2010-05-02

Bokens framtid är ljus. Men kanske inte de stora förlagens.


SvD Kultur sågar före detta förläggaren Per I Gedin den svenska bokbranschen.

Dalborg pekar på hur bokförlagen växer samman med distributionen och hur de sedan försöker plocka marknadsandelar genom att utestänga konkurrenterna. Han beskriver hur räknenissarna tar makten från förläggarna. Antalet nyutgivna titlar på de stora förlagen sjunker och centraliserade inköp resulterar i färre titlar i bokhandeln.

Det kan hända att han har rätt. Men hur ser framtiden ut? Jag skulle vilja påstå att den är ljus - trots allt.

När stora företag försöker monopolisera, när de sviker sina kunder och när de missköter sig i största allmänhet - då skapar de utrymme för nya uppstickare att konkurrera med dem. Dessutom befinner sig bokbranschen i en teknisk brytningstid som kan komma att straffa kortsiktighet och intellektuell slapphet.

Fysisk distribution: Vem som helst kan i dag ge ut en fysisk bok på print on demand. Boken kan sedan beställas i bokhandeln eller, vanligare, levereras hem på samma sätt som från vilken nätbokandel som helst. Plattformarna finns redan klara och en driftig mikroförläggare har godamöjligheter att marknadsföra sin bok så gott som gratis.

Elektronisk distribution: Vad gäller e-böcker (och PDF:er) kan köp och nedladdning ske på ett ögonblick. Tekniken att göra e-böcker och att sälja dem är tillgänglig för alla. Till och med globalt. 24/7.

Med print on demand och e-böcker kan man enkelt ge ut även den allra smalaste litteratur. Internet är en utmärkt kontaktyta mot människor med specialintressen. Investeringarna är minimala och möjligheterna att tjäna pengar är rätt goda. I vart fall betydligt bättre än med traditionella, tryckta upplagor. Och med smarta freemium-lösningar kan marknadsföringen bli viral, i vissa lägen så gott som självgående. Om man erbjuder något som är bra och intressant vill säga.

Min spaning är att vi kommer att få se en dramatisk ökning av antalet utgivna titlar de närmaste åren. Vi kommer också att få se hur mikroförlag och författare kommer att kunna tjäna mer pengar och nå nya kundgrupper. Att dagens bokbransch missköter sig kommer bara att påskynda denna process.

5 kommentarer:

  1. Om dom inte lagstiftar bort den framtida konkurrensen vill säga.

    Jag kan se en, ganska hemsk, framtid där det krävs licens från de stora bokförläggarna för att få äga och operera en bokpress.

    Sjukare saker har hänt och det skulle passa bra in med historiken på området förläggare och stat...

    SvaraRadera
  2. Hubba: Den är redan omskriven. Så sett behöver du inte oroa dig.

    SvaraRadera
  3. Ja, där väntar nästa stora upphovsrättsstrid.

    Bönräknarna kommer inte att gilla det.

    Frågan är om vi kan få politikerna att fatta att det är samma process.

    SvaraRadera
  4. Jag tror också att möjligheterna för mer okända författare ökar. Trotts allt, när distributionskostnaderna minskar så finns där marginaler även för de små.

    En sak till som kommer att spela stor roll, om det inte redan är så, är olika mer eller mindre fristående bedömningar av litteraturen. Konsumentmakt alltså, till skillnad mot dagens skitnödiga kulturkritiker som mest verkar syssla med inbördes navelluddskådande. Exempel på ett sådana media idag, om än inom ett helt annat område, är AnimeDB och IMDB.

    /Rickard

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.