2010-08-31

Hög tid att bunkra!

Nu försvinner alla 75 watts glödlampor. Från och med månadsskiftet får butikerna inte köpa in dem längre. Och de får bara sälja slut på de lager de redan har.

Detta är ett steg i EU:s utfasning av de vanliga glödlamporna. (90 wattarna är redan borta.) Istället skall alla tvingas använda sådana där knepiga lågenergilampor med en massa gifter i.

11 kommentarer:

  1. Frågan är om inte idioterna kommer att måsta vända på en femöring när folk inser att det inte kommer att vara nån skillnad på den stämmning ljuset ger i ett bårhus och hemma när allt ljus genereras av kvicksilverlampor.

    Hela Europa kommer att ha samma vibe som i en Roy Andersson film när detta är genomfört.

    Jag hatar verkligen EU.

    SvaraRadera
  2. Jag hatar inte EU. Läste att om en varm lågenergilampa går sönder måste man utrymma rummet och sanera. Bättre än så blir det inte med kvicksilverutsläpp.

    Därför föredrar jag använda LED-lampor som finns med E27-fattning och numera även till bilar. Typ sån här lampor. Det går välja färgtemperaturen.

    Dvs kvicksilverbaserade lågenergilampor är inget större problem så länge det finns fullt fungerande miljövänliga alternativ dessutom med ytterst lång hållbarhet.

    I det lilla försöker jag ta ansvar för miljön, önskar bara att fler gjorde detsamma.

    SvaraRadera
  3. Förutom att de sk lågenergilamporna ger ett knepigt ljus så är de dyra också. Håller inte alls så länge som de lovar. Och blir svindyra.

    Så vi är lurade än en gång. Dessutom är ju den energi som går åt i våra lampor en liten del av den totala enerigförbrukningen.

    Vi får väl se hur LED-lamporna utfaller, i längden.

    SvaraRadera
  4. Oj, när hittade de på det egentligen?

    Är det bara jag som tycker lampor starkare än 40 watt är jobbiga?

    SvaraRadera
  5. jag kan inte använda lågenergilampor i vardagsrummet dom överhettas och dör i plafonden

    SvaraRadera
  6. Det finns en LED-lampa för varje behov. Jag har bara tre lågenergilampor kvar inomhus, rum jag aldrig vistas i mer än när jag ska hämta något. Det end jag inte hittat ännu är en lång smal med E14 som lyser 360°. IKEA som skryter att de övergått till "miljövänliga" lågenergi skickar med 40W glödljus i en form som är helt knäpp tillsammans med köksfläkten.

    Och nä, varken LED eller lågenergi ger bårhusljus om man inte köper billigt skit från Kina.

    Jag trodde jag skulle få körförbud på min LED-skyltbelysning men de reagerade inte. Samma lampor som Audi kör med men i andra bilar får man inte ha dem. För blåa säger dom.

    SvaraRadera
  7. ” I det lilla försöker jag ta ansvar för miljön, önskar bara att fler gjorde detsamma.”

    Ja, visst är det synd att EU inte tar ansvar för miljön. Att förbjuda ofarliga glödlampor så att folk börjar köpa miljöfarligt gods istället.

    SvaraRadera
  8. Helt rätt, glödlampor är betydligt mer skonsamma mot kroppen än "lysrörslamporna". Lysrörens spektrum är bara ett fåtal våglängder jämfört med glödlampan och dessutom finns det osynligt högfrekvent flimmer som stör känsliga personer.

    Kanske inte viktigt för alla men för de som inte tål lågenergilampornas ljus är detta naturligtvis en enorm försämring av livskvaliteten. (LED lampor kan möjligen lösa problemet men det är långt ifrån säkert.)

    Vad blir nästa steg: smuggling av glödlampor till sjuka människor? shoppingresor till Ryssland för att köpa glödlampor?

    PS: Bra av Ström-Mellin i DN om det ökande motståndet mot superstaten EU

    http://www.dn.se/ledare/kolumner/dodsbadd-i-bryssel-1.1162766

    SvaraRadera
  9. P3 Dokumentärs senaste är om läkemedelspatent:

    http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2519

    SvaraRadera
  10. Vill man inte använda lågenergilampor pga miljö eller otrevligt ljus så kan man istället använda halogenlampor som passar i vanliga glödlampshållare.

    De ger 30% energibesparing och ett mycket bättre ljus än både gammaldags glödlampor och lågenergilampor.

    Har noterat att priserna på dessa halverats under senaste året i takt med att fler lamptillverkare lanserat de på marknaden. Snart är de förmodligen obetydligt dyrare än gamla glödlampor, eftersom tillverkningsprocessen är liknande och de innehåller mycket färre komponenter än lågenergilampor (lysrör + styrelektronik).

    SvaraRadera
  11. Nu är du hög tror jag. Halogen, led och kvicksilver är fullgoda alternativ för alla dina användningsområden.
    Då jag fick slut på DDT här om kvällen bestämde jag mig för att sluta bunkra på förbrukningsartiklar.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.