2010-05-11

Ja, så kan det gå...


Kritiken mot krånglet mot EU:s så kallade medborgarinitativ fortsätter. Tanken var att medborgarna, med en miljon namnunderskrifter, skulle kunna få upp en fråga på EU:s dagordning. Men snabbt inskränktes möjligheten att väcka vilka frågor som helst - och så krånglade man till allt som har med själva insamlingen av namnen att göra.

EU-kommissionär Cecilia Malmström vill dock inte kännas vid kritiken om att medborgarinitativet nu blivit trögjobbat och tandlöst. Till Europaportalen säger hon "Ja, så kan det gå. Och att ändra fördraget står väl inte högst upp på medlemsländernas agenda. (...) Det är väl inte det här som kommer att avgöra om folk plötsligt känner en jätteentusiasm för det europeiska projektet. Men det är ett led för människor, för det civila samhället, att engagera sig över gränserna."

Till att börja med krävs ingen fördragsändring. Det är politikerna och eurokraterna själva som vräkt på en massa ballast.

Sedan skall man komma ihåg att i propagandan för Lissabonfördraget, då var medborgarinitativet just det som skulle göra medborgarna entusiastiska över det europeiska projektet. Men det var ju, som jag tidigare har skrivit, bara reklam.

Läs mer...

6 kommentarer:

  1. Tyvärr måste jag säga att dina lösryckta citat fullständigt förvanskar vad Censilia säger.

    Hennes kommentar om att ändra fördraget refererar till hennes egen namninsamling för att stoppa flyttandet av parlamentet till och från dödsstjärnan i Strassburg och inte något annat.

    Däremot verkar hon ju inte vilja förstå att allt onödigt tillkrånglande kring namninsamlingarna som inte kan knytas till fördraget minskar entusiasmen för EU.

    SvaraRadera
  2. Jag tolkar det som att det hon kommenterar är att "syftet får inte strida mot EU:s fördrag".

    Det tror jag faktiskt inte att det stod något om i Lissabonfördraget. Jag tror det är en övertolkning från kommissionens sida. Men OK, jag skall dubbelkolla.

    Sedan är det ju fullständigt orimligt om medborgarinitiativ inte får strida mot EU:s fördrag. Det omöjliggör ju allt som är kritiskt till EU:s strukturella problem och demokratiska underskott.

    SvaraRadera
  3. Vore ju en fin ploj att dra hem 1 mille underskrifter för att förenkla medborgarinitiativet :)

    /Smen

    SvaraRadera
  4. Lite OT:
    Asså, har ni en aning om vad det är för sörja som föreslås av de uppstartade initiativen?

    Jisses!

    SvaraRadera
  5. Hej Henrik,

    Det Malmström säger "ja, så kan det gå" om, och när hon hänvisar till en fördragsändring, handlade, som Stocken mycket riktigt påpekar, om hennes Oneseat-kampanj. Ledsen att det inte framgick med tillräcklig tydlighet i texten.

    I Lissabonfördraget står
    "Ett antal unionsmedborgare, som uppgår till minst en miljon personer och som kommer från ett betydande antal medlemsstater, får ta initiativ till att uppmana Europeiska kommissionen att, inom ramen för sina befogenheter, lägga fram ett lämpligt förslag i frågor där dessa medborgare anser att det krävs en unionsrättsakt för att tillämpa fördragen."

    Det vill säga förslagen måste ligga inom EU-kommissionens kompetensområde och eftersom kommissionen inte kan ändra fördraget, utan bara medlemsstaterna, kommer alla förslag som strider mot fördragen att avvisas...

    SvaraRadera
  6. Okidoki! Tolkade den delen fel.

    Men det ändrar ju inte att hon inte vill förstå att krånglet är dumt, skadligt och avtändande.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.