2010-07-04

Reinfeldt - Bror Duktig drar en lina


DN Debatt i dag är Fredrik Reinfedt så där spooky igen. Lite... frireligös i tonen, typ. Som i de där böckerna han skrev när han var ung.

I sin debattartikel ger Reinfeldt allehanda särintressen en bredsida. Inget fel i det. Men han kackar i eget bo.

"Att föra fram balans i samhällsanalysen, iakttagande av måttfullhet och en vilja att se till hela Sverige innebär att olika särintressen blir utan löften eller utfästelser" är en sak att säga. Men Reinfeldt tycks, till exempel, glömma att hans egen regering stiftar speciallagar åt nöjesindustrin och låter upphovsrättslobbyn utreda framtidens upphovsrätt. Är karln blind – eller gör han skillnad på särintressen och särintressen?

"Moderaterna är ett parti som bärs av värderingar. Vår utgångspunkt tar vi i en tro på människan, frihet, ansvarstagande, marknadsekonomi och rättstat." Såpass? Hur var det nu med integriteten, morallagarna, koroprativismen och justitieministerns ständiga dikeskörningar? Hur skall man tolka att orden säger en sak och regeringens handlingar en helt annan?

Möjligen är Reinfeldts egen bild att han är Utvald för ett Uppdrag. Jag tror faktiskt att det kan vara så. (Och det är spooky.) Vilket kan förklara att han ibland är så totalt tondöv – och att han aldrig har dragit sig för att krossa människor som står i vägen för honom. Vilket jag bestämt tror att jag har skrivit om vid ett tidigare tillfälle...

11 kommentarer:

 1. Haha - "frireligiös i tonen" - du har allt dina paranta formuleringar, HAX :-)

  I övrigt tycker jag att du ger en tänkvärd input. Missa dock inte pastorns tal ikväll, kommer sannolikt att ligga uppe på SVT play eller dylikt.

  SvaraRadera
 2. En bärande del i Moderaternas förnyelse var att göra upp med partipolitikens ofta förhärskande tanke om att vara ett parti enbart till för några få eller särskilt utvalda grupper.
  ----------------------------
  Det handlar inte om religös glöd.
  Det handlar om att ljuga medvetet. Jag HATAR när politiker förutsätter att folk är idioter som påstår att dom själva företräder ALLAS intressen.

  Det finns INGA politiker som företräder ALLAS intressen.


  Intressant är också att träskallen hävdar att Moderaterna nu är "samhällsbärande".
  Det betyder att han anser att hela det svenska samhället burits av sossarna tidigare.

  Tvivlar på att näringslivet delar den uppfattningen.

  SvaraRadera
 3. "Möjligen är Reinfeldts egen bild att han är Utvald för ett Uppdrag."

  Låter som en pefekt beskrivning av din partiledare Falkvinge.

  SvaraRadera
 4. Henry. Third Way heter förresten en fascistgrupp i Storbritannien.

  Ointressant babbel: Third Way förordar rassegregation har BNP och mer rasistiska grupper anslutna. En Sverigedemokrat i Göteborg skrev senast jan-feb 2009 på Third Ways sajt och var några månader senare kandiderande för SD i kyrkovalet samt blev partiets vice ordförande (i Göteborg). Minst lika kuriosa är att jag ofrivilligt blev medlem i SD efter att ha beställt 3 nummer av SD-Kuriren för 25 kronor enligt instruktioner i den tidningen. Efter ett par månader kom SD Göteborgs interna bulletin där denne f d Third Way-aktive gör reklam för nazisternas chefsideolog och liknande. Var intressant -- trodde inte det var så illa i SD.

  SvaraRadera
 5. Henry. Jag tror alltså inte att PP är fascistiskt för att du kallar den tredje alternativet. Lite segt att koppla siffran 3 i politik till sånt. :-) Ville bara orera!

  SvaraRadera
 6. Tor: Så länge han inte blir styv i korken utav det som Fredrik så spelar den eventueliteten liten roll.

  SvaraRadera
 7. Inte ofta jag håller med Micke oförutsättningslöst...men jag tror hans analys av Reinfeldt är i stort sett fullständig.

  Möjligen att han tar i för litet. Min egen tanke är att Reinfeldts träskalle dessutom är maskäten - han har ett sätt att förhålla sig till folk som säger emot som får honom att framstå som antingen diktatorisk eller som drabbad av Aspbergers.

  SvaraRadera
 8. @Tor

  Vad Ssargon sade: Den dagen Falkvinge börjar köra över folk likt Reinfeldt blir han ett problem. Fram tills dess är en driven partiledare en tillgång.

  Påpekar man ett problem för Falkvinge med hans resonemang i ens halvdant sakliga ordalag får man ofta sakliga svar - och ibland ett "Hoppsan, ok, rättat", av vad jag sett på hans blogg.

  Påpekar man ett problem för Reinfeldt blir svaret antingen "Alla tjänar på att debatten lägger sig" eller om man har oturen att jobba under honom "Rätta dig i ledet eller brinn. Välj."

  SvaraRadera
 9. Du är spooky, hexan!

  SvaraRadera
 10. Blogger magnus123 (at) live.se :

  Även om det finns tredje vägar på Balkan som jag visste om, så trodde jag inte att den beteckningen kopplades samman med rasism.

  Man kan säga att PP är PP.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.