2010-07-15

Sexköpsdebatt i Sverige och i EU


Louise Persson och Laura Agustin levererar ytterligare en sågning av den riggade sexköpsutredningen. Läs artikeln på SvD Brännpunkt.

Även på EU-nivå pågår en brottningsmatch i sexköpsfrågorna. MEP Anna Hedh (s) är rapportör för Europaparlamentets yttrande över kommissionär Malmströms förslag om trafficking. Både Hedh och Malmström balanserar farligt nära att sätta likhetstecken mellan trafficking och prostitution som sådan. Men till skillnad från i Sverige så finns det faktiskt folk som reagerar mot sådana finter, här i EP. Plus att ministerrådet driver linjen att prostitution är en fråga som medlemsstaterna själva bör få bestämma om.

Vi får hålla ett öga på det här. Speciellt som jag har en känsla av att det döljer sig en hel del vanlig "hederlig" illegal invandring i de siffror som presenteras. Människor som inte har och inte kommer att ha något med sexbranschen att göra. Trafficking används alltså inte bara för att förvirra sexköpsdebatten, utan möjligen även som ursäkt för att bygga högre murar runt Fästning Europa.

Till exempel undrar jag över FN:s rapport om trafficking i Europa. Den påstår att människohandeln omsätter motsvarande 24 miljarder kronor per år bara i Europa. 140 000 människor i Europa är traffickingoffer och de allra flesta, mellan 80 och 84 procent, är kvinnor. De flesta är unga kvinnor som utsätts för våldtäkter och våld. Hundratusentals sexslavar låter... väldigt mycket.

Här är några artiklar på Newsmill, som ifrågasätter trafficking-hypen:
Sexköpslagen bör avskaffas, inte exporteras
Måste man vara okunnig för att vara EU-kommissionär?
Osanningens retorik

Uppdatering: Se även Laura Augustins bloggpost Border Thinking on Migration, Trafficking and Commercial Sex.

Uppdatering 2: Helena von Schantz bloggar under rubriken Beatrice Ask och världsmästerskapet i jämställdhet.

Låt mig för säkerhets skull avsluta med att vara övertydlig:

Människorov, slaveri, olaga hot, sexuellt tvång, våldtäkt m.m. är redan i dag olagliga saker. Och de skall fortsätta vara olagliga. Sådana saker behöver man inte uppfinna det nya brottet "trafficking" för att bekämpa. Det räcker med att ordningsmakten sköter sitt jobb och upprätthåller redan existerande lagstiftning mot reella rättighetskränkningar.

Vad jag vänder mig mot är att många använder "trafficking" för att bakvägen försöka komma åt all slags prostitution - även den som är frivillig, med vuxna, samtyckande människor inblandade. Och att "trafficking" används för att skruva upp tonläget vad gäller den illegala invandringen.

22 kommentarer:

 1. Mycket bra inlägg. Traffickingsiffrorna är högst tveksamma. Extra svårt att hålla rätsida på traffickingen blir det förstås i ett land där sexköp är olagliga och verksamheten sköts i det fördolda.

  SvaraRadera
 2. Om din fråga så har Laura Agustín kommenterat intressant här:

  http://www.lauraagustin.com/tip-trafficking-in-persons-the-no-methodology-report

  SvaraRadera
 3. Ett varningstecken är väl att själva ordet "trafficking" inte ens har någon vedertagen översättning till svenska. Är det en variant av "trafikbrott" vi talar om? I så fall kan jag förstå att siffrorna lätt blir uppblåsta; hundratusentals fortkörare är ju inget orimligt.

  Jag väntar bara på argumenten att pengarna från prostitution och människohandel används för att finansiera terrorism, narkotikahandel, regnskogsskövling, delfinslakt, fildelning och förtal...

  SvaraRadera
 4. 140000 trafficingoffer i EU (förmodar man med "Europa" menar EU?) som har 500 miljoner invånare. Det betyder att 1 på 3600 personer är ett trafficingoffer! Låter inte sannolikt.

  Sen vet jag inte hur intressant det är att drygt 80 är kvinnor. betyder det att det inte är lika allvarligt för den 1/5 som är män? Eller de som är äldre?

  Intressant för övrigt att så stor andel som 1/5 är män, debatten handlar i princip alltid bara om kvinnor och man utgår per automatik från att alla som drabbas är kvinnor. Även i texten du länkar till så kommer sen att man måste ha åtgärder "så att kvinnor inte råkar illa ut". Den sista 1/5 delen av personerna då? Det är väl trafficingoffer man skall se till så att de inte råkar illa ut, eller? Kanske en annan fråga men ändå.

  Avslutningsvis så undrar jag över "de enroma vinsterna". e står inget alls om vinsternas storlek, endast en påstådd omsättning vilket ju inte alls är detsamma som vinst. Därmed inte sagt att personer inte går med "vinst" på trafficing.

  SvaraRadera
 5. Tricket är att kalla människosmuggling i allmänhet som trafficking för att få allmäheten (och politiker) att associera till vedervärdiga saker. Smuggling av människor som ska sälja sex, såväl frivilligt som under tvång, är bara en del av människosmugglingen. Syftet är mer att stärka EU:s yttre gräns för att minska flyktingsmuggling. I många EU-länder och inte minst i Sverige så är debatten om ovälkommna invandrare obekväm. Att strypa asylinflödet via åtgärder under sken att man tar krafttag mot trafficking är mer tacksamt. Vem vågar opponera sig då eftersom annars är man för att kvinnor tvingas sälja sex under förnedrande former.

  SvaraRadera

 6. Härligt!
  Nya Zeeland har beslutat att programvaror inte kan patenteras.  "We believe it's near impossible for software to be developed without breaching some of the hundreds of thousands of software patents awarded around the world, hence many software companies in New Zealand, creating outstanding and innovative software, live a constant risk that their entire business will be wound up overnight due to litigious action by a patent holder. This has led to many a 'patent troll' company, primarily in the US. These are non-software companies who exist only to buy up old patents with the sole intention of suing innovative software companies for apparent breach of these patents. The effects of this have been chilling."  It's official: Software will be unpatentable in NZ


  .

  SvaraRadera
 7. det väl väl traffickerade afrikaner i Spanien som plockar persikor och annat frukt o grönt till Konsumdisken? tror inte de hyrs ut till sex ...

  SvaraRadera
 8. Undrar när jag ska få se en debattör eller politiker som parallellt med kravet på legalisering av kuksugande mot ekonomisk ersätting också driver kravet att kuksugande ska omfattas av exakt samma arbetsmarknadsregler som alla andra jobb?

  SvaraRadera
 9. Micke:
  Jag antar att det du försöker uttrycka är det gamla dagisargumentet "men om vi legaliserar prostitution så kommer alla stackars arbetslösa tanter att tvingas bli horor för att inte förlora a-kassan"?

  Problemet med det argumentet är ju att det inte finns några sådana regler för "alla andra jobb". Det finns massor av jobb som ingen kan tvingas ta med hot om indragen a-kassa. Man får förmoda att sexuella tjänster skulle bli ett sådant.

  SvaraRadera
 10. Jag antar att det du försöker uttrycka är det gamla dagisargumentet "men om vi legaliserar prostitution så kommer alla stackars arbetslösa tanter att tvingas bli horor för att inte förlora a-kassan"?

  Nej jag frågar varför jag aldrig ser någon som förespråkar att kuksugande mot betalning ska bli lagligt som inser att det också rimligen bör betyda att staten kommer att plocka in pengar via skatter på kuksugandet samt att alla prostituerade rimligen ska hanteras som alla andra privata företag eller som anställda om dom har en hallick som parasitetrar på kuksugandet?

  Å andra sidan så är det du kallar dagisargument helt relevant.

  Om kuksugande upphöjs till att vara ett vanligt arbete om det utförs mot betalning så är det rimligen att betrakta som vilket arbete som helst och erbjuds man ett sånt arbete så bör rimligen arbetsförmedlingen kunna dra in akassan om den arbetslöse inte tar en sån anställning.

  Det är en självklarhet.

  SvaraRadera
 11. Problemet med det argumentet är ju att det inte finns några sådana regler för "alla andra jobb


  Jo det finns regler som tvingar arbetslösa att ta arbeten som dom är kvalificerade att ta och underlåtenhet att göra det kan mycket väl leda till att ersättning från akassa dras in.

  Tillämpning av dessa regler har dessutom skärpts under Eggheads ledning av landet.

  SvaraRadera
 12. Micke har ju en poäng. Kollektivavtal och grejor. Vet inte hur en prostituerad ställer sig till sist in först ut heller. Sen har vi ju problemet med att varje svensk ständigt får den i ändan av staten. En symbolisk dubbelmacka mao för en sexsäljare

  /Smen

  SvaraRadera
 13. "Vet inte hur en prostituerad ställer sig till sist in först ut heller."

  Beror nog på dennes "ställning" på arbetsmarknaden... ;-P

  SvaraRadera
 14. Naturligtvis skulle man inte tvinga människor till sexarbete. Lika lite som man idag tvingar arbetslösa att bli porrskådisar, telefonsexarbetare e.d.

  Löjligt argument!

  SvaraRadera
 15. apa tycka, apa skriva16 juli, 2010 12:24

  Det är inte ett löjligt argument.

  Nej, självklart skulle sexarbete få något sorts undantag så att arbetslösa inte skulle bli av med a-kassan om de inte sökte sådana, men så länge principen är att staten eller facket tar dina pengar medan du arbetar och sedan ger tillbaka dem när du är arbetslös om och endast om du hoppar genom ringarna de håller upp så är det inte ett löjligt argument.

  SvaraRadera
 16. Självklart måste det finnas vissa regler för att få ut A-kassa. Men dit hör inte att tvingas söka jobbet som kvinnan med falukorven i "Fäbojäntan 2 - Blås i trumpeten" varken idag eller i morgon.

  Inte heller kommer man att tvingas bli hora utifall sexköp skulle legaliseras.

  Nån som vet om man exempelvis kan tvinga en övertygad vegan att söka jobb som slaktare? Eller en övertygad muslim att söka jobb som grisskötare? Osv osv.

  SvaraRadera
 17. Jag förstår inte riktigt.
  Om det är fullt rimligt att suga kuk för pengar 8 timnmar om dan för att tjäna sitt levebröd:
  Varför skulle i så fall detta arbete inte omfattas av exakt samma regler som alla andra arbeten? Vill ni stigmatisera prostituerade?

  Ska kuksugande mot pengar vara både förbjudet i tanken och tillåtet enligt lag?

  Blr inte det inte i så fall exakt lika roddigt som det är nu?

  SvaraRadera
 18. Inte heller kommer man att tvingas bli hora utifall sexköp skulle legaliseras.
  -----------------------------

  Varför inte? Om det nu är ett arbete att suga kuk på löpande band så förstår jag inte varför man ska göra skillnad på att tvinga folk att ta städjobb och på att anvisa arbete som prostituerad.

  Är det ett arbete eller inte att suga kuk?

  SvaraRadera
 19. Helt enkelt därför att vissa arbeten inte lämpar sig att tvinga in folk i, men de bör ändock vara lagliga om man vill jobba med det.

  Dit hör exempelvis yrkesmilitär, polis, porrfilmsskådespelare, präst (eller annat jobb med religös innebörd), sälja telefonsex med flera.

  SvaraRadera
 20. Menar du att prostitiution ska göras lagligt utan att man därför ska betrakta prostitution pengar som ett arbete?

  Att prostituerade ska utgöra ett unikt skattfrälse?

  SvaraRadera
 21. Nej.. Det är ju precis det jag säger att jag inte vill.

  Jag finner det icke märkligare att vissa människor tänder på att sälja sex än att tända på att få smisk medelst läderpiska. Snarare tvärtom, det är lättare för mig att föreställa mig det förstnämda. Och sådant är inget staten skall lägga sig i.

  Dock skall naturligtvis den ekonomiska transaktionen som sker betraktas som alla andra ekonomiska transaktioner i samhället.

  SvaraRadera
 22. Att legalisera prostitution går utmärkt att göra vare sig man klassar det som ett arbete eller ej.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.