2010-07-06

Pinsam SWIFT-debatt


Nu har Europaparlamentet debatterat det nya SWIFT-avtalet. Det är uppenbart att många ledamöter är obekväma med situationen.

Detta handlar om politiskt maktspråk – där parlamentet lägger sig för kommissionen och ministerrådet. En situation där nationella regeringar har vridit om armen på sina kollegor i socialistgruppen, den liberala gruppen, EPP och ECR.

Data om helt oskyldiga, icke misstänkta, européers bankdata kommer att överföras – i bulk – till USA. I detta har inget ändrats sedan parlamentet sa nej till det förra SWIFT-avtalet.

De som röstade nej förra gången men som nu säger ja är inkonsekventa på ett sätt som får en att undra över deras hederlighet. Detta är politik när den är som sämst.

De som är konsekventa och fortfarande säger nej till SWIFT-avtalet är den gröna gruppen (där Piratpartiet ingår), GUE/NGL och tydligen även UKIP-delen av EFD.

Voteringen äger, som sagt, rum på torsdag.

Europaportalen har mer information om gårdagens livade SWIFT-möte i utskottet för medborgerliga rättigheter.

6 kommentarer:

 1. Sveriges sätt att tvinga på befolkningen FRA-avlyssning tycks ha blivit förebild för EU:s övriga medlemsstater.

  SWIFT-hanteringen är skrämmande lik den svenska FRA-soppan: Ett antal turer och förhandlingar som sedan mynnar ut i ett förslag om gigantisk övervakning av oskyldiga.

  I båda fallen handlar det också om undfallenhet mot USA.

  Och precis som med FRA parfymerar man eländet och försöker få det att framstå som en seger för integriteten. Vem tror de att de lurar?

  SvaraRadera
 2. FåtöljStrategen06 juli, 2010 14:24

  Cecilia Wikströms osnygga bortförklaring till att hon röstar Ja till SWIFT-avtalet:

  "Den som röstar nej kommer att få problem att se kollegor från Spanien och Storbritannien i ögonen. Dessa länder har ju som bekant, tillsammans med USA, drabbats hårt av just den typen av terrorattacker som man kan komma åt med hjälp av just SWIFT."

  http://ceciliawikstrom.blogspot.com/2010/07/slutklam-om-swift.html

  .

  SvaraRadera
 3. Den stora skillnaden är inte mellan vänster och högerblock utan det är skillnaden mellan toppen och bottenskiktet. Toppen inför nya lagar, begränsningar och kontrollapparater. Vill du som vanlig människa känna frihet och makt igen så finns direktdemokratin där för dig.

  SvaraRadera
 4. Nästan exakt samma sak hände när USAs Kongress tvingades att rösta igenom TARP 2008.

  TARP var ett in blanco give away av 700 miljarder dollar till Wall street bankerna som de kunde använda pengarna som de ville utan någon egentlig kontoll eller motprestation.

  Först gjorde Kongressen uppror och röstade nej men efter ett par veckors hemlig arm-twisting och back-room deals med partitopparna i Kongressen la sig ledamöterna platt.

  Resultatet blev att de kriminella bankers som bankruttat sina egna företag genom girighet och inkompetens blev räddade.

  SvaraRadera
 5. ... och alltid är det en svensk som går längst fram i ledet. Hur kommer det sig?

  /A

  SvaraRadera
 6. /A: och kom ihåg: En Svensk Tiger!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.