2010-08-01

Dagens sämsta bortförklaring

Under ett besök i Stockholm förklarade den eritreanske presidentens närmaste rådgivare att den fängslade svenske journalisten Dawit Isaak inte fått någon rättegång i Eritrea på grund av "brottets allvarliga karaktär".
Från SR Ekot.

Så argumenterar en skurkstat. I rimliga länder är grova brott ett ännu starkare skäl för en uttömmande och rättvis rättegång.

Och så skall inte eritreanska UD komma här och ge Beatrice Ask dumma idéer.

Se även SvD, DN och Expressen. Aftonbladet har hela intervjun.

27 kommentarer:

 1. ...och ingen gör eller säger det som vore på sin plats.

  Istället pratar man diplomatspråk med sånt där avskum.

  Pressa på den jäveln så han fattar, så Dawit kommer loss från de där dårarna nån gång.

  SvaraRadera
 2. Peter Sunnerdahl01 augusti, 2010 11:49

  Sänd iväg våra proffsigaste elitsoldater alternativt be om hjälp från andra som har erfarenhet av liknande operationer och befria Dawit Isaak
  från fängelset och den Eritrianska diktaturens våld. En militär aktion är enda chansen att få ut honom levande.

  SvaraRadera
 3. Om Beatrice Ask får bestämma så skulle det även gälla för vissa brott i Sverige. Bodström skulle inte gilla det eftersom det inte var han som kom på det.

  Det är vad jag tror i alla fall!

  SvaraRadera
 4. Lägg er inte i vårt land. Det räcker nu. Vi har en regering som skötter sitt jobb och som även har kämpat och offrat sitt liv för eritreas självständighet. Ni vet inget om Eritrea. När vårt folk försökte bli köpta av väst och fick gå igenom tortyr, vart var ni då??? Omvärlden brydde sig inte! Men Dawit som råkar har bott i Sverige i några år tycker ni plötsligt synd om...ni bryr er endast om allt som har med Sverige och göra och vill inte att hela Afrikas kontinent ska lyckas. Ni ser det inte men vi ser det klart och tydligt! Tragiskt...

  SvaraRadera
 5. Till anonym, oavsett om vi känner till ditt land eller inte så bryter Eritrea mot några av de mest elementära mänskliga rättigheter, bara detta i sig gör att omvärlden har rätt och skyldighet att reagera. Börja försvara landet när alla i landet omfattas av samma skydd som ledningen.

  SvaraRadera
 6. @Anonym: Förklara hur du ser det och hur man ska se det då.

  Dawit Isaac är för fan svensk medborgare. Det är det jag bryr mig om. Hur länge han har bott här spelar ingen roll. Det är den uppgiften regeringen skall se till

  Ditt lands för närvarande rövhåliga korrumperade diktaturadministration bryr jag mig inte ett skit om. Må dom ruttna i helvetet.

  SvaraRadera
 7. Hela grejen får mig osökt att tänka på ordspråket "ger man sig in i leken får man leken tåla"

  SvaraRadera
 8. Anonym 12:14

  Vore det då inte enklast för Eritrea att bara släppa honom..?

  SvaraRadera
 9. Den enda som har en vettig syn på detta är han som sa "ger man sig i leken, får man leken tåla". För mig har det varit uppenbart att Isaak, precis som många andra, så fort dom säkrat ett svenskt medborgarskap, tvunget ska tillbaka där dom kom ifrån och hitta på jävelskap. Man tror då man går fri för man har ett svenskt pass. I debatten har ju väldigt lite handlat om vad han faktiskt gjorde där. Nej sluta slösa skattemiljoner på dessa s.k. "svenskar"!!

  SvaraRadera
 10. Thunders ger uttryck för något centralt i det främlingsfientliga / sverigedemokratiska budskapet. Nämligen att de rättigheter som garanteras alla medborgare inte skall gälla för den som råkar vara född i ett visst land, ha en viss hudfärg, bekänna sig till en viss religion etc.

  Obehagligt.

  SvaraRadera
 11. Jag tycker att detta visar skillnaden mellan våra länder, mellan demokrati och diktatur.

  Målet är att sprida demokrati och frihet och att begränsa och bekämpa diktatur och ofrihet.

  Vad jag inte förstår är att pp och alla gråterskor engagerar sig 100% i Sverige och övriga demokratier och struntar i världens diktaturer.


  Jag menar, hade HAX ens nämnt detta om han inte kunnat få till den lilla knorren om justitieminister Ask där på slutet?

  SvaraRadera
 12. Görel: PP har bland annat anonymiseringsservrar som används utav Iranska frihetsaktivister. Menar du att PP ska gör meningslösa utspel mot stater som skit fullständigt i vad UD tycker?

  Det känns inte riktigt som du förstår hur internationell politik fungerar om det är kärnan i din kritik.

  SvaraRadera
 13. Käre Henrik A! Jag är långt ifrån SD och dess åsikter. Är själv gift med en kvinna från annat land (numera svensk medborgare sen flera år). Det jag vänder mig mot är att vi så lätt störtar till undsättning när nya svenska medborgare tvunget ska hem till de länder de vet att det finns oroligheter. Med ett svenskt pass i ryggen vill man lägga sig i politiken i ett land man lämnat, ofta pga förföljelse m.m. Jag vill bara visa att det finns två sidor av saken och att det här fallet fått orimligt stora proportioner. Om hade åkt tillbaka och seriemördat, skulle vi fortfarande försvara honom då för att han är svensk medborgare? Nej, lika lite som vi borde försvara infödda svenskar som den där killen som var på Kos och bråkade. Ingen rök utan eld brukar man ju säga. Tack för mig! Lycka till med bloggandet!

  SvaraRadera
 14. Att göra utspel mot diktaturer är inte meningslöst. Ibland är det allt vi kan göra men det betyder inte att vi skall strunta i det.

  Man brukar säga att det var kamrat lenin som myntade uttrycket "nyttiga idioter".

  Allt medan vänsterjournalister i väst haussar upp petitesser begågna av USA så kan diktaturerna luta sig tillbaka och fortsätta med riktig tortyr och förtryck - du vet dra ut naglar utan bedövning eller skära av kroppsdelar, eller systematiska våldtäkter. (att jämföra med hög musik, bad och sena läggtider)

  När några enskilda rötägg posar med irakiska fångar kan kim jung ill enkelt säga "men ni då" och fortsätta döda hela släkten för vad en person ansetts ha gjort.

  Så länge västmedierna endast kan nämna ett fängelse vid namn - guantanamo - det enda fängelset ingen någonsin försöker fly ifrån, inte bara på kuba utan i hela världen. Ett fängelse vars intagna får bättre mat och sjukvård än en överväldigande majoritet av världens samlade befolkning så behöver inte ens folk som mugabe försöka komma med nån bortförklaring.

  Min kritik är att jag tycker alltför många använder allt krut på fel måltavla.

  SvaraRadera
 15. Men Görel, till och med Gunnar Hökmark kämpar ju för D.I. Det har han berättat i Expressen.

  SvaraRadera
 16. @THUNDERS

  Det enda "vi" kräver är att han får en rättvis rättegång. Har han ställt till med jävelskap ska han givetvis dömas för detta.

  SvaraRadera
 17. Det skulle i konsekvensens namn ha varit intressant att höra fascisterna i den här tråden kackla om att den ariske svensk som åker till Thailand och blir fast p.g.a en flodvåg får skylla sig själv och inte bör förvänta sig nån hjälp från Carl Bildt.

  SvaraRadera
 18. Visst är det en dålig bortförklaring, ungefär i stil med hur makthavarna i väst fryser tillgångarna för, och fängslar, terroristmistänkta utan rättegång. Fast de har ju vissa förmildrande omständigheter i ständigt inbördeskrig där (och att många oskyldiga faktiskt dör om man släpper alla som man inte klarar att fälla i domstol = ineffektivt rättsystem), vad har makthavarna i västvärlden att skylla på?

  Om man ser saken från andra sidan finns det faktiskt klara inslag av hyckleri från svenska makthavare. Eller inte, eftersom man inte gör något.

  SvaraRadera
 19. Tja, Eritrea har väl visat gott exempel genom att fängsla honom.

  Praxis är ju att bara skjuta honom.

  SvaraRadera
 20. Micke: Ja det är helt rätt. Man ska inte räkna med hjälp av UD då och de nya reglerna säger också att så är fallet.

  SvaraRadera
 21. Svenska statens patetiska icke-respons på vad som de facto är ett olaga frihetsberövande på en svensk medborgare är skamligt.

  Sen kan ju rasisterna och xenofoberna babbla om att vederbörande inte varit svensk medborgare "tillräckligt länge" bäst de vill.

  Faktum är att vederbörande ÄR svensk medborgare. Statens vidriga kryperi inför skurkstaters aggression utsätter SAMTLIGA svenskar för fara.

  SvaraRadera
 22. Alla människor har vissa grundläggande negativa rättigheter (tex rätten till sin kropp, och allt som kan härledas ur denna rätt). Med det sagt, människor har också en skyldighet att visa omdöme. Brister man i det har man också förverkat sina chanser till hjälp och sympati från omvärlden

  Gå inte igenom ett dåligt område och visa massa pengar. Gå inte hem till ditt ex som våldtagit/misshandlat dig. Se till att ha en reseförsäkring när du reser till Thailand över jul (en kommentar på Mickes utfall). Sätt dig inte i en bil vars förare är full. Och flyr du från en diktatur pga politisk förföljelse - åk för i *helvete* inte tillbaka.

  DI har agerat genuint osmart. Han får skylla sig själv. Det finns antagligen andra människor, eritreaner, som sitter i fängelse där av samma (brist på) skäl som DI. Svenska regeringen bör pressa på Eritrea, och alla andra diktaturer, att frige *alla* politiska fångar, oavsett hudfärg, medborgarskap osv.

  Däremot, människor som visat gravt dåligt omdöme, kan väl få lite administrativ hjälp (jämför Mehdi Gezhali) etc men utöver det är det deras individuella ansvar att lösa sin situation. Punkt slut.

  SvaraRadera
 23. @görel

  "När några enskilda rötägg posar med irakiska fångar kan kim jung ill enkelt säga "men ni då" och fortsätta döda hela släkten för vad en person ansetts ha gjort."

  En väsentlig skillnad finns. Kim Jon Il anses av omvärlden vara en skurk, och vi tar för givet att skurkar begår skurkaktigheter.

  USA agerar under förevändningen att de är världens polisstyrka och står upp för de mänskliga rättigheterna.

  Vi försöker normalt sett ta fast rånare och våldtäktsmän.
  Om vi låter dessa passera bara för att de råkar vara polis eller militär så får vi i stället folk som "Kapten Klänning".

  Därför är det långt viktigare att uppmärksamma missteg inom etablerade myndigheter som förutsätts sätta ribban för resten av oss än att konstatera att despoter vi redan är övertygade om att de måste bort begått ytterligare en neslighet mot sitt folk. Poängen är nämligen att mannen i uniform blir en niding jämställbar med Kim Jong Il så snart han börjar ägna sig åt lustmord och nöjestortyr. Då är det av akut vikt att snabbast möjligt få av honom den uniform som han använder som sköld.

  Kommer det då ut att det fanns stora delar av armen och ledningen som kände till detta och vände bort blicken i stället för agera, då har du helt plötsligt problemet att för omvärlden framstår det som att lustmördaren getts sanktion - och då bestryks exempelvis hela USA's militär med samma pensel. Vilket för överkomlig framtid hindrat deras möjligheter att ingripa mot vidare mål.

  Och det här är långt ifrån ett "vänsterjournalistiksfenomen". "högerjournalister" är precis lika glada att bortförklara massiva övergrepp mot folket.
  Eller så gör man som Dick Cheney och försöker sälja "Tortyr är helt OK" till amerikanska folket. Är han också vänster då?


  Naturligtvis är det mycket effektivare att inte tvingas arbeta med ena handen bakbunden - Hitler, Franco och Mussolini visade samtliga hur man enkelt kunde sänka brottsligheten till akut låg nivå. Men jag tror alla kan hålla med om att de metoder man tog i bruk för att åstadkomma den effekten är totalt oacceptabla.

  SvaraRadera
 24. Dawit I har ett eget ansvar.
  Han reste in i landet på ett
  eritrianskt pass.
  Han lämnade sin familj.
  Han visste om riskerna.

  SvaraRadera
 25. @Bo Grahn

  Såååå...De Tyskar som kom till Sverige under andra världskriget, fick ett pass, reste tillbaka och blev arkebuserade skall vi helt enkelt köpa "visste riskerna"? Och skita i restern?

  Bull. Ger vi ett svenskt medborgarskap åt någon så är personen i fråga svensk medborgare. Vi har mage nog att åtala svenskar för vad de gör i andra länder men inte civilkurage nog att stötta dem när de blir fängslade och torterade för vad som i Sverige vore helt laglit?

  När blev vi så fega skitstövlar som land betraktat egentligen?

  SvaraRadera
 26. Scary Devil - Jag har redan bemött den där invändningen 2/8 14:22.

  Vilka tyskar fick svenskt pass och reste sedan tillbaka?

  SvaraRadera
 27. Verför tar du inte och sväljer huvvet, Micke? Meningslösa människa.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.