2010-07-31

Mörka skuggor

I Frankrike pågår, som bekant, en hetsjakt på zigenare.

Utöver det rent allmänt obehagliga i detta är det en sak jag reagerar speciellt emot. Romer kommer att undantas från den fria rörlighet för medborgare i EU:s medlemsstater, som kommer att träda ikraft för Bulgarien och Rumänien år 2013.

Detta är inte acceptabelt.

Alla medborgare i EU skall ha lika rättigheter. Annars öppnar vi dörren för tendenser som Europa redan – på goda grunder – kastat på historiens skräphög.

Vi kan för fan inte ge medborgare olika rättigheter beroende på vad vi tycker om dem.

Även Fredrik Segerfeldt ryter till »

22 kommentarer:

 1. Tja går man ur EU så kan inte EU bestämma över en. Det är en bra början. Men inget politiskt parti vill ju gå ur EU idag utom SD. så vad göra rösta SD?

  SvaraRadera
 2. Rösta SD var ironi, eftersom detta handla om diskriminering av romer, jag bara peka på hopplösheten att de parti som har vett nog att vilja lämna EU är invandrarfientliga, så där rök rättigheterna för romerna i alla fall. Vilken soppa.

  Går detta lagförslag via Europaparlamentet? Kommer Christian rösta aktivt i denna fråga?

  Problemet med EU är att parlamentarikerna inte hinner läsa igenom allt de ska rösta om, så de får förlita sig på sin partigrupp som kan va av en helt annan åsikt.

  Exempelvis har Per Garthon i miljöpartiet röstat för längre djurtransporter i EU, detta är helt sant och per Garthon var förvånad själv när en journalist påpeka detta.

  SvaraRadera
 3. Jag har aldrig fattat hur någon kan betala Segerfeld och Ingerö för analyser som alltid oavsett ämne och orsak lägger fokus och all skuld på sossar.

  Segerfeldt har själv under många år haft lön från Svenskt näringsliv som hårdast av alla drev anslutningen till EU.

  Jag tycker att han skulle vidrört sin egen skuld i frågan först innan han kletar skit på andra.

  SvaraRadera
 4. Kan hålla med om att det är en borglig sjukdom att lkasta skit på sossarna när de själva gör samma sak vid regeringsmakten.

  Men det är väl så makten vill ha det, två sidor som slåss med varandra där vinnaren gör samma sak som den andre och svenska folket tror att de gjort ett val mellan två olika alternativ.

  Fredrik Segerfeldt är en gammal gubbe helt enkelt som inte hängt med riktigt, men det är ju ändå bra att han kritiserar diskriminering emot Romer. Jag kan leva med Fredriks personliga sosseförakt men inte med ett samhälle som har ett zigenarförakt.

  SvaraRadera
 5. Jag jobbar inom smyckehandeln och personligen anser jag att romerna borde ha en viss extrakoll innan vi släpper in dom i landet.

  Inte för att jag är särdeles fördomsfull, men enligt min erfarenhet så försöker dom flesta romer som kommer in i vår butik att snatta.

  9/10. Vi har övervakningskameror för att backa upp det påståendet.

  Tråkigt men sant.

  Personligen är jag piratpartist och håller starkt på allas rätt till fri rörlighet men romerna lyckas ganska duktigt med att ta ner mitt tålamod och tolerans för dom.

  Sorgligt men sant.

  Mvh

  A

  SvaraRadera
 6. Glöm inte bort Sveriges nästa grundlag, som utförligt berättar att vi är medlemmar i EU (ergo, inte en självständig stat i ett europeiskt samarbete).

  Vilket gör att även om vi mot förmodan skulle vilja gå ut ur EU så krävs det en grundlagsändring, vilket vi alla känner till kräver 2 riksdagsbeslut med ett val mellan.


  Skön demokrati vi har va?

  När Lissabonfördraget hamnade på plats fanns det en utdragsklausul, något Sveriges Riksdag snart sätter käppar i hjulet för.

  SvaraRadera
 7. Har du någon källa till det här påstådda undantaget utöver Segerfeldts inlägg? Han länkar själv till en kort artikel i Le Monde, och som jag tolkar Googles översättning till engelska är det inte fråga om något beslutat eller ens föreslaget undantag i EU:s fördrag, utan om att Frankrike systematiskt utnyttjar en regel att utländska medborgare måste vara självförsörjande för att få stanna i landet. Brist på stadig inkomst förefaller vara vanligt i just den här befolkningsgruppen.

  Stämmer min tolkning, och gäller den regeln i hela EU, om än möjligen bara till 2013? I så fall är problemet antingen den inhumana franska tillämpningen av regelverket, eller så är vi alla medskyldiga till att ha accepterat detta regelverk. Oavsett vilket, så förefaller det en smula ologiskt att hota med utträde ur EU (vilket skulle begränsa den fria rörligheten för EU-medborgare i Sverige) för att Frankrike tillåts begränsa den fria rörligheten för EU-medborgare i Frankrike... "Om du skiljer dig från din fru så skiljer jag mig från min, och så skyller jag på prästen som vigde oss", ungefär.

  Har inte EU tidigare kritiserat Lettlands behandling av landets ganska stora ryska minoritet, särskilt den grupp som inte är lettiska medborgare (och därmed EU-medborgare)? Samma kritik borde kunna riktas mot Frankrike, särskilt som de rumänska romerna faktiskt är EU-medborgare. Hur gick det med Italiens planerade åtgärder av liknande slag?

  SvaraRadera
 8. ja du AA jag har förstått att du gillar EU, när Lissabonfördraget gick igenom gav jag dock upp EU, de vill inte ha demokrati.

  SvaraRadera
 9. Jag jobbar inom smyckehandeln och personligen anser jag att romerna borde ha en viss extrakoll innan vi släpper in dom i landet.
  Inte för att jag är särdeles fördomsfull, men enligt min erfarenhet så försöker dom flesta romer som kommer in i vår butik att snatta.
  9/10. Vi har övervakningskameror för att backa upp det påståendet.
  Tråkigt men sant.
  Personligen är jag piratpartist och håller starkt på allas rätt till fri rörlighet men romerna lyckas ganska duktigt med att ta ner mitt tålamod och tolerans för dom.
  Sorgligt men sant.
  Mvh
  A


  Tänk efter lite nu, räcker det inte med att du istället bara kräver att du som företagare ska ha rätt till att bestämma vilken individ som du vill släppa in i din butik. Eller varför inte sälja alla smycken bakom disk så att de inte kan stjälas.

  Varför ska ditt snatteriproblem vara en anledning till att stötta en hel unions diskriminering emot en viss etnisk grupp. Nu får du faktiskt skärpa dig och tänka som en vuxen människa.

  SvaraRadera
 10. Vill nån ge hela bilden och upprinnelsen till detta?

  Jag vägrar tro att "Frankrike" helt utan anledning ger sig på romerna så där rakt upp och ner (det är ju fan att man skall behöva ta de där j...a grodätarna i försvar).

  Vad föranleder detta, vid första påseendet, så korkade uttalande och agerande från frogsens sida?

  Har jag fel om det har nåt att göra med överrepresentation i brottsstatistiken att göra, eller nåt sånt. Har för mig att jag snappade upp nåt sånt av en tv-reporter när jag satt och zappade tv-kanaler.

  Det är som Segerfeldt säger, sossar som gillar uniformer...eller nåt ännu värre.

  Men som sagt, vad är upprinnelsen till dessa stolligheter? Tycker det är minst lika viktgt att nämna, om det nu har verklig bäring på grodornas korkade kväkande.

  SvaraRadera
 11. @ LD

  Vad spelar eventuell överrepresentation för roll?
  Frågan här är om det verkligen är rimligt att diskriminera en hel grupp, inklusive de oskyldiga, bara för att vissa i den gruppen gör olagligheter?

  SvaraRadera
 12. Det finns andra lite sorgsna vändningar också.

  När vi ena sekunden fördömer forcerade giftermål, kvinnor som ses som sekunda och stenas om de gör något knappt omoraliskt så ser även vi dem som 'otäcka' i nästa ögonblick.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/iransk-forskare-nekas-visum-till-sverige-1.1146694

  En iransk högutbildad kvinlig forskare som inte får visum till Sverige med en av anledningarna verkar vara att hon inte är gift och därför kanske kan tänkas försöka stanna i landet?!

  Varför kan vi inte lita på starka kvinnor som i förtryckta länder verkligen tar för sig så långt det går och vill ge tillbaka något?

  SvaraRadera
 13. Stopp o belägg, Richard. Jag säger inte att det spelar nån roll, eller hur?

  SvaraRadera
 14. @petter: nu postade du väl ändå i fel kommentarsforum? Fattar annars inte vad det du skriver om har o göra med artikeln, "Mörka skuggor".

  SvaraRadera
 15. @LD

  Det var ett litet sidsteg från Romernas situation men som ligger i närheten.
  Vi vill vara öppna, förlåtande och varma - Men Romerna ogillar vi och ogifta Iranska kvinnor vill vi inte ens ha hit på konferens.

  Man får känslan av 'Vi värnar dem väldigt men bara på avstånd. Fy för att ha med dem att göra'

  SvaraRadera
 16. Ännu en gång så är det ett sätt att hantera tidigare misslyckanden. Så länge det anses acceptabelt att ge stöd till grupper men tabu att utkräva ansvar av grupper kommer systemet fallera. Att se alla som individer med ansvar och skyldigheter är en bättre lösning.

  Det rimliga är att kräva samma sak av zigenare som alla andra, att de försörjer sig, bor på mark de köpt/hyrt, granskar zigenares syn på andra lika hårt som vi granskar andras syn på zigenare, kräver att deras barn går i skolan o.s.v.

  Om vi ställer samma krav på alla löser vi rätt många problem och slipper märkliga försök att problem som det här förslaget.

  @Anonym 07:19 En handlare får faktiskt inte välja vilka han släpper in i sin butik så det var ett dåligt råd.

  SvaraRadera
 17. Att rörelsefriheten för EU-medborgare och deras familjer är absolut råder det ingen tvekan om. Ett exempel: Många romer (EU-medborgare) har ju sökt asyl i Norden men fått snabba avslag men utan avvisnings-/utvisningsbeslut vilket annars är obligatoriskt. De saknar flykting-/skyddskäl men har i alla fall rätt att vistas här.

  Däremot så ställs det krav på att man kan försörja sig. Detta försörjningskrav infaller efter tre månaders vistelse då det finns ett krav på registrering av uppehållsrätt (inte detsamma som uppehållstillstånd!). Denna försörjning får inte vara inkomster av illegal verksamhet, tiggeri, gatumusicerande och andra verksamheter som närmast hör hemma i en svart sektor. Försörjningen ska så att säga vara officiell och beskattningsbar.

  Det finns däremot en möjlighet att upphäva rörelsefriheten i vissa fall. Mest känt är väl när fotbollshuliganer vägras inresa. Mig veterligen har ingen stått upp för deras rätt till rörelsefrihet.

  Nåväl, rättsläget är inte helt klart när det gäller möjligheten att avvisa EU-medborgare för vistelser kortare än tre månader. Normalt krävs det att en person är hot mot rikets säkerhet eller allmän lag och ordning. Tiggeri liksom prostitution (prostituerade avvisas också emellanåt) är dock inga brott i Sverige. Många vill dock inte ha detta på våra gator (än mindre i lägenheten bredvid). Då kan man tolka undantagsregler mycket generöst.

  SvaraRadera
 18. Det är det här som är orsaken till kväkandet.

  Det finns alltid två sidor i en konflikt. Det är väl det minsta man kan säga angående detta.

  SvaraRadera
 19. Skrämmande utveckling. Vad kommer efter det här - markering med ekvivalent till judestjärnor? Det måste nästan bli så om de ska kunna separera ut romer från resten av befolkningen..

  SvaraRadera
 20. Ja LD det finns alltid minst två sidor i en konflikt. Och i det här fallet är den ena human, demokratisk och rättssäker...och allvarligt talat, var den där rasistbloggen det bästa du kunde hitta?

  SvaraRadera
 21. @Richard: Ja, tyvärr måste jag säga så var det faktiskt det. Ingen annanstans kunde jag hitta en (objektiv) beskrivning av upprinnelsen till händelseförloppet. Kan du svara på varför det är på det viset?

  Var snäll och försök att inte smeta några epitet på mig enbart för detta nu. Jag ville bara veta vad som hänt, inget annat. Ville inte du? Det finns kvar en liten bit jurist i mig, förstår du, sen 20-poängaren på Universitetet.

  SvaraRadera
 22. Jag tror dessutom du missar vad jag fokuserar på, nämligen orsaken till dödsskjutningen av zigenaren.

  Du verkar förbise att jag dissar chefsgrodans kväkande precis som alla andra.

  Men du kanske bara har en överbliven pensel med lite ful målarfärg som du vill smeta av dig på någon med? ;-)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.