2010-06-01

The Times blir intranet


Ärevördiga The Times och systertidningen The Sunday Times blir i dagarna betaltidningar på nätet. Dessutom kommer man att spärra innehållet för internets sökmotorer.

Bortsett från att det hela verkar vara en döfödd idé, så tar Rupert Murdochs Newscorp med detta ett jättekliv bort från det som är internets själva nervsystem – länkandets interagerande och dynamik.

Lite får jag en känsla av att detta kommer att sluta med ett magplask som kan ge Murdoch ett skäl till att lägga ner The Times – som går med förlust av rent astronomiska mått.

Det hela sätter ljuset på Clay Shirkeys utmanande påstående: Society doesn’t need newspapers. What we need is journalism.

Martin Jönsson i SvD: Rupert Murdoch stänger dörren

5 kommentarer:

 1. hej vilket skämt
  när det finns 10st andra
  gratis tidningar online
  och alla nyhetskanaler
  sänder live gratis på internet
  cnn mm
  ha trevlig sommar

  SvaraRadera
 2. Jag hade faktiskt kunnat tänka mig att betala, OM en svensk tidning hade duktiga granskande journalister. Idag rapar ju alla tidningar bara TT- nyheter och vänsterpropaganda.

  SvaraRadera
 3. Direkt betalning till granskande journalistik hade jag också kunnat stödja. Det känns helt passé att betala i klump till något som inkluderar både kändisskvaller och irrelevant lokalrapportering.

  SvaraRadera
 4. Snälla nån, så dumt.

  Nyheter har ju ingen livslängd. Den genomsnittliga nyhetsstoryn är färsk knappt ett dygn och i många fall till och med irrelevant inom några minuter.

  Digitalt innehåll är en handelsvara.

  Digital distribution är gratis.

  Betalat innehåll kan inte delas.

  Allt har ställts på huvudet idag om hur det tidigare fungerade i relationen mellan läsarna och journlisterna. Alla har fått nya roller.

  Läsarna i synnerhet är inte bara konsumenter av nyheter. Vi är i allt större utsträckning brukare och användare av nyheter och vi använder det till att underbygga våra argument i diskussioner med andra eftersom vi är mediadistributörer, vi också, numera.

  Ska bli kul å se hur en storkapitalist och dito publicist som Murdoch ska nå break even med det här. :-)

  SvaraRadera
 5. Det kommer ju aldrig fungera om dom har vanliga nyheter i tidningen. En så vanlig sak som att man vill skicka en länk till en kompis för att visa nåt kommer ju inte fungera om inte han också har ett konto på tidningen.
  Är det helt andra sorts journalistartiklar som The Times kommer skriva så blir det en annan sak, men då blir nog tidningen något helt annat än en normal nyhetstidning.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.