2010-05-03

Röster om EU:s internetcensur


Diskussionen om EU:s internetscensur (som motiveras med blockering av barnporrsidor) går vidare.

Wikileaks talesman Julian Assange säger...

"Det görs för att motverka barnpornografi men vi har sett att systemen snabbt börjar svartlista helt andra saker som allmänheten aldrig skulle ha accepterat om de visste. Som kritiker av censur finns till exempel vi alltid med på den australiska listan. (...) Det är en extremt farlig lösning. Om man ska censurera, vilket man inte ska eftersom det bara är en tidsfråga innan tekniken används för andra syften, måste listorna över censurerade sidor vara offentliga."

Och Europarådets generealsekreterare Thorbjörn Jagland skriver följande om yttrandefriheten, vilket naturligtvis också har bäring på frågan om nätcensur...

"Yttrandefriheten skyddar friheten i Europa och utgör själva kärnan i vår europeiska identitet. Våra liberala och sekulära kulturer kräver en diskussion om skillnader. Yttrandefriheten är det verktyg som möjliggör för integration av olika kulturer, traditioner, religioner och trosuppfattningar i ett gemensamt europeiskt hem. (...) Om vi tillåter oss att kompromissa om yttrandefriheten sätts hela demokratin på spel. Utan yttrandefrihet finns ingen frihet alls."

Man måste nog vara EU-kommissionär för att inte begripa det orimliga i att kritisera censur i till exempel Kina och Iran - och samtidigt införa censur på hemmaplan.

4 kommentarer:

 1. Lysande. Även om den avskyvärda alliansregeringen (som skapat monstret Malmström) finns det de som tar principer på allvar.

  En annan lysande blogg är den brittiska

  Big Brother Watch

  Något för HAX bloggrulle.

  SvaraRadera
 2. Mer länkar och referenser kring Wikileaks och deras göranden i media på sistone skrev jag om igår på min blogg:

  Mycket uppmärksamhet på läckta hemligheter - Wikileaks kämpar för ett öppet samhälle

  :-)

  SvaraRadera
 3. @LAKE

  Och bra är det. Desto mer frågan blir belyst desto bättre. Likt Assange också säger så har vi aldrig haft någon helt fri press.

  Så ju mer allmänheten blir upplyst om frågorna omkring censur och om Wikileaks verksamhet, desto större chans är det att folk börjar engagera sig. På så vis kan man motverka det hemska godtycket som förekommer då vi kommer in på den politik och de beslut som begränsar våra fri- och rättigheter.

  SvaraRadera
 4. Men, ser du verkligen inte skillnaden? Dom censurerar, vi filtrerar. Filtrering är ju finare som du vet. Utan det skulle du inte kunna köpa t.ex explorer och bli dyngrak på fre-lör!

  Problemet är ju att direkt någon nämner barnporr ser folk rött. Och innerst inne finns det hos dom flesta människor sådant som dom helst vill slippa se.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.