2010-06-21

Ett nytt grepp...

Trots moderaternas motstånd har landstingsfullmäktige i Stockholm nu beslutat att påbörja ett försök med sprututbyte för narkomaner.

Vilket är en någorlunda mer tidsenlig metod att hantera narkotikafrågan än att vänta på att missbrukarna skall dö.

Läs mer...

9 kommentarer:

  1. Om man nu tycker att alla människor har samma värde, så är det här en ganska liten, med rimlig kostnad(?), grej för att de som anses bland de lägsta i allmänhet ska få bättre skydd och en hyfsat trevlig kontakt med det samhälle som ofta ser dem som värst tänkbara.

    Jag har svårt att se nedsidor.
    Inte en dag för tidigt

    SvaraRadera
  2. I teorin har inte heller jag ngt att invända.
    Verkligheten ser dock helt annorlunda ut då missbrukaren inte för en ordinarie livsstil. Vederbörande har problem med att klara de mest vardagliga ting såsom matfrågan, personlig hygien, husrum, ev. räkningar, kliva upp på morgonen osv. Att då förvänta sig att h*n skall infinna sig för sprutbyte när verktygen tjänat ut är mer än lovligt naivt och inget annat än en skrivbordsprodukt ämnat för att lätta samvetet för beslutfattare och dylikt folk.

    Jag är skeptisk ...

    /Johan

    SvaraRadera
  3. Johan: Det är väl inte jätteenektl att säga A -> B men positiva effekter har det.

    SvaraRadera
  4. Shaun:
    Det är troligtvis inte ens en kostnad, ett enda undviket HIV-fall lär betala för många tusen sprutbyten.

    Johan:
    Fast det är ju inte bara teori det förekommer ju på många många håll.

    SvaraRadera
  5. @Johan

    De svåraste fallen kommer man aldrig åt, oavsett hur man gör, den saken är klar.

    Men ett sprutbyte som kan komma att kosta någon tusenlapp har redan betalat sig om vi slipper hantera ett enda fall av hepatit eller HIV. Som andra sagt redan. Billig lösning som ger direkt effekt.

    SvaraRadera
  6. Utilitaristiskt är sprutbyten jätteeffektiva. Sprutor är snorbilliga, det behövs inga superspecialister och det möjliggör enklare hälsokontroller i samband med sprututbytet. Samtidigt är HIV och hepatit samt infektioner dyra att behandla - framför allt bland missbrukare som inte precis kommer ihåg att ta sina mediciner just kl 09 varje dag.

    Men varken logik eller sunt förnuft har varit inblandat i knarkdebatten de senaste två generationerna.

    SvaraRadera
  7. @Johan: Vilken korkad och fördomsfull inställning du har. Det märks att du inte har en aning om vad du pratar om. Har du ens träffat sprutnarkomaner?

    SvaraRadera
  8. Så här borde det vara...
    http://www.wimp.com/portugallegalizes/

    SvaraRadera
  9. *Missbrukaren klarar inget*

    Ja, det är inte samhällets förtjänst då vi varit jagade som djur. Men du har ingen aning om vad vi klarar, för vi som till varje pris vill undvika att bli jagade, vi ser till att aldrig komma i konflikter m samhället. Det är svårt, men det går, till och med för en mångårig heroinist som jag. Många av oss har jobb, vare sig du vill tro det eller ej. Det är ju självklart att det mest repressiva landet har flest hemliga drogbrukare! Så när Sverige skryter om att "vi har så få narkomaner" så vet dom inte vad dom talar om.

    Jag har TROTS samhällets vanvettiga smittspridningsplikt, lyckats hålla mig från HIV o Hep C i alla år.

    Men det sistnämnda är jag nästan ensam om. Du tror väl inte att om man försöker avhålla sig från droger, men faller, att man tänker, javisstja jag har ju ingen ren spruta, nej då får det vara! Hur många gånger har man inte fått ångest efteråt, "kokade jag den ordentligt nu, ånej". Den ångesten gör sitt till för att motståndskraften mot heroinets lugnande verkan ska vissna ned, DET LOVAR JAG DIG!

    Till syvende och sist så är sprutbytesfrågan en intelligensfråga. Tyvärr...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.