerts.

    Men valsystemet och den långa listan ger svängutrymme för Pia Kjærsgaard och hennes parti Dansk Folkeparti, ett litet parti som sverigedemokraterna vurmar så mycket för. Med följd att den valda regeringen i praktiken styrs av den nyckfulla Pia. För vilken regering vill göra henne upprörd när regeringsunderlaget kan falla på två röda?

    Det praktiska med långa vallistor är dock bättre, billigare och mer miljövänligt än Sveriges system med floder av oräkneliga valsedlar. Ty alla träden huggs ned någonstans i Sverige.

    SvaraRadera
  5. Jag tycker man ska kunna rösta elektroniskt, men få ett litet kvitto utskrivet att man har röstat, så att man via detta kvitto sedan kan kontrollera om det förekommit röstfusk. Man får ett nummer på kvittot och partiet som man röstat på, men som inte är anknutet till en som person, men som man kan kolla upp via nätet om ens röst blivit registrerad samt vilket parti man röstat på enligt systemet.

    Detta våre perfekt. Efter valets slut kan man lämna in kvittot i pappersinsamlingen för miljön.

    SvaraRadera
  6. Man kan få partiets som man röstat på, på ett kvitto samt med ett kontroll nummer och att man röstat på ett annat kvitto med ett annat kontrollnummer, för att behålla anonymiteten i hur man röstat, men ändå ge en möjligheten att se om ens röst blivit registrerad, samt att ens parti fått sin röst. utan att datorsystemet kan se kopplingen mellan att man röstat och vad man röstat på.

    SvaraRadera
  7. Finska systemet har aldrig vållat huvudbry. Vallistor på väggen inne i röstningsbåset, och en valsedel att skriva en nummer på. Valsedlarna är identiska i alla val.

    SvaraRadera
  8. Daniel: Vallistor på väggen i röstningsbåset är nog den bästa idén hittills i debatten.

    +1

    SvaraRadera
  9. Tolle: Elektronisk röstning medför så många andra problem, och möjligheter till misstag/fusk. Se bara på alla problem som USA haft med sina olika elektroniska röstnings-system. Det manuella rösträkningssystemet i Sverige funkar väldigt bra och effektivt..

    Däremot är tillgången till röstsedlar för småpartier ett problem, Daniels förslag med listor i valbåset känns vettigt.

    SvaraRadera
  10. Daniel,

    +1

    Finland har ju ingen fjantig 4% spärr heller... 1.2% av rösterna ger ca 1.2% av makten. (Och livligare koalitioner än i Sverige :-)

    SvaraRadera
  11. Det finns värre brister än detta. De länder som har majoritetsval i enmansvalkretsar har byggt in extremt starka barriärer för att hindra minoritetsåsikter från att bli representerade. Enmansvalkretsar är en 1700-tals modell av demokrati som bör kastas på sophögen.

    SvaraRadera
  12. Mja, möjligen gick partitaktiken lite för långt här.

    Väljarna ska kunna gå till vallokalerna och rösta fram ett av myndigheterna i förväg okänt parti.

    Som nämns i artikeln har man rätt att för hand skriva ner en partibeteckning och kandidater på en blank sedel.

    Jag ser det som ett integritetsskydd och en mycket flexibel lösning för att så långt som möjligt bevara valhemligheten.

    Och i teorin kan det alltså finnas en 6-7 miljoner partier i Sverige. Förutom riksdagspartierna fick 34 partier röster med förtryckta valsedlar och 536 partier med handskrivna valsedlar i riksdagsvalet 2006.


    Piratpartiet visar ju att det går att nå ut med sina listor till 4 % av väljarna även som oetablerat parti.

    Möjligen var det en väljare som inte fick tag på en förtyckt valsedel för piratpartiet. Tyvärr skrev denne "Piratenpartiet" så det räknas inte.

    Staten är också generös med tryckning av valsedlar. Det parti som fått minst 1 % av rösterna får valsedlar gratis.

    En reell politisk rörelse torde kunna vinna minst 1 % av väljarna för sin sak.


    Priset för valsedlar är 650 kr + 40 kr/1000 st. För att nå 1 % behöver man ca 56.000 röster. Det betyder ett minsta köp av valsedlar för 2890 kr.


    Ja, små politiska rörelser har svårare att nå ut och det helt naturligt och begripligt. Därmed är det inte självklart att staten ska verka utjämnande därvidlag.

    SvaraRadera
  13. Jag ser betydligt större problem med den svenska demokratin än valsedlarna. Partistödet, tidningsstödet (som länge var rent partistöd), gynnandet av sittande partier i valrörelser, regeringsformens bestämmelse om att regeringen INTE behöver ha riksdagens stöd, omöjligheten för medborgarna att hålla folkomröstningar utan politikernas godkännande, en urdassig Regeringsform och frånvaron av lagprövning/konstitutionsdomstol.

    Valsedlarna finns för att de partiaktiva ska känna sig betydelsefulla. Med ATs och Daniels långt smartare förslag skulle tusentals partiaktiva inte ha något att göra. Det är också de partiaktiva som fastslår vilka som blir riksdagspolitiker ...

    SvaraRadera
  14. @W

    Vid fördelningen av mandaten i Finland används d'Hondt-systemet, vilket systematiskt gynnar stora partier.

    Sedan är antalet mandat i finska riksdagen bara 200.

    SvaraRadera
  15. Datoriserade val? I ett land med FRA-lag etc!

    NEJ TACK.

    Lars-Erick F

    SvaraRadera
  16. Finska systemet har aldrig vållat huvudbry. Vallistor på väggen inne i röstningsbåset, och en valsedel att skriva en nummer på. Valsedlarna är identiska i alla val.

    Detta system bör också ge möjlighet för att skriva in ett parti som inte finns på listan, då blir detta system fulländat. Men det kanske redan är så i Finland?
    Man bör också ha en skrivmaskin av något slag när man fyller i numret. Handskrivna valsedlar ställer till problem för handikappade. Man bör ha en dator där man fyller i sin tomma valsedel med nummer och sedan skriver ut den. Skriver man ut fel får man ångra sig om man lägger valsedeln i en dokumentförstörare.



    Sen ska man ta bort procentspärren

    Public Service måste också låta alla som ställer upp, få debattera i valdebatten, blir det väldigt många partier får man dela upp debatten i flera framlottade grupper, som sedan sänds i flera program. Annars kan man lägga ner Public Service om de inte fullföljer sitt uppdrag.

    SvaraRadera
  17. Finska valsystemet08 april, 2010 18:03

    I vallokalen får var och en av de röstande en tom valsedel av valfunktionärerna, varefter han går till ett ledigt valbås, fyller i numret för sin kandidat, viker ihop valsedeln, låter valfunktionärerna stämpla valsedeln och lägger valsedeln i en förseglad urna.

    Valreklam är förbjuden i vallokalen och i dess närhet. Inga politiska deviser får förekomma. Partiers och gemensamma listors namn, som ingår som rubriker vid kandidatlistorna, skall uppfylla vissa kriterier på saklighet.

    I valbåset finns penna, skrivunderlag och en sammanställning av kandidatlistor, där kandidaterna är grupperade enligt parti och valförbund. Valmansföreningarnas kandidater är normalt grupperade i gemensamma listor. De valmansföreningskandidater som inte tillhör någon gemensam lista kommer under en skild rubrik. Varje kandidat presenteras med nummer och namn samt titel, yrke eller syssla, vid val andra än kommunalval dessutom hemkommun. Samma sammanställning finns för påseende också annanstans i vallokalen.

    Röstningen skall ordnas så att valhemligheten bevaras. Kandidatens nummer skall antecknas på valsedeln i valbåset och den skall därefter hållas hopvikt. En röstsedel som innehåller andra anteckningar än kandidatens nummer (och möjligen kandidatens namn eller liknande uppgift) är ogiltig. Om man räknar med att färre än 50 röster avges i ett röstningsområde räknas dessa röster samman med röster från andra röstningsområden.

    En röstande får dock be om hjälp av vallokalens valbiträde, någon av valnämndsmedlemmarna (valfunktionärerna) eller, om hans förmåga att göra röstningsanteckning är väsentligt nedsatt, av en av honom själv utsedd person. En kandidat får inte fungera som sådant biträde. Biträdet har tystnadsplikt.

    Röstningen pågår under valdagen klockan 9-20. Röstande som anlänt före klockan 20 får invänta sin tur och rösta i normal ordning.

    SvaraRadera
  18. tidningsstödet (som länge var rent partistöd),


    Det är rent partistöd nu också när moderaternas partiorgan Svd överlever med stor hjälp att skatter.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.