2010-07-22

Public RelationsNu finns det visserligen ett klipp i filmen. Vi vet inte vad som hände mellan de två scenerna. Men redan scen ett får mig att undra om de inte borde lära ut lite, lite public relations, stresstålighet och bonnförnuft på polisskolan.

(Tipstack: TTime)

41 kommentarer:

 1. Människor och makt är ingen hälsosam blandning.

  SvaraRadera
 2. Helt ärligt hade jag också blivit förbannad om nån höll på att blåsa en massa såpbubblor i ansiktet på mig i arbetet, lite som "luften är fri, luften är fri". Hade det istället varit polisen som blåst såpbubblor hade det varit maktmissbruk antar jag. Som du skriver så finns det två klipp i filmen, men det är väl rimligt att tro att hon bedömdes försvåra deras arbete?

  SvaraRadera
 3. Jag skulle också bli jävigt provocerad av att någon uppnosig "andre" stod och blåste bubblor på mig i syfte att just provocera.

  Snuten har ju rätt; det är ett slags ofredande e.d.

  Aktivisterna är ute efter sensationalism och effektsökeri.

  SvaraRadera
 4. Är man polis som vaktar ett toppmöte, då får man nog vara lite mer stresstålig än att lacka ur över såpbubblor - irriterande eller inte.

  SvaraRadera
 5. Henrik, all respekt för din åsikt, men är det ändå inte lite märkligt att en vuxen människa tar med sig såpavatten till ett politiskt toppmöte, för att blåsa bubblor på polisen?

  Vad vill man uppnå med det?

  Sedan vore det förstås aktningsvärt om den manliga polisen hade haft lite mindre aggrosymptom såsom hans kvinnliga kollega tycks ha haft.

  SvaraRadera
 6. Tacka vet jag danska snutar på Roskilde. Dom skulle kunna hålla kurs i stresstålighet. Dom stod och garvade och var med på kort när en svensk kille bad att få spela upp nationalsången på förhuden för dom (jo, jag svär!). Hur det lät? Ja, sådär, ett visslade ljud som väl inte riktigt steg som en hymn mot skyn.

  SvaraRadera
 7. Människor som anställs för att upprätthålla statens våldsmonopol måste ha en del bonnförnuft och vara stresståliga. De måste till och med tåla en del provokationer.

  Det här handlar inte om att lacka till - utan om att använda statens rätt att ta till våld och tvång med omdöme.

  SvaraRadera
 8. Till alla som håller med polisen i sitt agerande...

  Det är ju stendumt att ge såpbubbletjejen *precis* det hon vill ha, nämligen polisiär aggression.

  Det hade ju varit mycket bättre att reagera som Tom Cruise när han blev sprutad med vatten (finns på Youtube), att lugnt konfrontera tjejen med faktumet att hon inte uppför sig ordentligt.

  SvaraRadera
 9. Belgiska poliser som kommer fram till en vill normalt bomma en cigarett. (Fast dom sägs vara rätt hårda mot riktigt bus.)

  Jag vet en bar där man kan se uniformerad belgisk polis dricka bärs klockan sju på morgonen... :-)

  SvaraRadera
 10. Han jobbar ju med att stå i vägen för människor, inte såpbubblor. Nej seriöst, de får skaffa någon form av stängsel om de inte klarar av såpbubblor. Han kan lika gärna arrestera henne för "assault" om hon luktar illa.

  "If your smell touches my nose I'm gonna arrest you for assault. Do you understand me?"

  SvaraRadera
 11. Kanske lite off-topic: Appropå maktmissbruk, så har vi polisen som bröt armen på en 19-årig tjej för att hon gick igenom SL-spärren och sedan gav sin kille SL-kortet.

  Två fel, för det första har tjejen inte begått ett brott som kräver att föra henne till "arresten". Det andra att polismannen brukar oproportionerligt mycket våld.

  Polismannen hävdar att hon ramlade och slog i armen på stolen...Ha, ha har vi hört den förut? Säger bara piketen i Stockholm på 70-talet(?)

  http://www.expressen.se/Nyheter/1.2072796/polis-atalad-brot-armen-pa-kvinna

  SvaraRadera
 12. Jag tänker inte sticka under stolen med att det även hos svensk polis, svenska staten och bland svenska medborgare i övrigt finns en ganska osund repressionslust.

  SvaraRadera
 13. Jag tänker inte sticka under stolen med att det även hos svensk polis, svenska staten och bland svenska medborgare i övrigt finns en ganska osund repressionslust.

  SvaraRadera
 14. Den där är ju rätt klippt, men jag antar att den är en nerklippt verision av denna :
  http://www.youtube.com/watch?v=bVwXOKZh4Os&feature=channel
  (12 minuter)

  SvaraRadera
 15. Den där polisen bör inte vara i tjänst alls utan bör kickas ur kåren omedelbart. Om man har sådana attitydproblem skall man inte ha någon makt över andra människor.

  Trots eventuell provokation är det där beteendet helt intelligensbefriat.

  Jag begriper inte varför, men oavsett land verkar poliskåren befolkas av oproportionerligt många hormonstinna och aggressiva grabbar som prioriterar att leka stridstuppar och mäta kuk inbördes framför att hålla lugn på gator och torg. Det är sorgligt. Polisen har vapen och tränad personal, de behöver inte strutta runt som tonåringar med hävdelsebehov.

  SvaraRadera
 16. @Gustav
  "Polisen har vapen och tränad personal, de behöver inte strutta runt som tonåringar med hävdelsebehov."

  Min teori är att Tonåringar med hävdelsebehov söker sig till tjänster med vapen och makt.

  SvaraRadera
 17. Vi vet inte heller vad som hänt före denna videosnutt. Polisen må ha attitydproblem, sånt går att rätta till genom rätt ledarskap. Polisers arbetssituation är oerhört stressig.

  Angående den "ickeprovocerande" såpbubbleblåsande lilla oskyldiga flickan kan jag väl bara säga att man som aktivist får svar som man ropar...och beter sig.

  Polisens, i grunden, ödmjuka samhällstjänarsyfte utnyttjas och provoceras till fullo av dessa typer.

  Kan man få se hennes oskyldiga min när hon bara står och blåser bubblor? Mycket kan sägas med bara ansiktsuttryck.

  Streetaktivister får den behandling de förtjänar, enligt min mening. Deras rykte är för all framtid förstört sedan katastrofen i Göteborg.

  Sätt snuten på charmkurs.

  SvaraRadera
 18. Löjligt! Håller med, på social kurs med polisen!
  Allt de hade behövt göra var att le och inte bry sig så hade aktivisten tröttnat på nolltid...
  hade tagit både mindre tid och ansträngning

  SvaraRadera
 19. Vad kritiserar du egentligen? Att en polis inte accepterar att en vuxen kvinna beter sig som en 3-åring och tror att man ska kunna provocera människor utan att det får konsekvenser?

  Visst, han lätt stressad och det är olyckligt men i övrigt berättade han lugnt och sakligt vad som kommer hända om hon blåser såpbubblor på dem.

  Vad kan man annars förvänta sig av polisen. De står framför en uppstressad grupp av människor som alldeles uppenbart inte gillar dem. Det är en svår situation för vem som helst. Polisen är säkert bättre på att hantera den än en vanlig Svensson men hur mycket ska polisen acceptera? Blåsa såpbubblor kan ju låta oskyldigt men hur länge skulle du stå ut på din arbetsplats om någon blåste såpbubblor i ansiktet på dig? Och om de släpper det, vad är nästa steg? Är det ok att peta på poliser med sugrör, pinnar o.s.v.

  Att tjejen kände sig respektlöst behandlad är ju bara ännu fjantigare. Hon beter sig respektlöst och blir tillrättavisad.

  Ska de nu göra fredliga protester kan de ju göra något som faktiskt är icke-aggressivt som att lämna över en blomma eller så. Att blåsa såpbubblor i ansiktet på någon är en aggressiv om än inte särskilt skadlig handling.

  SvaraRadera
 20. Vid varje givet tillfälle när storebrors legionärer visar exempel på storebrors makt genom att bete sig som svin kommer alltid ett givet antal av dom människor som påstår sig vara liberaler att försvara storebrors övergrepp samt själva delta i det genom att spotta på storebrors offer.
  Dessa människor kommer att sälja oss andra när storebror ber dom om denna tjänst.

  SvaraRadera
 21. Det finns inget sätt att veta om det är en idiot som bara tycker det är kul att blåsa såpbubblor på polisen, eller om det är en del i ett större samlat angrepp. Sånt vet man ju inte förrän efteråt.

  Om hon fortsätter efter tillsägelse är det redan på den grunden åtminstone enligt svensk lag ohörsamhet mot ordningsmakten och kan ge böter eller fängelse i högst sex månader.

  SvaraRadera
 22. Helt omöjligt att avgöra om polisen gjort fel utifrån det här klippet eftersom man har klippt bort nyckelscenen som visar vad det är som gör att tjejen blir gripen.

  Om man nu med detta vill visa upp att polisen misskött sitt jobb, varför då klippa bort den viktigaste delen av filmen.

  SvaraRadera
 23. Jag har gått igenom ett par timmar av filmklipp från våldsamheterna vid G20-mötet i Toronto, och efter att korrelerat vittnesmål och klipp från de bevittnade händelserna har min bild av demonstrationerna där blivit följande:

  Demonstranterna hade redan i förväg gått igenom vad som skulle göras för att hålla och visa att demonstrationen var fredlig. Skandera "Peacefull protest", visa fredstecknet "V" med fingrarna, sjunga fredligt relaterade sånger etc.

  När det började bli oroligt, stressat och stökigt tillgriper demonstranterna ovannämda medel för att lugna sig själva och sin omgivning.

  Poliserna däremot verkar ha förberetts(!) för att agera provokativt. Bland det som måste betraktas som normalt och riktigt polisarbete i samband med större folksamlingar finns en hel uppsjö med polisageranden som i snällaste ordalag kan beskrivas som "provokativt".

  Våldsamma, förnedrande och provocerande agerande från så många poliser vid olika platser och tillfällen måste ha en bakgrundshistoria.

  Det verkar ha förkommit iscensatta typiska ord-mot-ord-situationer, som t ex riktigt våldsamma arresteringar där polisen gormat "Stop resisting arrest! Stop resisting arrest!"

  Tjejer pissar inte ned sig frivilligt.

  För att här hålla mig kort vill jag visa ett klipp, som börjar lite abrup då det är ett "del 2-klipp".

  G20 Toronto - Press For Truth Video Report Part 2 of 2

  Av utrymmesskäl håller jag inte heller någon utläggning kring de suspekta våldsamheterna kring "The black block".

  SvaraRadera
 24. Polisen har väldigt sällan anledning att provocera och bråka med fredliga demonstranter som står på anvisad plats och demonstrerar.

  Ett problem med sådana här demonstrationer - spontana eller planerade - är att de med någon sorts naturlag ska ske högst en meter från polisen.

  Det senare är fullständigt onödigt. Vill man komma till tals med polisen så finns det andra sätt än att störa den polisman som där och då har en annan uppgift att sköta.

  Det vore inte heller fel om dagens ungdomar fick lära sig lite om demonstrationsfriheten - hur långt den sträcker sig och vad ordningslagen säger om allmänna sammankomster.


  Polisen skulle förstås kunna bli bättre på att dokumentera. En kamera på varje polisman. Möjligen skulle det avverka avkylande för båda sidor.

  SvaraRadera
 25. @Johan Tjäder


  Om du vill påstå att avståndet mellan poliser och demonstranter reglerats av demonstranterna får du allt lägga fram lite bevis. Just nu känns din åsikt grundlös och subjektiv.

  Jag har har hört vittnesmål som "They [polisen] had us boxed in", sett bilder på hur poliser slåendes med batonger mot sina sköldar avancerat och skanderat "Move! Move! Move!"

  SvaraRadera
 26. @TTime

  Jag var inte där. Men jag ser ingen anledning för polisen att angripa demonstranter som står på anvisad plats.

  Naturligtvis är det tänkbart att polisen har gått på folk som demonstrerat spontant på en olämplig plats, eller löst upp demonstrationer som gått utanför anvisat område.

  SvaraRadera
 27. @TTime

  Och uppenbarligen är det så att om man har tänkt sig att det ska vara en poäng att blåsa såpbubblor på polisen då har man redan i förväg planerat att stå för nära.

  SvaraRadera
 28. Men hallå alla frihetliga människor. Ska det inte vara ok i en liberal värld att blåsa såpbubblor var man vill?

  Och Johan om polisen ber dig suga hans kuk och du inte lyder. Ska du dömas för ohörsamhet då också eller ska polisen bara kunna be om rimliga saker?

  SvaraRadera
 29. Hade någon blåst såpbubblor i ansiktet på mig, hade den personen fått en knuten näve rätt på käften. Polisen gör helt rätt.

  Vänsternissen som blåser såpbubblor gör det i ett syfte, att provocera. In med drägget och visa vem som bestämmer.

  När jag var i Portugal för många år sedan, gick poliserna mellan de olika barerna och fick sig en drink på varje bar. Verkade vara ett ganska trevligt jobb. :)

  SvaraRadera
 30. Daniel tycke rdu att det är vettigt spenderade skattepengar att bura in folk för såpbubblande?

  SvaraRadera
 31. I det civila livet kan man räkna med att åka på en snyting om man står och blåser såpbubblor på ngn i ett rent provokativt syfte.

  /Johan

  SvaraRadera
 32. @Richard

  Nej, förstås inte. Det ska vara en "för ordningens upprätthållande meddelad befallning".

  Det inte går inte i någon slags liberalism att ofreda andra.

  @David

  Det är väl såpbubbleblåsaren som slösar skattemedel genom att störa en polisman i tjänsten?

  SvaraRadera
 33. @ Johan och lite såpbubblor förhindrar Rambo från att utföra sitt uppdrag hur?

  @ alla som säger sig skulle nita såpbubblaren

  Tycker ni även muslimer gör rätt när de tar till våld mot Lars Vilks när han uppenbart provocerar?

  Troligtvis inte; så var är principerna och konsekvensen?

  SvaraRadera
 34. @Richard

  Det fullt rimligt att såpbubblor i ansiktet på en polis i tjänst kan vara ofredande (böter eller fängelse högst ett år) eller förgripelse mot tjänsteman (böter eller fängelse sex månader). Är man del i en folksamling och fortsätter trots uppmaning att sluta är det ohörsamhet mot ordningsmakten (böter eller fängelse i högst sex månader).

  Att ge sig på en polis i tjänsten - hur oskyldigt det än må verka - är allvarlig brottslighet som kan ge fängelse.

  Dessutom vet man inte förrän efteråt om det är såpbubblor eller något biologiskt eller kemiskt vapen. Vidare kan det - även om det är såpbubblor - vara ägnat att distrahera polisen från annan, mer allvarlig brottslighet.

  Den "demonstrant" som blir uppmanad att blåsa såpbubblor på polisen ska veta att man kan bli fälld för medhjälp till det brott som polisen därigenom ska förhindras upptäcka eller ingripa mot. Detta gäller även om man själv inte har särskild kännedom om själva huvudbrottet så länge som distraktionen kan anses vara till hjälp för gärningsmannen.


  Man har rätt att värja sig mot någon som blåser såpbubblor i ansiktet på en, fast det får ju vara med sådana medel som under omständigheterna är försvarliga. En käftsmäll är svår att försvara om det inte kan visas att det skett under sådana omständigheter där man svårligen kunnat besinna sig.

  SvaraRadera
 35. To whom it may concern.

  "Det finns människor som äro inrättade på det viset, att allt vad MAKT heter inger dem en obetvinglig och fullkomligt uppriktig sympati. Om en Al Capone genom en rask kupp lyckades sätta sig i besittning av högsta makten i U.S.A. skulle de kanske bli litet häpna i första taget, men de skulle snart göra en tripp till Amerika, och hemkomna skulle de berömma hans gemytliga och vänliga sätt, hans varma och nästan lite naiva katolska fromhet, hans vakna blick för all intellektuell humbug och hans praktiska grepp på de svåraste nationalekonomiska problem." - Hjalmar Söderberg

  SvaraRadera
 36. Jag tror att tjejen på bilden är piratpartist och inte kommunist och då kommer saken i ett helt annat läge.

  SvaraRadera
 37. En svensk polis hade skyllt på att tjejen såg muntorr ut och hade stora pupiller. Finkan nästa!

  SvaraRadera
 38. Det handlar om vanlig jävla artighet som man ska lära sig redan på dagis.
  Om man irriteras av att någon blåser såpbubblor mot en så ska man börja med: "Please, don't blow bubbles at me". Lyder personen inte så går man vidare till mer bestämda uttryck varav hot om arrest kommer sist. Att på det här viset skrämma skiten ur en annan människa är direkt ohyfsat och duger inte för någon som ska jobba med folk.

  Sedan tycker jag att om man är kravallsnut så ska man inte balla ur över något så banalt som såpbubblor. Bara att ha solbrillor på så man inte får dem i ögonen.

  SvaraRadera
 39. Säkert gjorde polisen rätt. Noterar att händelsesekvensen inte återges.

  SvaraRadera
 40. HAX: "Människor som anställs för att upprätthålla statens våldsmonopol måste ha en del bonnförnuft och vara stresståliga. De måste till och med tåla en del provokationer".

  Nej. Om polisen flyttar gränserna för det tillåtna genom att "tåla mer" bjuder de in fortsatt och ökad provokation.

  SvaraRadera
 41. Frilansande Memetiker "ska man börja med: "Please, don't blow bubbles at me".".

  En polis ska f-n inte säga "please" till en demonstrant som provocerar, utan bara koncist "Sluta upp med att...".

  Vi vet inte om han gett en sådan tillsägelse innan detta klipp och vi har heller inte en aning om vad som hände mellan den hårdare tillsägelsen och arresteringen.

  Att polisen inte ska få "skrämma skiten ur en annan människa" -- nota bene "annan" en metmänniska! :) -- är iofs en ståndpunkt som passar på denna blogg såsom representativ för libertarianism.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.