2010-05-27

Hej, jag heter Henrik. Jag är datormissbrukare.

Detta håller på att gå över styr...

På kontoret finns en stationär gammal ångdator med Windows XP 1.15. Man kan inte använda något annat än Office, Expolorer och Outlook på den. Vilket är lite märkligt, eftersom datorn står i Europaparlamentet. EU har ju som bekant bötfällt Microsoft för inlåsningseffekter. Men på EU:s egna datorer är man inlåst som fan. Inte ens Firefox går att installera. Och ofta kan en websida ta 5-10 minuter att ladda ner. Denna maskin använder jag nu inte till något annat än det som har med EP:s intranet att göra. I vart fall när jag är i Bryssel

Ibland släpar jag med min lilla svarta MacBook till kontoret. Det är nämligen inte så stor idé att ta den med någon annan stans än inom Belgien, efter att Proximus/Vodafones 3G-pinne skrivit över alla andra 3G-pinnars drivrutiner – och på något sätt sänkt wifin:n / Airport. (Detta går säkert att städa upp. Men det övergår min förmåga och mitt tålamod. Min Mac kan således bara kopplas upp med 3G till Proximus eller med ethernet-kabel nu för tiden. Vilket förtar lite av dess tänkta funktion.)

När jag inte tar med Macen till kontoret i Bryssel använder jag en liten enkel notebook med Windows för att koppla upp mig (med Proximus / Vodafones 3G-pinne) mot världen utanför Europaparlamentet. Och som vanligt med Windows driver alla meddelanden och rutor som poppar upp till höger och vänster mig nästan till vansinne.

Men det slutar ju inte där. Jag skall vara uppkopplad när jag är i Sverige också. Entré, ytterligare en liten billig netbook. Denna gång med Windows Vista – som erbjuder helt nya problem, dialogrutor och överraskningar. Vis av skadan använder jag bara en 3G-pinne, från Comviq. Och bara i Sverige.

Så, på kontoret i franska Strasbourg, då? Där har jag givit upp. Där får det bli parlamentets exakt likadana stationära ångdator som i Bryssel - hur seg den än är. Jag skulle visserligen kunna köpa en notebook till, för fransk mobiluppkoppling. Men enligt tips kan man bara få Oranges franska 3G-pinne att fungera på Windows om man har ett franskt operativsystem. Och där går gränsen till och med för mig...

I en bättre värld skulle jag kunna komma rätt långt med Apples iPhone när jag är i Frankrike. Men så länge dataroaming över 3G kostar 30.000 kr per GB, så känns det inte riktigt aktuellt.

Jag vet. Detta är löjligt. Vi snackar två kontorsdatorer i Europaparlamentet, en MacBook, två PC notebook och en iPhone för att jag skall kunna hålla mig någorlunda online. Och i byrålådan ligger massor av mer eller mindre oanvändbara 3G-pinnar från olika länder.

Jag funderar på att lösa allt med en Linux-maskin som jag kan ha med överallt hela tiden. De verkar ju uppdateras med drivrutiner för allt, inklusive alla kända 3G-pinnar från alla kända operatörer, hela tiden. (Sådant där som Microsoft och Apple inte riktigt tycks hinna med.) Och så känns ju idén med Open Source väldigt trevlig. Men, eftersom jag inte är dataexpert, så har jag inte riktigt vågat. Hur vet man till exempel om Linux fungerar på den PC man har eller skaffar sig? Finns det någon enkel support (utöver de rätt avskräckande forum som jag har hittat)? Och varför verkar det inte finnas någon vettig videoredigering för Linux?

Pust. I sommar tror jag att jag skall resa bort någon vecka utan dator helt och hållet. Jag behöver avgiftas.

23 kommentarer:

  1. Ubuntu är hur enkelt som helst! Att installera det är också en barnlek. På bara några år har dessa distar gått ifrån att vara lite smått svåra till busenkla.

    Du verkar ju att ha några laptops, testa Ubuntu (Redhat kan vara trevligt också) på en av dem. Vill du ha ett intro på dem nästa gång du är i Sthlm så hör bara av dig.

    SvaraRadera
  2. Finns det faktiskt ingen operatör varken i Sverige/Frankrike/Belgien som kan erbjuda ett avtal med vettiga roaming-priser?

    En grej som funkar faktiskt väldigt bra är att göra sin smartphone (i mitt fall Nokia N900) till en wiki hotspot, dvs. telefonen tar upp en 3G förbindelse och erbjuder den vidare över wifi t.ex. till en laptop. Då slipper man 3G-grunkorna i datorn. Fast då kanske man behöver bolla med olika sim-kort i olika länder och det drar en hel del på batterier i telefonen.

    SvaraRadera
  3. Linux Mint. Bygger på Ubuntu, men med mer fokus på användarvänlighet. Har även mer proprietära program installerade från start än Ubuntu.

    SvaraRadera
  4. Nya Ubuntu är väldigt lättanvänt, snyggt och i mitt tycke enklare att installera än någon Windows variant.
    Dessutom behöver du ju inte oroa dig för virus och operativsystemet och alla programmen uppdateras automatiskt via samma gränssnitt.

    Videoredigeraren Pitivi följer med och de flesta 3G-pinnar ska funka från start.

    SvaraRadera
  5. "Hur vet man till exempel om Linux fungerar på den PC man har eller skaffar sig?"

    Prova en live-cd. Det går långsammare än om det vore installerat då du kör hela OS:et från CD:n, men man får en snabb koll ifall det finns någon problematisk hårdvara. Skulle rekommendera antingen Ubuntu (eller Kubuntu snarare), eller openSUSE men det är i mångt och mycket enbart en smaksak.

    Jag kan inte mycket om videoredigering på någon plattform men har hört att kdenlive skall vara hyffsat enkel att använda - men hur kraftfullt det är kan jag inte avgöra.

    SvaraRadera
  6. Fixa in både Linux och Mac på Macbooken så slipper du välja :-)

    Om du inte fixar det själv så hjälper jag gärna till. Ubuntu till surf och Mac till video blir nog kanon!

    SvaraRadera
  7. Visst det _går_ att få allt att fungera på linux, men 3g-pinnar som är anpassade för att vara lätta att installera under Windows och Mac är ingen lek att få att funka. Bara mängden forumträffar man får om man googlar någon av de vanligaste modellerna säger mig att man bara skall välja kombon 3g-pinne och linux om man har en pålitlig sysadmin som är beredd att jobba gratis åt en någon vecka. Själv har jag inte kommit någonstans med min Option icon 505m, men så har jag bara hållit på i tre timmar och inte laddat hem+kompilerat+installerat mer än ett programpaket.

    Alternativet är att ha en notebook med windows (7, då) och köpa nämnda option-pinne (som funkar perfekt med windows 7) och byta simkort allteftersom man byter land. Men med tanke på hur frankrike verkar fungera så finnsd et väll ingen som vågar lova att ett franskt simkort lirar med vilken 3g-pinne som helst.

    Ursäkta omfattningen av mitt gnäll

    SvaraRadera
  8. Dubbla (eller kanske trippla?) OS på din Mac låter som en trevlig variant. Då kan du plocka vad som är bäst från de olika systemen.

    SvaraRadera
  9. Ubuntu Studio är en ubuntu-release inriktad på multimedia med en hel del videoredigering och sådant förinstallerat.

    Skall du installera ubuntu på din macbook, finns det en hel del dokumentation här: https://help.ubuntu.com/community/MacBook

    Skall du installera den på en av dina "PC notebook" får man ofta ganska bra info om man skriver datornamn + ubuntu i google.

    Skall du köpa, så har t.ex. http://ggsdata.se/ laptops med ubuntu förinstallerat.

    SvaraRadera
  10. En lösning är att installera VMware player (för windows/linux och är gratis) eller Vmware Fusion (mac, kostar ett par hundralappar) och sedan köra in ex. windows eller linux. Om du kör det på din mac som torde vara kraftfullare så kan du ifall det skiter sig med pinnarna på det virtuella systemet bara klona systemet och köra ex. ett linux system för orange, ett för comviq etc etc och sen bara mappa upp en mapp i Macen för allmän åtkomst från de virtuella maskinerna.

    SvaraRadera
  11. Tänkte precis säga Linux är vägen att gå för att slippa alla dessa bekymmer.
    Inlärningskurvan kan vara brant i början. Det är ett snabbare, stabilare och säkrare operativsystem. För videoredigering rekommenderar jag Cinelerra

    Ubuntu kan vara bra att börja med. Finns mycket dokumentation.

    Att koppla upp mig trådlöst inom Skandinavien från norr till söder har jag aldrig haft några problem med. Hastigheten kan dock variera.

    SvaraRadera
  12. Skaffa ett DropBox konto, så kan du synka filer mellan alla dessa datorer. Finns för Mac, PC, Linux.

    Är du paranoid kan du göra samma sak, fast med Wuala, som krypterar allt.

    SvaraRadera
  13. Linux = Messias???
    Men ingen kommer på lösningen på idiotin att ett 3G-modem skrivit över inställningarna för alla andra modem...?

    SvaraRadera
  14. Ännu så länge så finns det väl få open source video codecar som går att använda för redigering? Codecarna kostar ju att utveckla.

    Linux är jättebra så länge det funkar. Sen är man chanslös.

    Det är sorgligt att vi inte har en europeisk marknad på just telekommunikation, utan bara nationella.

    Tänk om de hade lagt ner lika stor energi på att få till detta som de la på att motarbeta tillägg 138 i telekompaketet.

    SvaraRadera
  15. @Johan Tjäder,

    "Ännu så länge så finns det väl få open source video codecar som går att använda för redigering? Codecarna kostar ju att utveckla."

    Nu är jag som sagt ingen expert på videoredigering, men jag har lekt med det. Och har importerat/redigerat/exporterat åtminstonde mpeg, theora, avi, wmv, och quicktime. Däremot är codecsen och binärerna oftast inte installerade och/eller begränsade som standard p.g.a. potentiella patent-problem. Så vitt jag vet så är det lagligt att använda de här i Sverige dock.

    "Linux är jättebra så länge det funkar. Sen är man chanslös."

    Gäller i och för sig alla OS om man inte vet hur man fixar vad det nu än är som är trasigt.

    SvaraRadera
  16. Det som retar mig mest är att jag till nöds skulle kunna klara mig med iPhonen, i vart fall för kortare utflykter. Men så fort jag lämnar Belgien blir det omöjligt dyrt. Så på resa är den bara en ovanligt stor och klumpig mobiltelefon, med några spel i...

    SvaraRadera
  17. Samtidigt i Centralafrikanska Repupliken:

    SNAKING AROUND the outer wall of the courthouse in Mbaiki, Central African Republic, is a long line of citizens, all in human form and waiting to face judgment. It’s easy to imagine them as the usual mix of drunks, reckless drivers, and check-bouncers in the dock of a small American town. But here most are witches, and they are facing criminal punishment for hexing their enemies or assuming the shape of animals.

    By some estimates, about 40 percent of the cases in the Central African court system are witchcraft prosecutions.

    ...most lawyers I consulted there favored keeping the law intact, although they admitted that it fits uneasily in a modern legal system. “The problem is that in a witchcraft case, there is usually no evidence,” said Bartolomé Goroth, a lawyer in Bangui...

    http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2010/06/hex-appeal/8103/

    SvaraRadera
  18. Ubuntu är det du behöver.

    Testa med en live-cd, som inte installerar något på din dator.

    Ubuntu

    SvaraRadera
  19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  20. förstår inte hur du kan köra mac när du är så anti MS. Det är ju samma skit.

    Kör ett helt öppet operativsystem som Linux istället.

    Ubuntu (en distribution) is the shit för personer som inte är så datorvana.

    SvaraRadera
  21. Varför kopplar du inte upp din bärbara mot parlamentets fasta nätverk? Du behöver bara ringa en tekniker i huset så får du gratis hjälp med IP-adress och ev annan support.

    SvaraRadera
  22. Henrik, testa!

    Live-CD har många föreslagit; en modernare och enklare variant är:

    http://www.pendrivelinux.com/

    Stödjer förmodligen alla linuxvarianter du kan tänkas vara intresserad av. Det enda du behöver är ett USB-minne på 8 eller 16GB.

    Du kör hela OS:et från en USB-sticka. Det går lite långsammare än från hårddisk, men du sabbar ingenting. In med dina 3G-pinnar och se om det funkar. Går allt bra kan du installera på hårddisken.

    SvaraRadera
  23. Hej Henrik, här kommer lite reklam från oss i Gnutiken. Vi säljer nämligen datorer med Ubuntu och är dessutom officiell Canonical partner och kan därmed leverera supportavtal för de som vill ha det.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.