2010-06-07

Jävskandal i piratmål i Holland

På onsdag går Holland till parlamentsval. Och det ser ut som om Piratpartiet har en rimlig chans att komma in.

Och lagom till valet briserar en holländsk jävskandal. Det handlar om domaren som för en tid sedan beslutade att publiceringen av filnamn i ett diskussionsforum, FTD, är upphovsrättsintrång.

Nu visar det sig att denne domare håller kurser för upphovsrättsinnehavare om hur man klämmer år fildelare – tillsammans med målsägarsidans advokat!

Detta förtjänar internationell uppmärksamhet – och kan mycket väl bli det holländska Piratpartiets biljett in i parlamentet.

(Läs mer om rättsfallet på Torrent Freak och hos Amelia. Fyll gärna på med länkar i kommentarerna, om du har mer input i ärendet.)

[In English]

13 kommentarer:

 1. Mer detaljer om FTD-målet:

  http://torrentfreak.com/publishing-locations-of-pirate-movies-is-the-same-as-hosting-them-100603/

  SvaraRadera
 2. Hoppla. Det skulle bli intressant att se den typen av härledning bli prejudikat. Hagelgevärsrättvisa när den är som bäst.

  Ah, tusan, jag sade "Hagelgevär" blir jag dömd för olaga vapeninnehav nu?

  SvaraRadera
 3. @Scary Devil Monastery

  Ordet "Hagelgevär" kanske blir licensbelagt och får inte brukas på bloggar, chatter eller andra internatsammanhang, om du inte innehar licens på detta och andra skadliga ord.

  SvaraRadera
 4. Kommenterade just i Kafka-verkstaden om domare med breda samveten.

  Tydligen är cowboyhattsamveten något som inte alls är ovanligt bland samhällets stöttepelare.

  SvaraRadera
 5. Det verkar ju faktiskt ganska stort eller allvarligt. Frågan är hur mycket uppmärksamhet det får, och hur stor del av väljarna som bryr sig.
  I Sverige verkar det vara ca 10-15% som bryr sig om demokratifrågor. Annars röstar man som man alltid röstat eller på det som verkar bäst för en själv, ekonomiskt och kortsiktigt.
  Vem fan bryr sig om kriminella ungdomar som bara sitter hemma och inte stör de som ska rösta?

  SvaraRadera
 6. Appropå piratmål så undrar jag om inte islamister kunde ta copyright eller trademark på Muhammed. Då skulle de kunna stoppa alla bilder med lagens fulla stöd.

  SvaraRadera
 7. Ett litet tips. Följande kan man läsa på DN nu ikväll.

  "En amerikansk soldat har gripits anklagad för att ha offentliggjort en hemligstämplad videoinspelning på sajten Wikileaks."

  http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/wikileaks-kalla-gripen-i-irak-1.1118029

  Det är källan till den video som visar hur amerikanska stridshelikoptrar skjuter ner civila och som bland annat du Henrik uppmärksammade.

  SvaraRadera
 8. Collateral Murder kallas den hemligstämplade videon som soldaten tydligen är anklagad för att ha läckt.

  SvaraRadera
 9. Bloggat.

  http://scabernestor.blogg.se/2010/june/domare-i-pirate-bay-mal-anordnar-kurser-med-m.html

  SvaraRadera
 10. Apropå "hagelgevär"...

  Advokat Pieter Kjessler i Göteborg sa en gång - då han försvarade en person - att en dator är ett farligt vapen i händerna på klienten.

  Dags att anmäla olaga datorinnehav eller söka licens för det?

  SvaraRadera
 11. Ber om ursäkt för ytterliggare en off-topic kommentar. Det kommer nu oerhört anmärkningsvärda uppgifter om det polska regeringsplanets krasch. På filmen nedan som är tagen av en amatörfotograf strax efter det att regeringsplanet kraschat hör man att skott avlossas relativt nära intill olycksplatsen. Enligt folk på Internet som kan polska så säger dom röster man hör på filmen: "Don't shot us". Den amatörfotograf som tog bilderna som visas på filmen är idag död. Han blev först attackerad på plats och sedan stängdes hans livsuppehållande behandling av på sjukhuset av någon utifrån. Man frågar sig om det alls var en olycka när man nu har dessa uppgifter. Corruptio Blogg har ännu mer uppgifter om detta.

  http://www.youtube.com/watch?v=h7ruqiG-Bx0&feature=related
  http://corruptio.blog.com/2010/06/07/cia-mossad-fsb-eller-alla-tre/

  SvaraRadera
 12. Jag vet inte längre om man ens orkar bli förvånad...

  SvaraRadera
 13. @Per Almkvist

  ...men...men...jag diskuterade just smutsiga bomber och kärnvapen på DN...

  Halp!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.