2010-04-14

Rödgrön FRA-röra


Hur skall de rödgröna hantera FRA-frågan om de vinner valet?

Svenska Dagbladet har försökt reda ut frågan. Det korta svaret är långbänk.

Så det blir inget "riv upp" vid en rödgrön valseger. "Gör om" skjuts på framtiden. Och "gör rätt" börjar bli ett allt mer hypotetiskt löfte. Det blir lite som sossarnas klassiska kommentar, när de en gång försökte ducka för ett av sina egna vallöften om kärnkraften "Det är ett löfte att det är en målsättning att vi skall jobba för att..."

Och här skall man hålla i minne att de rödgröna också har vimsat om teledatalagringen / datalagringsdirektivet. Efter en del oreda inom (v) och (mp) så är allt de rödgröna är överens om att de inte är överens.

Och på den borgerliga sidan finns inte så mycket att hoppas på heller, i någon av dessa frågor.

Det är uppenbart – sossarna och borgarna är bara beredda att kamma till sig i dessa frågor om regeringsmakten hänger på det.

Därför måste Piratpartiet in i riksdagen!

Se även DN, SVT, Klamberg, Westerholm och Ankersjö.

17 kommentarer:

 1. Jag funderar på om det går att göra FRA-frågans upprivande till en valfråga; det är en extremt viktig symbolfråga som rört upp väldigt mycket känslor i landet. Orkar vi det?

  SvaraRadera
 2. Anders Troberg14 april, 2010 16:27

  Se upp med att använda tigern, de som äger den (Beredskapsmuseet) har visat sig vara några jäkla rövhål när någon använder den, trots att den borde tillhöra folket då den togs fram på statligt uppdrag och betalades med offentliga medel.

  Se tex här: http://sv.wikipedia.org/wiki/En_svensk_tiger

  SvaraRadera
 3. "Se upp med att använda tigern, de som äger den..."

  Upphovsrätt = äganderätt

  SvaraRadera
 4. Hur vill du bli tolkad nu, Minata?

  Äger vi alla det som skattepengen betalat för, eller gäller det bara när någon annan profiterar? Ibland får jag för mig att du kämpar inombords.

  /Smen

  SvaraRadera
 5. Anders Troberg14 april, 2010 18:12

  Minata: Sorry att jag i ett sinnessvagt ögonblick sänkte mig till din nivå. Det ska inte hända igen.

  Jag menade naturligtvis "de som anser sig äga den".

  SvaraRadera
 6. Nu börjar väl ändamålsglidningen av FRA-lagen:
  http://www.regeringen.se/sb/d/119/a/143837

  MSB ska undersöka vilka som ska ha hand om ett framtida intrångsdetekteringssystem ("tekniskt detekterings- och varningssystem". Man ska vid detta särskilt beakta att FRA samtidigt får i uppgift att titta på hur det kan byggas (av dom själva får man anta).

  SvaraRadera
 7. minata: Sätter du likamedtecken där är du till och med dummar än vad du verkat innan.

  Du kan isåfall börja med att lämna tillbaka dom här orden du nyss läste för jag äger dom.

  Annars blir jag nog tvungen att göra ingrepp i ditt huvud för att få ut min egendom.

  SvaraRadera
 8. Det känns som du misstolkar debatten med flit. Den rör om hur man ska behandla FRA medan en ny lag utreds. Det är inte bestämt än, men ska bestämmas.

  Lite ovedrive att kalla det "långbänk" kanske?

  SvaraRadera
 9. Är inte risken stor att oxå så småningom PP blir invigda i "hemligheternas hemlighet", som tydligen alla riksdagspartier är invigda i men inte vi åsnor (läs gräsrötter och medborgare) som röstat fram dem, då anses för dumma för att få ta del utav dessa hemlisar.

  För hur annars kan mann förklara den totala svängningen borgerligheten gjorde efter det senaste valet. Tll att ha varit emot, till att vara för!

  SvaraRadera
 10. Det pågår dessutom en utredning om att ändra begreppet "spioneri" - att stryka kravet på att läckta materialet skall hota rikets säkerhet.

  Lämpligt nu i wikileaks-tider.

  Speciellt skall läckage av "politiska hemligheter" klassas som spionage. (vad nu politiska hemligheter är? lagförslag om datalagring? att Moona är tom dummare än hon verkar...?)

  Nämner detta här i FRA tråden, eftersom jag förstått (kan ha fel) att FRAs mandat innefattar att leta efter spioner.

  SvaraRadera
 11. Hax: Vet att du svarat förut men jag har dessvärre glömt bort det; vad innebär "gör rätt" för dig och PP i den här frågan?

  Johan

  SvaraRadera
 12. Johans fråga ovan är berättigad. Rick Falkvinge har flera gånger skrivit på sin blogg att FRA ska bommas och inte ersättas med något alls. Inte ens traditionell eterspaning mot militära mål ska få bedrivas i FRA:s regi, utan föras över till MUST.

  Läser man andra piratpartisters bloggar tycks det vara spaning i civila nät som borde förbjudas, medan man menar att klassisk militär spaning på t.ex. kortvågen inte är något problem. Inte ens om det är FRA som bedriver den.

  Av detta följer, antar jag, att FRA (eller någon annan) endast ska få spana i etern mot militära mål på uppdrag av Försvarsmakten och regeringen. Eller...?

  SvaraRadera
 13. @Johan, Peter:

  "Riv upp, Gör om, Gör rätt", och i den ordningen, innebär just exakt det!

  Riv upp = Lagen inhiberas så att den inte länge gäller.

  därefter!

  Gör om = Man utvärderar förutsättningslöst vilka problem som man vill lösa och inventerar de medel och dessas konsekvenser som kan vara aktuella. Detta görs i ett öppet och demokratiskt arbete.

  först därefter

  Gör rätt = så beslutar man hur vi ska förfara. "Gör rätt" är alltså en sammanfattning av hur man "Gör rätt".

  Ni verkar att i förtid vilja veta exakt vad utvärderingen ska utmynna i? Är det kanske så att Olle ska motas redan i grind? Han ska inte ens höras om han kan tänkas "ha fel åsikt"?

  Lagen (lagarna) är tillkomna på ett orättfärdigt sätt. Det är därför som ordningsgången på arbetet ska vara just:

  Riv upp, Gör om, Gör rätt...

  SvaraRadera
 14. Hans J: Frågan var riktiad till Hax och vi får väl se om det dyker upp ngt svar ...

  Men för att kommentera det du skrev så råder det ju ingen tvekan kring riv upp och gör om. Men det är det där med "gör rätt" som kräver lite mer än bara uppmana att göra rätt.

  Johan

  SvaraRadera
 15. @Johan:

  Nu är HAX inte medlem i Piratpartiet så du kanske skulle fråga Christian Engström eller Rick Falkvinge istället?

  "Gör rätt" som jag tolkar det är återigen mer en sammanfattning av hur gången ska gå till. "Förra" gången var en rätt rutten procedur.

  SvaraRadera
 16. @Johan

  Med tanke på hur både blått och rött debatterat om påfund som FRA, IPRED och datalagringsdirektivet med mera, så tror jag det krävs ett mindre mirakel för att sunt tänkande människa skall kunna tro på någon form av grundlagsförankrad procedur i tesen "Gör rätt"...

  Och varför skulle de? Blått har äntligen gett S det de alltid velat ha - ett massövervakningsinstrument perfekt lämpat för åsiktsregistrering tusenfaldigt mer potent än vad fackspioneriet under IB var.

  Att tänka sig att de frivilligt släpper den saken är som en spekulation i om inte de röda khmererna hade blivit sanna humanister om de bara hade fått ett par år till vid makten...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.