2010-07-20

Jaa... Det är ju faktiskt ÄNNU dummare!


Jag märker att jag har legat av mig lite vad gäller att reta mig på den så kallade kassettskatten.

Som det mycket riktigt har påpekats, så är detta en avgift för laglig kopiering, för eget bruk. Typ.

Detta var dumt nog, i den gamla världen.

Om en person köper en musik-CD och vill göra en extra kopia att lyssna på i CD-spelaren i bilen – varför skall sådant kosta extra? Har han eller hon väl köpt skivan, vad finns det då för anledning att lägga sig i hur lyssnandet går till och var? Eller om någon bandar ett tv-program för att se det senare, varför skall det då kosta extra?

I den digitala världen blir det rent nipprigt.

I dag köper folk allt mer musik som filer. Om jag köper musikfiler, då använder jag normalt min dator som är uppkopplad till nätet. Och vill jag lyssna, då kan jag visserligen göra detta på datorn – men de flesta av oss köper filen för att lyssna på den i MP3-spelare eller i våra musikmobiler. Varför i herrans namn skall detta kosta extra? Det är ju inte ens fråga om användning på annat sätt än som avsågs när musikfilen inhandlades.

Kassettavgift för musikmobiler blir alltså en extra avgift för att över huvud taget kunna använda en inköpt musikfil på det sätt som avsetts!

Detta är så obeskrivligt idiotiskt. Ungefär som om man skulle behöva betala extra för att få dricka av en läsk som man just har köpt.

När skall musikindustrin ta klivet in i 21: århundradet?

19 kommentarer:

 1. Nja,
  Ersättningen är väl främst tänkt som ersättning för kopiering till dina nära vänner, dvs när du bränner en kopia (eller kopierar en musikfil) till polarna. Därmed inte sagt att den är bra...

  SvaraRadera
 2. "När skall musikindustrin ta klivet in i 21: århundradet?"

  De tänker visst begå kollektivt självmord, som det ser ut.

  Hoppas de skyndar på lite. :P

  SvaraRadera
 3. "När skall musikindustrin ta klivet in i 21: århundradet?"

  Varför skulle de? Om man kan mjölka en kossa är det väl vettigast att mjölka kossan.

  Klivet in i nutiden lär inte ske förrän det tvingas på dem.

  SvaraRadera
 4. men problemet är större än så, för om jag fattat saker rätt får man betala avgiften förr allt media dvs även hårdiskar USB minnen osv. även om man inte ens tänkt tanken att de ska användas till att lagra filmer eller musik.
  Vilket gör det ännu mer galet.

  SvaraRadera
 5. @ConnyT: Men oavsett vad syftet är så drabbar avgiften alla, även de som bara kopierar åt sig själv.

  SvaraRadera
 6. Off topic men kanske av intresse:

  EU-kommissionen lägger ~11 miljarder kr (£1 md) på att studera 3-benta hundar (ja, ni läste rätt):

  http://www.computerworlduk.com/management/government-law/public-sector/news/index.cfm?newsid=21185

  SvaraRadera
 7. @ConnyT: Det är väll olagligt att kopiera åt sina vänner ändå. En film tex får du endast visa i slutna sällskap.
  Tex inte på en buss, skola eller liknande. så har ni sett på en film på roliga timmen är ni kriminella

  SvaraRadera
 8. Det är bara ren semantik om det är för PIRATkopiering eller PRIVATkopiering. Hade man gått efter vad musikbranschen sagt från början så skulle privatkopiering vara illegal, dvs piratkopiering. Alltså, sak samma.

  SvaraRadera
 9. @Lars Holmgren

  I dag gäller avgiften bara sådana lagringsmedia och apparater som är särskilt ägnade för framställning av ljud eller rörliga bilder för privat bruk.

  Egentligen är det besynnerligt att vi alls behöver betala privatkoperingsersättning över huvudtaget, för brännskivor kan ju användas till vilket data som helst och är inte särskilt ägnade åt ljud eller rörliga bilder.

  Och även om en iPod möjligen främst är tänkt att användas till musik eller video, så går det fullständigt utmärkt att ha den som spelmaskin, surfmaskin, kartläsare, kalender, joggingverktyg eller mellanlager för sina digitala semesterfoton. Man behöver faktiskt inte ha en enda sekund köpt musik eller video på sin iPod och ändå ha stor nytta av den.

  Faktum är att prylindustrin borde ta sig samman och göra revolt. Bara förra året drog Copyswede in 113 miljoner kronor på piratkopieringsavgifter som är fullständigt onödiga.

  Lägg därtill att de tar ut miljoner årligen för att kabel-tv-anslutna ska kunna se SVT - som de redan betalat för en gång via tv-avgiften.

  BUUU!

  SvaraRadera
 10. "Ungefär som om man skulle behöva betala extra för att få dricka av en läsk som man just har köpt."

  Läskavgift på alla glas kanske. Du kan ju dricka läsken ur dem istället för ur flaskan/burken.

  SvaraRadera
 11. Låt oss säga så här:

  "Pelle" gör en låt på sin dator till sig själv som han vill lyssna på i sin "musikspelare" på vägen till jobbet. Alltså ska han betala till sig själv för att få lyssna på sin egen låt men han får inga pengar för det!

  WTF???

  SvaraRadera
 12. Copyswede, organisationen som tar hand om alla privatkopieringsavgifter, vill naturligtvis ha sitt levebröd kvar. Därför tycker de inte bara att det här är bra, utan vill också utöka systemet, eftersom det här systemet är på väg att självdö.

  Så länge som musik endast distribuerades via skivor och man själv kodade om till mp3 så fanns det logik i att ta ut avgift även för spelare. För då gällde det privatkopiering med stöd av 12 § Upphovsrättslagen.

  Men nu när man köper filerna är det faktiskt en helt annan femma. Då köper man sig en licens för användning och kopiering av filerna i den omfattning som gäller för licensen. Överföring av köpta filer mellan datorn och sin telefon är alltså inte privatkopiering i den meningen. Då borde det inte heller tas ut någon avgift.

  SvaraRadera
 13. Precis som Conny skriver - typfallet är ju inte när du använder en egen kopia. Dessutom är lagstiftningen en kompromiss. Man vill möjliggöra privatkopiering till nära och kära och samtidigt ge en kompensation (om än mindre än betalningen för samma nyttjande) till upphovsmannen. Schablonsystem som dessa upplevs sällan som rättvisa av alla, men jag antar att lagstiftaren bedömt möjligheterna med systemet som viktigare än bristerna. Modellen kräver ju t ex ingen övervakning för att hålla reda på exakt vem som kopierar vad, vilket förstås skulle ge rättvisare underlag för inkassering och fördelning. Men det är rätt skönt att slippa integritetskränkande åtgärder för en så liten slant.

  För övrigt tycks det när man läser på bloggar som om ingen i Sverige numera kopierar och lagrar annat än egna semesterbilder för eget bruk. Jag tror inte att verkligheten ser ut så…

  SvaraRadera
 14. @Anonym 21 juli, 2010 02:27

  "För övrigt tycks det när man läser på bloggar som om ingen i Sverige numera kopierar och lagrar annat än egna semesterbilder för eget bruk. Jag tror inte att verkligheten ser ut så…"

  Det mesta annat, det mesta arbetsrelaterat går numera via epost.

  Kommer ihåg att jag rutinmässigt överlämnade färdiga arbeten åt arbetsgivare på CD förr, skulle jag göra det idag i stället för att eposta det åt dom så skulle dom skratta åt mig.
  Likförbannat så ska inte Copyswede ha pengar för mitt arbete (Grafisk design, programmering).

  SvaraRadera
 15. @Jay

  "Det mesta annat, det mesta arbetsrelaterat går numera via epost."

  Är det någon mer än jag som spontant började tänka på Usenet nu, apropå e-post och pirat/privatkopiering?

  Det dröjer nog inte länge förrän man börjar propsa på en straffskatt för e-mail också. Den används bevisligen i omfattande grad för fildelning. :)

  SvaraRadera
 16. Transföreringsavgift för all mat och dryck som serveras i glas eller på tallrik. Vår restaurangnäring kommer ju att gå under annars.

  SvaraRadera
 17. Konstigt att skivbolag och andra inte ser minskad försäljning av tomma CD som ett bevis på att ipred-lagen fungerar istället, dom försöker ju så gärna hitta bevis för det annnars...

  SvaraRadera
 18. smbsxaqbblnnzxvbmjow, http://nailfunguscurecuretreatment.com nail fungus Cure, TSAlRGw.

  SvaraRadera
 19. [url=http://bargain-mp3-players.com/deals/Samsung+Mp3+Player/]Samsung Mp3 Player[/url]. Ematic 3.0 Inches Touch Screen Color MP3 Video Player , Red Sony CDXGT340 MP3/WMA Player CD Receiver Black Sony Walkman NWZE345BLK 16 GB Video MP3 Player, 16 GB Video MP3 Player Black Sony Compact and Slim Travel Speaker for iPod and MP3 Sony Compact and Slim Travel Speaker for iPod and MP3 Sony Walkman NWZ-S544 Series , 8 GB Video MP3 Player Black SanDisk Sansa Clip+ 8 GB MP3 Player Black SanDisk Sansa Clip+ 4 GB MP3 Player Blue SanDisk Sansa , Portable Media Player Samsung P3 Palm Theatre , [url=http://bargain-mp3-players.com/shop/Samsung+Mp3+Player/]Samsung Mp3 Player[/url] MP3 Player with FM, 4 GB Flash Coby CA-747 Dual Position CD/MD/MP3 Cassette Adapter , Sylvania Smpk8854b 4gb 2.8 Touch Screen Mp3 Player , Sylvania Smpk8854b 4gb 2.8 Touch Screen Mp3 Player , Apple Ipod Nano 5th Generation Green (8 Gb) Mp3 Player

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.