2010-07-15

Ännu ett idiotiskt valtest

Jag gjorde just Aftonbladets valtest. Det påstår att jag är centerpartist. Ha! Skulle inte tro det. Det misstaget gjorde jag 2006 – och fick FRA-lagen. Den dumheten tänker jag inte göra om.

Problemet med de där valtesterna är att svaren inte är viktade. Vi piratpartister kan ha åsikter om det mesta. Vi kan vara "höger", "vänster" eller mitt emellan. Det ger en rätt bred träffbild. Men vi tycker att rättsstat, yttrandefrihet, integritet, internets frihet och en upphovsrättsreform är så viktiga frågor att en eller flera av dem överskuggar det mesta annat.

I valtesterna, däremot, kan man inte ha någon åsikt om något alls i några andra frågor utan att kastas in i en annan partifålla. Det är lätt att se hur felet uppstår. Valtester är helt enkelt värdelösa om man inte viktar de olika frågornas betydelse.

20 kommentarer:

 1. Tycker även att testet tar upp en annan intressant aspekt, nämligen att centerpartiet är det mest liberala partiet om man ser till deras politiska karta. Det säger ju en del om hur pass trångt det är där i mitten. En enda salig röra, där röstoptimering har tagit vid där ideologi en gång fanns. Det innebär ju även att skillnaden mellan blocken är ytterst imaginär, en fasad av slagord utan innehåll. PP behövs mer än någonsin!

  Är även förvånad över SD position på "kartan", att de inte är längre ner och till vänster. Vilka är de politiska experter som hjälpt till i valtestet egentligen?

  OT: Fantastisk blogg, HAX! Försöker läsa den så gott som dagligen och blir sällan eller aldrig besviken. Har förstått det som att ni gör ett hästjobb där nere i Bryssel och för min del har jag aldrig känt mig bättre representerad någonsin i ett val, trots (eller tack vare?) den ringa politikererfarenhet som finns i partiet. Tror inte ens att fem procent av väljarna som inte röstade på pp i eu-valet kan rabbla upp vad deras representanter har åstadkommit.

  Så, två månader kvar till valet som kommer att betyda enormt mkt för vårt land. Ta nu chansen pp!

  SvaraRadera
 2. Jag kollade igenom hur de värderade frågorna för respektive partier och kände inte riktigt igen PP.
  Turkiets EU-medlemsskap, svensk trupps närvaro i Afghanistan, krav på kunskaper i svenska språket för medborgarskap och könskvotering för bolagsstyrelser är inte frågor som jag känner igen från piratpartiet.

  Jag testade också att svara "ingen uppfattning" på allt förutom fildelning, FRA och drogtester på skolungdomar. Då blev jag vänsterpartist! Trots det så finns V representerade på betydligt fler frågor än PP...
  När jag svarade som jag egentligen tycker så hamnade jag närmast PP, men något längre ner i diagrammet än jag förväntade mig.
  Min lilla test och din observation tyder på att det är fel i värderingen av frågorna, det saknas viktning och att den matematiska modellen inte verkar helt korrekt. valkompass.se är fortfarande den som verkar lämna mest korrekt resultat.

  SvaraRadera
 3. Jag hamnade också närmast Centern, det verkar vara där man som allmänliberal lätt råkar hamna i det här testet. Något jag tycker är förvirrande är deras "politiska landskap", där partierna hoppar lite hipp som happ allt eftersom man väljer områden. Hur PP plötsligt kan hamna på den konservativa sidan av diagrammet om man väljer t ex invandring och ekonomi(tror jag det var) som viktiga frågor begriper jag inte riktigt. Det är extremt kontraintuitivt. Eller missförstår jag diagrammet helt?

  SvaraRadera
 4. Blev klockren piratpartist.

  Enl. det testet vill PP ha krav på Svenskakunskaper för att bli medborgare?
  Och PP är emot Turkiet i EU?

  /Werner

  SvaraRadera
 5. Erkänn att det i alla fall finns vissa Centerpartister som du vill rösta på Hax!

  http://magnusandersson.blogspot.com/2010/07/live-and-lets-vote.html

  :-)

  SvaraRadera
 6. Blev klockren sverigedemokrat - mitt-i-prick!

  SvaraRadera
 7. Tja, svek eller inte, men faktum kvarstår nog ändå att C är Sveriges liberalaste parti så det är inte så konstigt att man hamnar som sådan om man har libertarianska värderingar.

  Huruvida C eller PP är mest liberala tycker jag står ganska öppet. Det finns superliberala idéer hos PP som trumfar C vilken dag som helst, men finns det en ideologisk grund i botten?

  C och CUF kryllar av folk som talar sig varma för Nozick, Rand och Friedman. Ni finns ju i PP med, men det inte ingen inom C som drar fram Marx som motargument i diskussion med libertarianerna.

  Jag har inte fått valuta för min C-röst, men över lag har jag fått det bättre med den borgliga regeringen och därför kommer jag som det ser ut nu att rösta C för att behålla Alliansen och för att uppmuntra de libertarianer som finns inom det partiet.

  SvaraRadera
 8. @MTBSvetto:

  Skillnaden mellan partierna är ju att de liberala krafter som finns inom PP aldrig kommer att få driva den politiken. Som PP-vald måste man hålla sig till partiets tre fokusområden och rösta på den koalition som man förhandlat fram till makten, enligt vågmästarstrategin.

  Så PP ska man inte rösta på för att man vill ha sänkta skatter och en "mindre stat" - däremot är PP det enda trovärdiga alterantivet om man vill ha en en "mindre övervakande stat", vilket också är en ganska liberal tanke om man säger så.

  Socialistiska idéer kan inte överleva utan övervakning, så mindre övervakning = mindre socialism. (Staten måste ku kunna kontrollera att det klasslösa samhället verkligen är klasslöst och att ingen har det bättre än någon annan...)

  SvaraRadera
 9. Det här var nog det sämsta av alla testen i år, trots att de tagit med PP, F! och SD.

  Jag gillar dock grudtanken med de här flerdimensionella testerna men här har inte partierna placerats ut speciellt väl imho. Men det kanske beror på att man valt ut 30 frågor som ska ge just den tydliga blockindelningen som testet visar - alltså manipulerat på så sätt av de som satt samman frågorna.

  T.ex så får man ju i det här testet intrycket av att Sossarna är nåt slags frihetligt vänsteralternativ - vilket får mig att nästan brista ut i asgarv.

  Sen är SDs placering mitt i den borgerliga smeten intressant och förstärker onekligen känslan av att den som bestämt frågor samt placerat ut partierna har en agenda.

  I vilket fall som helst ett riktigt skittest...

  SvaraRadera
 10. "Blev klockren sverigedemokrat - mitt-i-prick!"

  Det finns inga rena sverigedemokrater, det är samma gamla smuts som alltid.

  SvaraRadera
 11. Det finns bara ett parti som ger alla 100% träffsäkerhet.

  Eller så kan du rösta på ett gammelparti och bli omyndigförklarad i 4 år till. Kom sedan inte och klaga på besluten och varför staten vill ha mer makt och kontroll över dig!

  SvaraRadera
 12. tog extremer på alla våra frågor..

  0 förtroende på allt utom pp.. osv osv osv


  Blev ändå centerpartist..


  Snacka om snevriden valkompass..

  SvaraRadera
 13. MTBsvetto: Så länge inte ledande personer inom PP ställer frågor såsom "är unga män för eller emot våldtäkt?" så leder PP över Centern vad gäller jämlikhet iallafall...

  SvaraRadera
 14. Altivdemokrat: Aktiv demokrati är en fin tanke som inte är mogen än vad gäller teknik och intresse från folket.

  SvaraRadera
 15. Ssargon, det är sant som du påpekar, men vi är några som vill ha en förändring till en bättre demokrati. Just nu verkar vi med de små medel vi har, som skänkts till oss och inte via skattesedeln som de stora partierna.

  SvaraRadera
 16. Blev väldigt förvånad. Svarade bara på sådana frågor som jag vet att PP har, och svarade har inge åsikt på de andra. Jag satte högt på Allting som har med PP att göra, likförbannat så var jag vänsterpartist? Hur i helskotta kunde det gå till?

  SvaraRadera
 17. Otroligt märkligt test. Svarade på samtliga frågor och blev Piratpartist, vilket jag inte förstår då partiet inte tar ställning i 90% av frågorna?

  SvaraRadera
 18. Oerhört löjligt valtest. Jag fick vänsterpartiet och de röstar jag på bara för att de är de minst dåliga för mig och min klass.

  SvaraRadera
 19. Tycker precis som du skrev i bloggen att det var konstigt att jag blev centerpartist. När det enda jag egentligen bryr mig om är personlig integritetsfrågorna. När jag gjort the political compass test har jag hamnat i right libertian kvadranten. Här hamnar jag i konservativ högersocioekonomisk. Jag funderar på att personrösta på Camilla Lindberg på fp. Problemet är att hennes parti inte tycker som hon
  :-)

  SvaraRadera
 20. Till dig som tror att SD är mot vänster är helt ute och cyklar.
  SD är en höger parti, "extremhögern" kan man kalla de för.

  Inga test ska man lyssna på, utan göra det hjärtat säger.
  Man ska även tänka på andra människor när man röstar, inte bara sig själv, hoppas folk inser det.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.