2010-06-22

Rättegångsbegreppet devalveras


Justitieminister Beatrice Ask (m) ber nu en utredning kika på om man kan köra rättegångar utan att den åtalade eller nyckelvittnen är på plats.

Visst. Det är ett problem med rättegångar som måste ställas in för att folk håller sig undan.

Men man kan inte utgå från att det är av illvilja som folk uteblir eller inte kan nås av kallelsen. Det kan finnas tusen olika, rätt giltiga, skäl. Ibland kan det till och med vara domstolens fel.

Så att köra rättegångar ändå - utan att den åtalade får en chans att försvara sig eller utan att viktiga vittnen hörs - det känns bara som ytterligare en urgröpning av rättssäkerheten.

Rättssäkerheten i Sverige behöver stärkas, inte reduceras till slentrianmässig stämpel-rättvisa för vanligt folk.

SR

10 kommentarer:

 1. Hon är bara totalt ifrån vettet!

  SvaraRadera
 2. Det här är bara en naturlig förlängning av att hennes mantra är ”effektivisering” dvs. göra allt mer rättsosäkert.
  Nu för tiden när det finns förslag att poliser får agera domare på plats samt att privata organisationer får leka polis så är det väl snart dags att leja ut kronofogdemyndigheten till HA, det borde nog höja effektiviteten rejält.

  SvaraRadera
 3. Ja, inte bara nog med det. De har en utrikesminster som var styrelseledamot för ett företag åklagaren just har öppnat en förundersökning mot.

  SvaraRadera
 4. Beholder: Det har inget med att beatrice ask är en vandrande katastrof. Äpplen o päron liksom, dessutom är Bildt inte misstänkt för någe brott än så länge, och jag tvivlar på att kan kommer misstänkas personligen för någe brott.

  SvaraRadera
 5. Eh, om Lundin oil hamnari skiten så är det styrelsen som får ta ansvaret. Han satt i styrelsen. Men jag menar det kanske vore bättre att se till att utredningen sker och så öppet som möjligt istället för att låtsas som inget alls.

  SvaraRadera
 6. Jag vet inte ens om man såg lika många vanvettigheter under S värsta dagar som vi ser nu.

  De röda måste känna sig litet kluvna - å ena sidan kan de sluta bry sig om åsiktsregistreringen och hetsjakten på oliktänkare nu - bara att peka på moderaterna.

  Å andra sidan står moderaterna nu och får Ohly att se ut som en mysig ultraliberal flumnisse.

  SvaraRadera
 7. Folkrätten tjatar om kompetenta tribunaler, men Ask tycker vi i rättvisans namn ska prova den andra sorten också.

  SvaraRadera
 8. Undrar bara vad nästa förslag blir. Alla får per automatik ett fängelsestraff eftersom man utgår från att alla är potentiella brottslingar? Slumpvisa böter på posten till alla med körkort eftersom det är troligt att du vid något tillfälle kört för fort?

  Dock är inte haggan Ask så mycket värre än Bodström. Han utgår ju ändå redan från att alla är potentiella brottslingar genom datalagringsdirektivet.

  SvaraRadera
 9. Det första jag tänkte på när jag såg detta var Liftarens guide till galaxen, när det helt plötsligt står en bulldozer utanför Arthurs hus som skall demoleras utan hans kännedom.

  “But Mr. Dent, the plans have been available in the local planning office for the last nine months.”

  SvaraRadera
 10. Habeas corpus lixom?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.