2010-04-06

Mera säkerhetsteater

Snart kan vi flygpassagerare även komma att övervakas under resans gång. The Daily Telegraph skriver om det nya systemet...

"It uses a combination of cameras, microphones, explosives detectors and a sophisticated computer system which would give a pilot early warning of any danger."

Utvecklingen av detta övervakningssyustem finansieras av EU (läs: skattebetalarna). Men kostnaden för att införa det det kommer att vältras över på passagerarna, via dyrare biljetter.

The Daily Telegraph
Bakgrundsmaterial hittar du hos Open Europe (PDF)

17 kommentarer:

  1. Snart vågar jag flyga igen. Jag hoppas man börjar prioritera säkerheten i hemmen efter detta. Jag har inte vågat använda köket sedan jag skar mig allvarligt i pekfingret för snart tre år sedan. Ska man behöva utstå den här typen av risker i en västerländsk demokrati? I mitt eget hem!

    SvaraRadera
  2. Politik är som ett kylskåp. -Utan mat i.06 april, 2010 19:07

    Man borde ju dra igång en importfirma för kameror, sensorer, scannrar osv, -verkar vara sjujävla marknad om det här vansinnet fortsätter i samma takt...

    SvaraRadera
  3. Det ar fantastiskt - en vetenskapsman bygger ett antagande pa ett urval av 1 person: "It is known that the terrorist was acting nervously in the airport prior to boarding – this could have been picked up with the same automated CCTV technology – and that they spent time in the lavatory assembling the components of the explosive".

    -P

    SvaraRadera
  4. Musen som röt06 april, 2010 19:28

    Cvil olydnad!

    Väl uppe i luften och halvvägs på väg till resmålet skulle jag och min medpassagerare definitivt börja en liten teatersketch och prata resten av resan med ord som martyrer, C4, bomber, attentat, Usama, kapning osv.

    Det är absolut nödvändigt att göra maximalt motstånd mot polisstaten.

    SvaraRadera
  5. "Cameras dotted around an aircraft would look out for the abnormal, such as several passengers entering a lavatory at the same time"

    Jaha.. svårare att bli medlem i 10,000-metersklubben då..

    SvaraRadera
  6. "The cost would inevitably be passed on to the passenger, but Dr Ferryman believes they would accept a small charge to thwart a terrorist threat."

    Om det inte är en terrorist på planet, då betalar man ju för ingenting. Rena rama bondfångeriet är vad det är.

    Häromdagen sköt de sönder en metronom i Segeltorp i tron att det var en bomb. Om analysen är därefter, så känns det inte som väl investerade skattepengar.

    "Humbug!" som Scrooge skulle ha sagt.

    SvaraRadera
  7. Undrar om dom skall ha kameror inne på toaletten också...

    SvaraRadera
  8. Skräm iväg dräggen från flyget.
    Är du klimatsmart lille vän.

    SvaraRadera
  9. Johan Tjäder sa...

    "Om det inte är en terrorist på planet, då betalar man ju för ingenting. Rena rama bondfångeriet är vad det är."

    Hahahaha, well said!:)

    SvaraRadera
  10. European Communist Union History

    http://www.youtube.com/watch?v=oR-0O_OQh0U&feature=related

    SvaraRadera
  11. Om man tycker att kostnaden för säkerheten är för hög i relation till antalet terrorister så finns det faktiskt 2 olika lösningar på problemet.

    1. Minska kostnaderna för säkerheten.

    2. Öka antalet terrorister.

    Jag har en obehaglig känsla av att det är lösning 2. som på något sätt håller på att implementeras...

    SvaraRadera
  12. Det som jag tycker är värt att påpeka vid dessa smått horribla säkerhetskonsekvenser som införs vid flyg, är att det hjälper inte. Om man upptäcker det på planet att det finns en självmordsbombare på planet, det är ju redan för sent då.

    SvaraRadera
  13. Musen som röt07 april, 2010 08:07

    Så här kan man göra för att provocera säkerhetskontrollerna på flyget om man har råd att anlita advokater.

    Man köper billiga biljetter (med Ryanair?) och flyger fram och tillbaks utan bagage massor av gånger.

    Sen försöker man provocera säkerhetskontrollanterna utan att gå till överdrift eller framstå som hotfull och störande.

    I tokstolleländer som UK kan det räcka med att ha en T-shirt med något hårdrocksmotiv och en provokativ text, eller att lyssna på Hip hop i sin MP3 och sjunga med i texten.

    När/om man blir nekad att kliva på ett plan stämmer man flygplatsen/flygbolaget och ser till att ha haft inspelningsutrustning påslagen så att det finns bevis för exakt vad som hänt.

    SvaraRadera
  14. "It uses a combination of cameras, microphones, explosives detectors and a sophisticated computer system which would give a pilot early warning of any danger."

    Varför bara på flygresor, vore väl bäst om samma system införs på tåg och bussar.
    Vill minnas att en självmordsbombare hade preparerat sin cykel med sprängmedel, alltså samma koll på cyklister, eller?
    Vad säger FRA, kan de fixa till dessa nya kontrollsystem? I närtid

    SvaraRadera
  15. Anders Troberg07 april, 2010 09:43

    "The cost would inevitably be passed on to the passenger, but Dr Ferryman believes they would accept a small charge to thwart a terrorist threat."

    Folk kommer kanske att acceptera det för att de inte har något jäkla val?

    Jag skulle gladeligen låtit bli att betala, även om det innebar att de inte genomförde vansinniga pseudosäkerhetsåtgärder. Kommer jag att kunna det? Knappast...

    SvaraRadera
  16. Inte konstigt att flygbolagen blöder. Vem tusan vill flyga längre?

    Inte nog med den ordinarie flygplatsförnedringen med köer, metalldetektor och armarna-utåt-sträck. Nu är det dessutom nakenscanning plus att man riskerar att bli terroristbedömd live under flygturen av nån jävla maskin på högst tveksamma grunder.

    Det är totalt absurt! Skulle man berätta om vad som händer idag för 15 år sedan skulle man aldrig bli trodd och INGEN skulle acceptera det. Helt ofattbart att det accepteras idag.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.