2010-06-07

Piratpartiet: Ett år i Europaparlamentet


I dag är det ett år sedan EU-valet. Låt oss kasta en snabb blick i backspegeln. Vad har Piratpartiet uträttat i Europaparlamentet under detta år? Här kommer några, av många, exempel...

Telekompaketet: Christian Engström satt med i parlamentets förhandlingsdelegation. Vi lyckades efter många och långa förhandlingar få igenom så långt gående rättssäkerhetsgarantier som var lagligt möjligt – i de fall EU-länder kommer på den korkade idén att stänga av fildelare (eller andra) från internet.

Stockholmsprogrammet: Parlamentets resolution var visserligen bara ett slags recension av ministerrådets och kommissionens planer. Men vi var med och drev igenom skrivningar om att grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter alltid måste vara det överordnade värdet, när det gäller EU:s säkerhetsarbete.

SWIFT: Vi var med och stoppade EU:s överföring av europeiska bankdata i bulk till USA:s terroristjägare. Kommissionen måste nu återkomma med ett nytt förslag till avtal, som inte kränker oskyldiga människors integritet.

ACTA: Pirate MEP Christian Engström var med och utformade den resolution som till slut fick stöd av nästan hela Europaparlamentet. Den kräver öppenhet och insyn i ACTA-förhandlingarna. Och den kräver att ACTA-avtalet bara skall handla om varuförfalskning, inte fildelning.

Upphovsrätten: Detta är ett ständigt pågående arbete. Christian Engström sitter med i parlamentets arbetsgrupp om copyright. Han har fortlöpande kontakter med kommissionen i dessa frågor. Och han hugger på allt som dyker upp på området, nu senast Gallo-rapporten.

Internets frihet: Just nu pågår kampen mot EU-kommissionär Malmströms interetcensur. Och för att stoppa written declaration no 29, som kräver att datalagringsdirektivet skall utökas till att även omfatta alla medborgares alla sökningar på Google och andra sökmotorer.

Datalagringsdirektivet: Vi bedriver ständigt krypskytte mot datalagringsdirektivet, för att Sverige skall slippa införa teledatalagringen. Senast i förra veckan, i ett samarbete med Lena Ek (c), för att på ett tydligare sätt få in Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna i diskussionen kring direktivet.


Frågor som rör till exempel internets frihet, öppenhet, demokrati, rättssäkerhet och upphovsrätt återkommer i vart och vartannat EU-dokument nu för tiden. Så man kan säga att vi har fullt upp. Som tur är ser det ut som om vår andra ledamot, Amelia Andersdotter, snart kan vara på plats. I vart fall som observatör.

Om jag får önska något just nu, så är det att Piratpartiet kommer in i riksdagen. I alla frågor som nämns ovan behöver vi allt stöd vi kan få, inte minst i EU:s ministerråd. Och vägen till att kunna påverka Sverige i ministerrådet går genom representation i riksdagen. Helst som vågmästare.

Fyra år återstår av denna mandatperiod i Europaparlamentet. Så vi skall nog kunna göra EU lite rimligare, på flera olika sätt...

10 kommentarer:

 1. Lysande och helt rätt. PP:s insatser är större än så.
  Det senaste året har Parlamentet visat sitt oberoende och makt gentemot rådet och Kommissionen när Lissabonfördraget nu trätt i kraft. I flera av dessa frågar har PP varit katalysatorn som fått hela Parlamentet att kraftfullt sätta ner foten. Lysande. Historiskt. Fantastiskt.
  För att parafrasera: aldrig förut har så få gjort så stora insatser, som så många har anledning att vara tacksamma för.

  SvaraRadera
 2. Rätt så. Vi hade tur att vi "fick tag" på Christian. :)

  SvaraRadera
 3. Grattis C.E & HAX (samt ni andra där nere)

  1 år är inte en lång tid men det måsta ha varit ett rätt så hektiskt år med tanke på vad ni åstadkommit.

  Tack och lycka till

  Mvh
  Fredrik Larsson

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Engström är jävligt bra, jag är nöjd med honom.

  SvaraRadera
 6. Ni verkar gjort massa, jobbat för lönen.
  Är glad att jag röstade pp
  - men du själv var tveksam till slutet. Piratpartiet var inte ditt självklara val.
  Erik? bra att samarbeta med också?, gissar jag, om även inte lika lätt som med Engstöm.
  Amanda? har hon varit med nåt?

  SvaraRadera
 7. Tack för det fantastiska arbete ni utför!

  SvaraRadera
 8. Gött jobbat =)

  -Det känns grymt bra att veta att det finns en stark röst i parlamentet som driver piratfrågorna.

  SvaraRadera
 9. Om vi bara kunde få in er i Riksdagen också... Då skulle den etablerade regimen skakas om och bli tvungna att lyssna.

  SvaraRadera
 10. Jag visste inte ens att ni var med för att komma med i riksdagen. Har inte hört nåt om er. Röstade på er till Landstinget dock, för jag fick syn på era valsedlar i sista sekunden. Varför denna tystnad? Aja, hoppas det blir mer nästa val. Tack för gott arbete i EU.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.