2010-07-04

Regeringen har mer gemensamt med socialdemokraterna än med sina egna unga


Regeringen kan snacka hur mycket den vill om att den skulle vara ny och modern. I verkligheten har den mer gemensamt med socialdemokraterna än med sina egna unga.

I integritetsfrågorna har regeringen inte bara anslutit sig till sossarnas Bodströmsamhälle – utan till och med övertrumfat det med en ogenomtänkt och integritetskränkande FRA-lag. Samhället är inte längre till för individen. Istället är medborgarna till för statens skull. Vilket är ett typiskt (s)-perspektiv. Det är inte att undra på att de borgerliga partiernas egna ungdomsförbund är uppgivna och besvikna.

Regeringen och dess företrädare har börjat ta väldigt lätt på principer som rör rättssäkerheten och rättsstaten. Det vi hör från till exempel justitieminister Ask (m) är i princip gammalt, unket socialdemokratiskt lidbomeri. Juridiken och rättsstaten ses som ett hinder för Maktutövningen. Den som protesterar avfärdas som rättshaverist. Detta är något som oroar många i Alliansens egna ungdomsförbund, på allvar.

De flesta borgerliga ungdomsförbund har också problem med all denna morallagstiftning. Eftersom det handlar om begåvade ungdomar, så menar de att lagarna bör användas för att hindra rättighetskränkningar – inte för att ge uttryck för moralpanik och makthavarnas egna hang ups och nojor. De enda som gillar regeringens linje är sossarna.

Det pågår även ett stilla uppror inom den unga borgerligheten vad gäller frågor som droger och flyktingpolitik. En reaktion mot omänsklig politik som för länge sedan har kört i diket. En politik där de borgerliga partierna och sossarna gör allt för att hindra en förnyelse.

Att regeringen (och sossarna) inte kan förhålla sig till informationssamhället, den digitala ekonomin, internets frihet och den nya marknaden behöver knappt påpekas. Från de borgerliga ungdomsförbunden hörs ett uppgivet stön varje gång någon av deras gammelpolitiker öppnar munnen i någon av dessa frågor.

Dagens unga borgerlighet har mer gemensamt med Piratpartiet än med sina egna gammelpartier. Det gäller dels alla unga liberaler som sätter individen före staten. Men även unga konservativa som tar värden som integritet och rättsstat på allvar. Det enda som håller dem kvar inom moderpartiernas hägn är att de redan investerat för mycket tid och kraft i fel partier. Då kan det vara jobbigt att göra slut, även om man vill.

28 kommentarer:

  1. Jag hade tänkt rösta på piratpartiet i höst men när jag läser sånt som detta blir jag avskräckt. Det tycks som ni föredrar Ohlys utrikespolitik och Slav-Monas ekonomiska skattehöjarpolitik (bye bye RUT-avdrag) som leder till ökat utanförskap framför den ansvarsfulla politik som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg för.

    SvaraRadera
  2. Jessika:

    Nu säger väl texten inte ett ord om att Sahlin och Ohly skulle vara att föredra?

    När du läser att borgerligheten sviker integriteten, rättssäkerheten, grundläggande rättighetsresonemang, etc. - då bestämmer du dig för att rösta på den?

    Ställ frågan till Reinfeldt: Är övervakningstaten viktigare än makten för honom?

    (Jag kan ha fel, men Jessikas svar känns lite copy paste...)

    SvaraRadera
  3. Att PP skullde komma in i Riksdagen är mission impossible med detta vals blockstrid.

    SvaraRadera
  4. Haha, när jag läste inlägget så såg jag plötsligt framför mig ett gemensamt utspel av alla alliansens ungdomsförbund, 3 dagar före valdagen, med följande rubrik:

    "Vi söker politisk asyl hos Piratpartiet!"

    SvaraRadera
  5. Det är tydligen viktigare med makt än att stå för sina egna åsikter, därför tycker nog de flesta som Reinfeldt tycker för att inte åka ut...
    Daniel

    SvaraRadera
  6. Ett fint exempel är MP i regionvalet i Skåne. De väntar med att tycka något tills efter valet och lierar sig med de som vinner... Skrämmande!

    SvaraRadera
  7. Ett fint exempel är MP i regionvalet i Skåne. De väntar med att tycka något tills efter valet och lierar sig med de som vinner... Skrämmande!
    Daniel igen

    SvaraRadera
  8. Ingen på ungdomsförbunden kommer att gå över. De har lagt ner mkt arbete på att komma upp sig i sitt eget förbund.

    De kommer inte att kasta bort möjligheterna att tjäna pengar som detta innebär.

    Principlöshet är lönsamt.

    SvaraRadera
  9. Jag såg framför mig att HAX och den frihetliga delen av PP gick ut gemensamt i god tid innan valet och förklarade att man kommer att finnas kvar som lobbyorganisation även framöver men att man insett att det otvetydigt viktigaste som kan hända för att få ett frihetligare Sverige är att Reinfeldt får sitta minst 4 år till.

    Det största hotet mot friheten i sverige är om sosseriet kommer till makten så istället för att slösa tid på ett röststjälande, söndrande enfrågeparti som endast riskerar att öka chansen för sahlin att komma till makten så rekommenderar man alla likasinnade att arbeta för ett blått Sverige.

    kom tillbaka HAX, alla hårda ord är förlåtna :-)

    SvaraRadera
  10. Största lycka är att riksdagsledamoten Rick Falkvinge(PP) röstar JA till ett återinförande av förmögenhetsskatten.

    SvaraRadera
  11. Vet du vad det trista i den här storyn är? Att många av dessa människor som nu sitter och beslutar om detta är sådana som du och i en del fall jag har umgåtts och festat med när vi var yngre. Då kunde en hel del av dem vara radikala och håna dem som satt i riksdagen för feghet.
    Hur de är själva nu vet vi. Jag har inget förtroende alls för dem längre.

    SvaraRadera
  12. HAX talar sant.
    Det är därför det tar alltmer emot att vara engagerad. Jag var lite inne i LUF ett tag, men jag känner att jag får allt svårare att förvara regeringen, speciellt under en eskalerande valrörelse, där all ideologi mer eller mindre förpassats till en grå soppa.
    -Vart kan en klassisk socialliberal känna sig hemma i dagens allt mer stelnande blockpolitik?
    ...
    Det är sådana här stela och livlösa omständigheter som tar död på den unga politiska aktiviteten; har märkt det på stämmor, bloggar och möten; får en känsla att det är samma människor som driver ungefär samma frågor...har fått intrycket att det stora förbunden mer eller mindre är luftslott som hålls samman av byråkrati och partistöden.
    ...
    Jag kan ha fel, det är bara mina intryck...

    SvaraRadera
  13. Samma sak gäller för alla partier:

    1. Vi vill ha makten
    2. Vi vill behålla den

    Efter 300 gamla högskolepoäng får man som gy-lärare en timlön baserad på 17900 i månaden, utan fast anställning, i en borgerligt styrd kommun. Dvs alla lov och röda dagar går bort...

    Dessutom höjer de snusskatten... Det är verkligen ett frihetligt Sverige som växer fram, där det lönar sig att studera.
    Min röst är till salu till högstbjudande.

    SvaraRadera
  14. Tyvärr känns det i dagsläget som att jag inte kan rösta på Piratpartiet. Jag är oerhört rädd för att en röst på PP ska visa sig vara en röst på en Sahlin-regering.

    Varför kan inte PP klart och tydligt tydlig säga att det hör hemma i det borgerliga lägret? Värderingarna är ju hur som helst borgerliga, och det finns nog inte så många socialister som skulle skrämmas bort av ett sådant ställningstagande. Däremot är det nog många allmänborgerliga (som jag) som är tveksamma.

    SvaraRadera
  15. @Kristoffer

    Piratpartiet är allierat med de Gröna i EU.

    Det är inte mycket som skiljer mellan Piratpartiets riksdagskandidater och Miljöpartisten Max Andersson och Vänsterpartisten Kalle Larsson.

    Karl Sigfrid(M) röstade ja till FRA.

    Visst lutar det åt de rödgröna och ett återinförande av förmögenhetsskatten med Piratpartiets hjälp.

    Fredrik Reinfeldt(M) kan INTE gå med på att riva upp FRA-lagen. De rödgröna har ett löfte att riva upp FRA-lagen. Solklart!

    Piratparetiet älskar de rödgröna.

    SvaraRadera
  16. @minata

    Hm, jag visste inta att du var så rädd för förmögenhetsskatten? Trodde du var en fattig låtskrivare som blev bestulen på alla dina pengar av elaka fildelare. Alltså, det är ett väldigt litet pris att betala om nu förmögenhetsskatten kommer tillbaka om vi lyckas stoppa datalagringsdirektivet, stänga FRA, och riva upp IPRED-lagen... till att börja med.

    /A

    SvaraRadera
  17. Kristoffer:

    Den sekunden PP alierar sig med endera blocket så spelar de ut sin egen chans till inflytande. Om Reinfelt redan är försäkrad om PP:s stöd så finns det ingen anledning för honom att göra eftergifter till PP. Så enkelt är det. Dessutom finns det fler vänstermänniskor i PP än du nog tror.

    Tänk så här: sossarna har styrt det här landet mer eller mindre oavbrutet sedan 30-talet, oavsett man en tycker om det. Fyra år till gör ingen större skillnad. Däremot är demokrati och rättssäkerhet akut hotade, och bara PP kan göra nåt åt detta. Fyra år med Sahlin är då ett litet pris att betala för att undvika kontrollsamhället ala 1984.

    SvaraRadera
  18. @minata

    Är det verkligen relevant att PP är allierat med de gröna på EU-nivå? Det är väl snarare en taktisk fråga än en ideologisk fråga?

    Värnandet om personlig integritet är ju snarare en typiskt borgerlig fråga än en röd fråga (MP har kompromissat bort sig), även om borgarna har svikit rejält under den här mandatperioden. För du tror väl inte på fullt allvar att de rödgröna kommer att riva upp FRA-lagen? På sin höjd paketeras den om och får ett nytt namn.

    Nej, ett PP allierat med borgarna skulle kunna knuffa Alliansen i rätt riktning.

    SvaraRadera
  19. Det är Rick Falkvinge som Piratpartist som ska återinföra förmögenhetsskatten nästa mandatperiod. Jag står inte på någon riksdagslista!

    Visst är det en stor lycka att få uppleva denna högermänniska att rösta JA till ovan.

    SvaraRadera
  20. minata: Tänk att vara med så länge i utkanten utva en debatt och fortfarande inte förstå sig på en utav nyckelpersonerna i den.

    Att du är så rädd för PP att du spenderar din tid här hos folk du säger dig hata känns lite tragiskt.

    SvaraRadera
  21. Karl Sigfrid var inte närvarande då man röstade om FRA-lagen.

    SvaraRadera
  22. Fel fel fel

    Katl Sigfrid(M) fegisen smet i omröstning ett. Karl Sigfrid(M) fegisen smet i omröstning två. Karl Sigfrid (M) lögnaren röstade JA i omröstning tre. Socialdemokraterna och Miljöpartiet och Vänstern röstade NEJ i tre omröstningar. Piratpartiet ligger närmare de rödgröna och riksdagsledamoten Rick Falkvinge(PP) är beredd att återinföra förmögenhetsskatten. Här kan man tala om ryggradlöshet.

    SvaraRadera
  23. @Kristoffer

    Problemet är att partiledningarna i samtliga borgerliga partier redan har spikat att FRA och IPRED är helig och orörbar ko. Det finns alltså ingen möjlighet att påverka de partierna alls. Betänk att Centern fick gå emot samtliga valfrågor så kanske du förstår hur hårt motståndet sitter. De riksdagsmedlemmar som röstade mot FRA fick valet mellan rättning i ledet eller ut ur partiet.

    @minata

    Rick är villig att hålla fast vid det han lovat vilket betyder han har mer ryggrad än 90% av sittande politiker.
    Och långt mer ryggrad än en feg och grinig gammal gubbe som hyllar Bodström i ena andetaget och gnäller likt en moralpanisk KD'are I nästa. Innan du beskyller andra för hyckleri föreslår jag du ser över din egen "argumentation".

    Men kasta glåpord är kanske det enda du kan?

    SvaraRadera
  24. Karl Sigfrid ligger också närmare de rödgröna än sitt eget parti. Han har gjort många utspel tillsammans med miljöpartister exempelvis.

    SvaraRadera
  25. Karl Sigfrid kvittade ut sig i FRA-omröstningen. Det har exakt samma effekt som att rösta som Partiet vill, utom att man slipper stå med i protokollet. Ren feghet alltså.

    SvaraRadera
  26. @ANNM

    Det är väl där jag är böjd att hålla med minata...Karl Sigfrid skrek i högan sky ända fram tills Reinfeldt körde igång den organiserade vuxenmobbningen. Karl fick helt enkelt alternativen Rättning I Ledet eller Begravd Karriär.

    Det som jag finner otroligt är att det ursäktas mycket mer att politiker sviker sina löften än att de håller fast vid dem. Det är här Bodström faktiskt får mer respekt av piratpartister än exempelvis...tja, varför inte hela Centern?

    Det finns tyvärr i dagens klimat i politiken inga bra lösningar kvar längre - som Christoffer sade, fyra år till med S spelar mindre roll jämfört med katastrofen "Fyra år till med NYA Moderaterna".

    Hotet om fyra år till med en justitieminister som verkar färdig att omyndighetsförklaras och verkar tro att grundlag och rättspraxis är obekväma petitesser är faktiskt i sig självt fasansfullt nog för att jag skulle kunna tänka mig till och med Ohly som statsminister i fyra år. Om jag vart nödd och tvungen.

    Att med Ask vi dessutom får Reinfeldt, Schlingmann och Adelsohn gör inte saken bättre.

    En näve skit i gröten är ett bättre alternativ än en näve gröt i skiten. Särskilt om det är vad som erbjuds.

    Jag liksom många andra inom PP är piratpartister just för att vi anser att de hot som riktas mot allmän yttrandefrihet och medborgarrätt som rinner igenom från EU och i Sverige måste bekämpas. Till i stort sett varje pris.

    Som en av mina kamrater - föredetta blåmoderat, numer förtvivlad - uttryckte det: "När fan blev vi så fruktansvärt rädda???"

    SvaraRadera
  27. @Kristoffer

    Vi kan väl kort säga så här. Även vi inom PP som tillhör den borgerliga ideologiska sidan av det politiska spektrat har insett att i dagens läge står valet mellan blå sossar med massövervakningshysteri...eller röda sossar där Bodström är den enda personen som har någon form av uttalad åsikt om massövervakning.

    Den massiva avvecklingen av medborgarrätt är i huvudsak just nu en integral del av Nya Moderaternas partiprogram - Reinfeldt har redan yttrat löfte om att FRA inte kommer lyftas under hans styre. Oavsett.

    Så vi kan betona vad vi vill, men faktum kvarstår att Nya "Moderaterna", Förbudspartiet Oliberalerna och moralpanikerna från KD som tävlar med SD om "Verklighetens Volk" inte med bästa välvilja kan betecknas som "Borgerlighet" längre. Kvar är en semi-socialistisk populistsmörja som för att i hopp om att fortsätta regerat ställt sig två streck till vänster om S på skalan.

    Just RUT som Jessika tar upp inledningsvis är det ENDA fält där S och M numera klart och tydligt har en politik de inte delar.

    SvaraRadera
  28. Det har varit tydligt ganska länge att vi bara har en massa mittenpartier. Inte ens vänstern är särskilt vänster om man jämför med 70-talet.

    Sen ska vi inte lita på sossarna, visst de säger att de ska riva upp FRA och Ipred men glöm inte att de var dem som la fram förslagen från början. De kommer inte riva upp någonting.

    minata verkar ha fått något konstigt hjärnspöke om Falkvinge men det förvånar inte heller, när antipirater inte har några motargument längre hittar de på saker om piratrörelsen som är fel.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.