2010-07-05

Veckan i Europaparlamentet


På plats i Europaparlamentet i Strasbourg för vårsäsongens sista session. Den här gången är två frågor extra intressanta...

SWIFT-avtalet
Här har socialisterna, liberalerna och kristdemokraterna / de konservativa gjort helt om. Trots att grundproblemet finns kvar – det vill säga att data om helt vanliga, oskyldiga människors banktransaktioner kommer att överföras i bulk till USA – så tänker de nu rösta för avtalet. (De är även positiva till framtida övervakning av banktransaktioner på EU-nivå, i ett nytt "bank-FRA".)

Det är kanske något att fråga (s), (fp), (c), (m) och (kd) om i Almedalen...

Debatt på tisdag, omröstning på torsdag.

Gallo-rapporten
Denna rapport handlar om intellectual property, upphovsrätt m.m. (Den är dock, tack och lov, inte lagstiftande.) Här finns mycket märkligheter.

Till att börja med vägrar rapportören (Marielle Gallo, EPP) att göra skillnad på varuförfalskning och fildelning. Vilket måste bero på att hon antingen är okunnig eller ohederlig. Detta får märkliga konsekvenser i texten. Till exempel att fildelning skulle kunna medföra hälsorisker.

Rapporten säger också att det inte finns tillräckligt med data för att uttala sig säkert om fildelningens effekter. Men i nästa andetag fortsätter Gallo med att kräva hårdare tag mot fildelning. Det är som vanligt i EU: Först beslutar man, sedan debatterar man, sedan tar man reda på fakta.

Här finns en alternativ resolution utformad av piraterna / de gröna och socialisterna. Jag tror även att det kan gå att få med liberalerna på den. (Även i EPP finns det ledamöter som tycker att Gallo-rapporten inte är speciellt bra.)

Först och främst skall vi rösta om när Gallorapporten skall behandlas – denna vecka eller i september. Vi skulle föredra september för att hinna organisera motståndet ytterligare. Denna votering i ordningsfråga sker vid 17-tiden i dag.

Om man bestämmer för att behandla Gallo under denna session, då blir det debatt senare i kväll. (Och för den debatten finns det inte någon talarlista, utan det är att vifta och vinka under catch-the-eye som gäller – vilket ofta blir rent kaos.) Voteringen är planerad till på torsdag.

Uppdatering: Veckans föredragningslista, som den ser ut just nu.

Uppdatering 2: Gallo-rapporten är nu uppskjuten till september.

Uppdatering 3: Mer om SWIFT – Klamberg | TV4 | Lena Ek (c)

7 kommentarer:

  1. hoppas ni lyckas i Gallo-voteringen!

    also: MEP:ar har ju visat sig vara närmast farligt ignoranta om Internet, vilket vi ju såg med den dära lettiska(?) socialdemokraten förut, så jag skulle nog gissa att Gallo behöver några Pirater som ger henne lite upplysning om hur Internet funkar ;)

    SvaraRadera
  2. @manen

    Kommer nog inte att lyckas väl. Gallo har förmodligen fått mycket pengar eller beröm för att skriva den rapporten på exakt det sätt den är skriven.

    Det blir samma fenomen som smile29-kampanjen som drevs av Motti på uppdrag av Italienska kristdemokrater som ansåg internet vara ett djävulens påfund.

    SvaraRadera
  3. Gällande Swift så är det ju så klart bara att fråga C:s Europaparlamentariker i Almedalen, men det går också bra att läsa vad hon tycker på hennes blogg. Inte helt ALDE:s grupplinje.

    http://www.lenaek.se/slutvotering-om-swift-for-den-har-gangen/

    http://www.lenaek.se/mer-lankar-fran-historien/

    SvaraRadera
  4. Kristian Lj,
    Men Lena Ek ska ändå rösta med ALDE och för SWIFT-avtalet.

    SvaraRadera
  5. Ja. Det är klart hon ska. Hökmark och Fjellner rörstar också för både SWIFT och GALLO. Hökmark menar till och med att Swift är en seger för den personliga integritetetn. Krig är Fred (eller "Fveed" möjligen om man skall tala moderatska)

    SvaraRadera
  6. Kristian Ljungblad05 juli, 2010 19:55

    Anonym och Max - det skriver hon ju faktiskt att hon inte ska. Om ni läser vidare så ser ni att hon sedan länge har bundit upp sig för att tala vid seminarier i Almedalen.

    //Kristian

    SvaraRadera
  7. Okej. Hon kommer inte att vara där pga almedalen. Hon skriver i princip att hon hade varit tvungen att rösta ja om hon varit närvarande.

    För övrigt skriver hon att 2.0 är "rejält bättre" än 1.0. Det säger en del om hur uselt det förslag som Malmström kämpade för var från början

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.