2010-05-30

Försommarflirt


I veckan som gick höjdes ett och annat ögonbryn över att först Major Björklund och sedan arbetsmarknadsminister Littorin försökte skaka nytt liv i den till synes stendöda idén om en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring.

Förklaringen är enkel. Detta var den första sak (mp) var tvungna att kompromissa bort i budgetförhandlingarna med (s) och (v). Vad vi ser är en retsam borgerlig flirt med de gröna, helt enkelt. Som påminner om att (mp) håller på att förhandla bort sina åsikter, i utbyte mot Makt.

(Förslaget är dock fortfarande dumt. Man vill tvinga på alla en försäkring som många inte vill ha eller behöver. Från borgerligt håll är det dock en begriplig taktik för att undergräva fackets maktposition. Och de har ett halvt försvar: Om alla skall tvingas vara med, då bör det vara staten och inte särintressen som skall ratta verksamheten. Men detta resonemang faller, som sagt, redan på felet i sitt första led.)

9 kommentarer:

  1. ..."Som påminner om att (mp) håller på att förhandla bort sina åsikter, i utbyte mot Makt."

    Precis som alla gör, väl? Det är politik i sin prydno. Politik är det möjligas konst.

    Den politiska strategiska kreativiteten ökar ökar/minskar exponentiellt med avståndet till köttgrytorna.

    SvaraRadera
  2. Inte alla. Piratpartiet vill *ge* makt till dem som bjuder bäst i piratfrågorna.

    SvaraRadera
  3. Om nu arbetslöshetsförsäkringen redan är i privata händer (facket) - om än skattefinansierad till 70% eller mer - varför inte tillåta för privata försäkringsföretag att erbjuda en liknande försäkring med samma skattefinansierade förmån? En slags arbetslöshetspeng man får ta med sig. Det funkar ju bra för skolan.

    Staten borde vara neutral när det kommer till fack & arbetsgivare.

    SvaraRadera
  4. Framför allt borde fackföreningar vara politiskt obundna. Var skall jag vara tvungen att var medlem i en fackförening som stödjer att parti som jag inte röstar på? Känns som en blandning av sovjetsamhälle och Hylands Hörna.

    SvaraRadera
  5. Så, i konsekvensens namn ska vi inte ha en obligatorisk sjukförsäkring heller då? För alla vill inte vara med... tror sig inte kunna bli sjuka.

    Och att alla bilägare ska tvingas ha en trafikförsäkring är väl bara dumt? OK, man kan ju välja bolag, men att alla ska tvingas.....

    SvaraRadera
  6. Varför är det aldrig någon moderat som kräver att arbetsgivarsidan inte ska få ha en tydlig högerprofil?

    SvaraRadera
  7. Var skall jag vara tvungen att var medlem i en fackförening som stödjer att parti som jag inte röstar på?
    ----------------------------
    Det finns inget sådant tvång.

    SvaraRadera
  8. Landet skulle må bra av antingen en helt privat försäkring eller en helt statlig. Det är halvmesyren som är skadlig för landet och som måste bort.

    Jag kan tänka mig att facket eller vem som helst får ta över hela ansvaret för a-kassan och då även ta betalt själv.

    Alternativet är en statlig försäkring där man skulle kunna vara lite flexibel med både ersättningsnivåer och längd och få sin skatt justerad därefter - t.ex. från 50 - 90 % av lönen i 10 % steg i 12, 18 el 24 månader och i gruppering efter kollektivavtal.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.