2010-07-23

EU-Kommissionen: Integritetsunderskottet underminerar vårt demokratiska samhälle

The new technologies inherently tend to shift the balance of power away from the individual towards those who hold data on them: the terms “data subject” and “controller” are gaining deeper, more sinister meaning. Some technologies can sometimes be used to counter some of this - but they are much weaker and often inherently less effective than claimed or believed. Unless we tame the new technologies, their unimpeded use will undermine democratic society itself. And the tool to tame the machine in this respect is data protection.
Detta skriver EU-Kommissionen står att läsa i en rapport som tagits fram på EU-Kommissionens uppdrag.

Och det låter ju lovande. Men jag har en misstanke...

Detta handlar nog främst om privata företag och sociala nätsiter som samlar data om sina kunder och användare. Men vi skall komma ihåg att EU och dess medlemsstater är i särklass störst och värst när det gäller att samla på sig integritetskränkande information om medborgarna.

Hur som helst, nu har vi kommissionens kommissionens egna utredares ord på att integritetsunderskottet är ett hot mot själva det demokratiska samhället. Det kommer inte att saknas tillfällen att påminna om dessa ord.

Läs mer och se länkar på Stand up diggers all.

7 kommentarer:

 1. Det är inte kommissionen som skriver. Detta är en rapport som tagits fram åt kommissionen på begäran av den av en forskargrupp.

  SvaraRadera
 2. Syfte med rapporten är att lyfta fram utmaningar mot persondataskyddet och föreslå åtgärder.

  RFID, biometrik, ansiktsigenkänning, ökad övervakning, användning av personuppgifter för annat än de ursprungligen samlats in särskilt i relation till nationell säkerhet och kampen mot organiserad brottslighet och terrorism är fenomen som man behöver förhålla sig till.

  När kostnaden för datalagring och processorkraft minskar så minskar även incitamenten för att begränsa mängden uppgifter som lagras om oss.

  I och med Lissabonfördraget finns inte längre den tidigare pelarstrukturen. Dataskyddsfrågor som hanterats olika inom första och tredje pelaren måste nu samordnas så att detta hanteras lika.

  Sociala nätverkstjänster och bloggar bör få krav att erbjuda grundinställningar som är "dataskyddsvänliga".

  Principen att ursprungslandets regler för dataskydd gäller, men det kräver att lagstiftningen standardiseras mer än vad den är nu.

  Utländska (utanför EU/EES) företag ska tillämpa dataskyddsreglerna i det land där det europeiska huvudkontoret ligger. Om man inte har något, så ska man fortfarande kunna hålla sig till ett EU-lands lagar.

  Kommissionen kan bli tuffare när det gäller att tillämpa dagens regelverk. Det spretar mellan länderna.

  EU behöver samarbeta mer med andra länder.

  Nya informationssystem, särskilt inom den offentliga sektorn, behöver granskas noggrannare och tidigare och av personer med högre teknisk kompetens.

  I Australien måste alla förslag granskas ur ett integritetsperspektiv.

  För företag borde det finnas något "integritetsskyddsmärkning" som visar att företaget hanterar personuppgifter i onödan.

  Individens rättigheter och möjligheter att söka rättelse bör stärkas, möjligen genom lämpliga föreningar eller organisationer.


  Så långt rapporten. Det finns mycket för Kommissionen att ta till sig här.

  SvaraRadera
 3. Jaha så nu ska datat som samlas in om oss skyddas?

  Vore det inte bättre att ge fan i att samla in datat från början?

  SvaraRadera
 4. http://www.tampabay.com/news/transportation/airport-body-scanners-reveal-all-but-what-about-when-its-your-kid/1109659

  var en av länkarna i ditt nyhetsflöde

  SvaraRadera
 5. "Tämja tekniken". Typiskt att skylla på tekniken.

  Nej, tekniken behöver inte tämjas. Det är trollkarlens lärling som behöver tämjas.

  SvaraRadera
 6. @Christer

  Jo, förstås, men rapporten rör allt datainsamlande och inte bara det som sker av myndigheterna.

  Dessutom så talar man om skärpt kontroll innan nya system tas i bruk.

  Det mest intressanta kanske är att Europa faktiskt är ledande på många sätt i de här frågorna. Särskilt konstaterar man att det inte finns något att hämta från USA i den här frågan.

  Det är också tänkvärt att kommissionen faktiskt beställt en sådan här rapport.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.