2010-06-28

SWIFT: Det blir ett ja. Och ett nytt "bank-FRA".


Tidigare i vår rev Europaparlamentet upp det så kallade SWIFT-avtalet – om överföring av bankdata från EU till USA:s terroristjägare. Men nu gör de stora partigrupperna helt om – och tänker rösta ja. Detta trots att de riktigt dåliga sakerna i avtalet finns kvar. Och med ökad övervakning som ett argument för!

Vi tar det från början... Europaparlamentet ansåg för bara ett par månader sedan att SWIFT-avtalet utgjorde en allt för stor integritetskränkning. Speciellt som data överförs i bulk till USA, vilket omfattar information om helt oskyldiga och aldrig ens misstänkta människors och företags banktransaktioner. Därför rev parlamentet upp avtalet.

Vad gäller detta har EU-kommissionens nya avtal inte ändrat på något. Alls. Det nya avtalet lider av exakt samma grundproblem som det gamla.

Ändå säger sig nu socialistrerna (S&D), liberalerna (ALDE) och kristdemokraterna / de konservativa (EPP) vara beredda att rösta för det nya avtalet – när det kommer upp till votering i Strasbourg redan om en vecka. Vad har förändrats?

Jo, kommissionen har nu lovat att utveckla ett system för att EU på egen hand skall kunna analysera medborgarnas och företagens bankdata.

Det är detta – ökad övervakning – som är den officiella förklaringen till att de stora partigrupperna nu tänker rösta ja. En jättelik registrering och automatiserad analys av alla våra banktransaktioner – i jakt på sådant som EU kan vara intresserat av. Man tar sig för pannan...

Vad gäller information till USA borde det räcka med normalt polissamarbete när man har till exempel en misstänkt eller en konkret misstanke. Det fungerar utmärkt i alla andra polisiära sammanhang.

Dessutom finns ju EU:s penningtvättsdirektiv. I syfte att jaga svarta pengar och pengar som finansierar terrorism, tvingar det alla banker att spara information och handlingar i fem år. Det tvingar vanligt, hederligt folk att redogöra för hur de skall använda sina egna pengar om de tar ut mer än 15.000 kr i kontanter. Och det är detta direktiv som tvingar oss att visa ID-kort om vi vill sätta in mer än 10.000 kr. Räcker inte det – mer än väl?

Nej, nu skall EU alltså börja med egen data mining vad gäller våra banktransaktioner. Så småningom. Lite som ett FRA för våra bankaffärer. På skattemyndigheten måste de hoppa jämfota av glädje. Men först skall vi alltså fortsätta att skeppa hinkvis med data om helt vanliga, hederliga européers bankaffärer till USA under ett antal år.

Sedan var det naturligtvis det där med att EU:s politiska ledare har vridit om armen på sina partikamrater i Europaparlamentet. Och att USA:s vicepresident har varit där och spänt ögonen i ledamöterna. Det har säkert inte varit helt betydelselöst, vad gäller att få dem att plötsligt börja sjunga i en helt ny tonart om SWIFT-avtalet.

Mörker!

Vad säger socialdemokraterna (S&D), folkpartiet (ALDE), centerpartiet (ALDE), kristdemokraterna (EPP) och moderaterna (EPP) om det här? För de skall väl ändå inte få komma undan med att ducka för frågan? Almedalen kan vara ett bra tillfälle att fråga...

EU Observer | DN 1 | DN 2 | Europaportalen | Klamberg 1 | Klamberg 2 | Klamberg på engelska | EU-kommissionär Cecilia Malmströms blogg

Uppdatering: DN och Nyheter24 skriver.

14 kommentarer:

 1. Intressant, lösningen på dåligt beteende är alltså att sjunka lika lågt själv...? fy fan!

  Det luktar som att det gått prestige i hela ärendet från alla håll å kanter... är det helt ute att försöka få parlamentet att ändra sig å istället förespråka att ge SWIFT hjälp att ordna det här själva? Har man redan bestämt sig och gjort sig omöjliga?

  SvaraRadera
 2. Plastkortet befinner sig nu i två delar. Blir att använda kontanter från och med nu.

  SvaraRadera
 3. Vilka sv*n. Fullständigt vidrigt. Var gick det fel? Och varför?

  SvaraRadera
 4. Hur skickar man ett massmail till samtliga EU-parlamentariker och "tackar" dom för att de förråder Europeiska företag och medborgare till förmån för Amerikanska företag?

  SvaraRadera
 5. Så det hade alltså varit bättre att säga ja förra gången? Så ironiskt...

  SvaraRadera
 6. Alla ledamöter:

  http://mailariksdag.brinkster.net/EUFind2.aspx

  SvaraRadera
 7. Är massövervakningstrenden en konservativ mobilisering?

  Man tror att man kan cementera konservativa värden under en överoptimistisk premiss att de konservativa aldrig kommer att förlora makten. Alltså är det bara andra värden som drabbas av massövervakning - aldrig det som de konservativa värderar högt.

  Men tänk om andra tar makten - det har ju hänt i historien. Rörelser med radikal omfördelning som agenda. Nya religiösa eller antireligiösa rörelser som med alla medel vill bekämpa oliktänkande.

  Med andra ord - de konservativa själva kommer i precisionsgevärets kikarsikte - ett vapen man själv tagit fram i tron att man alltid själva kommer att vara på rätt sida om gevärsmynningen.

  Den massövervakning som tas fram för att jaga fildelare, kan lika gärna användas för att tvinga fram ekonomisk omfördelning, eller att jaga religiöst och politiskt oliktänkande. Exvis konservativa åsikter och eller kristen tro... Har Alf Svensson tänkt på det?

  SvaraRadera
 8. @ Lord Metroid

  Att klippa kortet fungerar väl än så länge, men...


  Jag kan inte längre betala med kontanter för att åka med lokalbussarna. P g a rånrisken, säger de.

  Hos tandläkaren idag kunde jag inte heller betala kontant. Jag frågade inte varför. Den stora utbredningen av tandläkarrån kanske??

  SvaraRadera
 9. Att TTime inte kunde betala kontant hos tandläkaren beror sannolikt på Skatteverkets krav på speciella kassaregister för kontanthanterande affärsrörelser, den så kallade kassaregisterlagen.

  Hetsen mot kontanter kan bara stoppas genom lagstiftning, som tvingar åtminstpne myndigheter och de som handlar på offentligt uppdrag (som trafikbolag) att acceptera kontanter som betalningsmedel.

  SvaraRadera
 10. Jag förstår inte hur det här fungerar.

  Det räcker väl inte med detta SWIFT-avtal?

  Man måste väl också göra ändringar i PuL-direktivet

  Dessutom måste man i Swift:s hemmaland implementera dessa förändringar i direktivet, dels lagstifta om överföringsplikt.

  Man kan också fråga sig om överföringen är förenligt med Europakonventionen.

  SvaraRadera
 11. Johan,
  PUL-direktivets skydd omfattar inte statens säkerhet och statens verksamhet på straffrättens område, se artikel 3(2).

  SvaraRadera
 12. Att ta betalt med kort räknas som kontanter enligt den nya kassaregisterlagen. Enda sättet att kringå den är att använda fakturor och kontantfakturor.

  Så det är absolut inget argument för varför man inte kan ta emot kontanter. Om sverige har samma lagstiftning som i USA där det kallas "legal tender" så är företagare tvingad att acceptera kontanter. Vilket sverige borde ha eftersom det är vad som upperätthåller värdet av en fiat-valuta.

  SvaraRadera
 13. Det blir bara värre och värre. Det hemska är att vi blir alltmer vana vid dessa integritetskränkande åtgärder. De "små" stegens tyranni. Massmedia orkar inte reagera, och medborgarna vet knappt vad som pågår. Lagar som var politiskt omöjliga för ett par år sedan antas nu med en gäspning. Folk förstår inte att de blir blåsta av storfinansen i USA med EU-parlamentet som passiva åskådare eller ivriga påhejare. För oss lite äldre känns det som att en overklig dystopi håller på att förverkligas. Var ska det sluta?

  SvaraRadera
 14. @Mark Klamberg

  Visserligen gäller inte PuL statens säkerhet och brottsbekämpande funktioner.

  Men Swift är ju inte staten och utlämnade av personuppgifter måste åtminstone ske i enlighet med hemmalandets lagar, och där kommer PuL-direktivet in.

  Det kan inte bli av bara för att EU och USA kommer överens om ett avtal. Det måste till någon form av överföringsplikt stadgad i lag.

  Min uppfattning är att den svenska rättegångsbalken duger gott för de syften man kan utläsa i avtalet. Så om inte annat kan man väl flytta swift-servern till Sverige då så behöver vi varken bulk-transfer och TFTP-avtal.

  Amerikanska myndigheter skulle helt enkelt kunna begära bistånd från svensk åklagare för att få fram samma uppgifter.

  Varför har vi då den här cirkusen?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.