2010-05-18

Uppsnappat :-)

"Somligt ska du inte lyssna på, bloggar och liknande öppnar en sluss, människor som inte mår bra kan avreagera sig, säga och tycka vad som helst och - hur ska jag förhålla mig till det?"
Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt, i tidningen M-Magasin sid. 86, Nummer 1, 2006.

(Via s-buzz)

12 kommentarer:

 1. Missförstår jag eller säger han att bloggare som kritiserar inte är riktigt friska?

  //Christian

  SvaraRadera
 2. Ibland kan ett litet citat säga väldigt mycket. Nu har jag inte hela texten framför mig och har heller inte läst den så jag kan enbart redovisa för just detta citat som kan vara, och troligen är, en del av ett större resonemang.

  Om man ser till delarna så består citatet av fyra påståenden och en frågeställning.

  ”Somligt skall du inte lyssna på,” är onekligen sant. Man bör väl kanske förtydliga att det är upp till var och en att bedöma vad de vill lyssna på eller inte.

  ”bloggar och liknande öppnar en sluss,”. Ja, så är det. De öppnar upp en sluss för information, tankar, idéer, kontakter och kultur med mera. Människor knyter kontakter och arbetar över gränserna på ett sätt som aldrig tidigare skådats. Helt fantastiskt enligt min subjektiva åsikt. Troligen så väljer dock Fredrik att fokusera på det följande,

  ”människor som inte mår bra kan avreagera sig,”. Detta sker nog rät ofta i olika sammanhang, och jag ser inga problem med det. Folk behöver få utlopp för sina frustrationer vad gäller politik, bilar, filmer, debatter, krig, ekonomi och annat som påverkar dem på ett eller annat plan. Men det verkar som om Fredrik i sitt sista påstående kommer till kärnan i saken med,

  ”säga och tycka vad som helst”.

  Ett ord som sammanknyter samtliga påståenden är, Yttrandefrihet!

  Med ovan nämnda reflektioner blir hans frågeställning mycket märklig, då han frågar sig,

  ”och – hur skall jag förhålla mig till det?”.

  På detta skulle jag vilja svara,

  -Om du Fredrik Reinfeldt inte vet hur du skall förhålla dig till yttrandefriheten, så har du inte med svensk politik att göra.

  Vänligen
  Isaksson

  SvaraRadera
 3. I Kratz bok "Reinfeldt ensamvargen" beskrivs hur FR starkt ogillade den civila olydnaden på 90-talet och nu lika hett avskyr den "oreda" som internet och bloggarna för med sig. Jag är stolt över att ha varit och att nu vara en del av båda dessa fenomen.

  SvaraRadera
 4. Låter mer som ett uttalande från betongsossar som längtar tillbaka till folkhemmet och Lennart Hyland. Tillbaka till en tid när all makt utgick från partiet.

  SvaraRadera
 5. Nu tycker jag han var elak mot Bildt ;-)

  Sen vore det kanske bättre om Fredrik gick med i Socialdemokraterna så som den socialkonservativa person han ändå beter sig som.

  SvaraRadera
 6. Missförstår jag eller säger han att bloggare som kritiserar inte är riktigt friska?
  ------------------------------

  Han säger att makten utgår från honom själv.

  SvaraRadera
 7. Sen vore det kanske bättre om Fredrik gick med i Socialdemokraterna så som den socialkonservativa person han ändå beter sig som.
  -------------------------------
  Märkligt att det är så viktigt att relativisera det faktum att drift att utöva makt inte är bunden till poltitisk tillhörighet.

  SvaraRadera
 8. Nej, det är sant...

  Makt både berusar och korruperar. Den som en gång har fått smaka av riktigt makt, gör allt för att försöka behålla den.

  "Three Rings for the Elven-kings under the sky,
  Seven for the Dwarf-lords in their halls of stone,
  Nine for Mortal Men doomed to die,
  One for the Dark Lord on his dark throne
  In the Land of Mordor where the Shadows lie.
  One Ring to rule them all, One Ring to find them,
  One Ring to bring them all and in the darkness bind them
  In the Land of Mordor where the Shadows lie."

  Frodo erbjuder ringen till Gandalf, som genast avvisar erbjudandet.

  Gandalf svarar att:
  -Hade jag ringen skulle jag försöka använda dess kraft till att göra gott. Men genom mig skulle ringen (makten) bringa ondska utan dess like.

  Var det inte Fredrik R som en gång i ungdomens år sa att man inte skulle lita på politiker? Fanns visst en videosnutt med det, om jag inte minns fel.

  SvaraRadera
 9. @Per Almkvist. Visst kommer vi ihåg Reinfeldts självsäkra uttalande i SVT's morronsoffa inför hela svenska folket.

  Här är en länk. Tänk så rätt han ändå hade -93.

  SvaraRadera
 10. I orginal artikeln så syftar "somligt" på riktade attacker från bloggar.

  Jag måste nog ta FR lite för ryggen här och säga att citatet är en smula ryckt ur sin kontext. Googlande visar på ingen källa som kan återge citatet i sin helhet som det stod i M-magasin.

  SvaraRadera
 11. @Micke

  "Märkligt att det är så viktigt att relativisera det faktum att drift att utöva makt inte är bunden till poltitisk tillhörighet."

  Förvisso inte, men traditionellt sett har centraliserad maktutövning och klassiskt imperiebyggande varit ett socialdemokratiskt fenomen i svensk politik.

  Sant är att FR och de "Nya Moderaterna" i mångt och mycket mer liknar klassiska socialdemokrater snarare än klassiska moderater enligt den skiljelinjen.

  Jag skulle gå steget längre och säga att de Nya Moderaterna är Sveriges svar på USA's Neokonservativa. Ett flummigt försök att få hederlig gammalkommunistiskt regeringsskick av öststatstyp att se rumsren ut i moderna salonger.

  SvaraRadera
 12. Förvisso inte, men traditionellt sett har centraliserad maktutövning och klassiskt imperiebyggande varit ett socialdemokratiskt fenomen i svensk politik.

  --------------------------
  Naaahh..

  Socialdemokraterna har väl inte ägnat sig åt imperiebyggande?
  Svenskt imperibyggande avslutades väl med unionsupplösningen när Norge blev fritt och det var inte socialister som skapade den unionen.

  Centralstyrning införde ju Gustav Wasa och han var inte heller socialist.Efter honom har Sverige såvitt jag vet oavbrutet centralstyrts av företrädare för den ekonomiska makten via monarkin och sedan via parlament fram till 20 talet.  Sant är att FR och de "Nya Moderaterna" i mångt och mycket mer liknar klassiska socialdemokrater snarare än klassiska moderater enligt den skiljelinjen.
  -------------------------------
  Naaahhh där också.
  All politik är advokatyr för större eller mindre särintressen.Den politiker som påstår nåt annat ljuger.

  Moderaterna har inte ändrat primära förmånstagare för att dom tagit av sig slipsen i tv.  Jag skulle gå steget längre och säga att de Nya Moderaterna är Sveriges svar på USA's Neokonservativa.
  ------------------------------
  Ja det skulle jag nog skriva under på med reservationen att man låter ett stödparti sköta Guds roll på jorden.

  På det sättet kan man framstå som mer liberala men ändå ha kontroll över dom konservativt högerkristna.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.