2010-04-08

Upphovsrättsutredningen presenterad i dag

Själv klarar jag inte av mer i dag. Istället hänvisar jag till Anna Troberg och Emma på Opassande.

6 kommentarer:

 1. Och på andras sidan Atlanten så har Obama gett tillstånd för avrättningen av en (elak) amerikansk medborgare.

  artikel: http://www.nytimes.com/2010/04/07/world/middleeast/07yemen.html

  video: http://www.msnbc.msn.com/id/21134540/vp/36216027#36216027

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Henrik!

  Se till att lägga in nyhetsuppdateringar i din RSS från denna sida:

  http://slashdot.org

  Handlar om allt ifrån copyright, open source, fildelning osv..

  SvaraRadera
 4. Förslaget handlar till största delen om när upphovsmän gör upp avtal med industrin. Det handlar inte om någon revolutionerade omstrukturering av upphovsrätten som sådan.

  STIM och liknande organisationers ställning stärks genom att de får lagligt monopol. I dag har STIM i praktiken monopol på att kräva in avgifter för tonsättares räkning. Enligt förslaget ska det bara få finnas en sådan organisation.

  Det är iofs motsatt till vissa andra tankegångar jag hört i den europeiska debatten om att "collecting societies" borde konkurrensutsättas.


  För upphovsmannen orimliga avtalsklausuler ska kunna ogiltigförklaras och upphovsmannen ska alltid få rimligt betalt när han överlåter sina rättigheter.


  Bibliotek ska få rätt att i sina lokaler förevisa även filmer de har i sina samlingar. Böcker får ju visas och musik spelas redan idag.


  Inget kontroversiellt vid första anblicken. Det som Piratpartiet lyft fram som problem med upphovsrätten ligger utanför det här delbetänkandet.

  SvaraRadera
 5. Anonym, Obama har gett tillstånd till CIA att mörda en amerikansk medborgare. Eftersom mannen bor i Jemen som har goda kontakter med USA så hade det varit möjligt att begära honom utlämnad, dömma honom i domstol och sedan avrätta honom men eftersom mannen antagligen inte har begått något brott enligt amerikansk lag så är ju mord mer praktiskt.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.