2010-07-06

Upphovsrätt hindrar politisk debatt

I USA försöker en kandidat till senaten dölja sitt politiska förflutna – med upphovsrätten som skynke.

Det handlar om att Sharron Angle (rep) försöker stoppa sin motkandidat, Harry Ried (dem) från att återpublicera några av hennes gamla kampanj-hemsidor – vars innehåll hon nu för tiden tycker är besvärande.

Upphovsrätten som verktyg för historieförfalskning – och för att kväsa en politisk debatt inför ett allmänt, demokratiskt val... Snacka om universalverktyg.

Länk»

1 kommentar:

  1. Vem är egentligen förvånad...?
    När Henry II enligt legenden röt "Who will rid me of this turbulent priest?" ordnades saken snabbt av fyra glada gossar i hans hov.

    Upphovsrätten kan bara alltför lätt misstolkas som ett instrument att bekvämt undertrycka information med, och det gör man även. Om man till undantag inte kan hävda att det är "för barnens bästa" eller för att hindra att framtida Bin Ladens lär sig bygga bomber.

    Om jag inte minns helt fel är det här knappast första gången man direkt har använt den för att hindra spridning av obekväma sanningar heller - även om det här måste sägas vara det plumpaste hittills.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.