2010-08-31

EU fifflar med opinionen


EU-Kommissionen meddelar i en pressrelease att "EU citizens favour stronger European economic governance".

Kommissionen skriver att 75 procent av medborgarna, enligt en opinionsmätning, vill ge EU en starkare roll vad gäller att "koordinera" medlemsstaternas ekonomi och budgetpolitik.

Och det låter ju oroväckande. Som tur är är det inte sant.

Det var faktiskt inte detta man frågade om i opinionsmätningen. Istället handlade frågan om huruvida folk tycker det är bra eller ej med en bättre koordination av den ekonomiska politiken och finanspolitiken bland ("among") EU:s medlemsstater, i syfte att bekämpa den ekonomiska krisen.

Inte ett ord om att EU skall gå in och pilla från ovan, således. Termen "European economic governance" förekommer över huvud taget inte i frågan.

Av de 75 procent som svarade ja på den verkliga frågan var det för övrigt bara 26 procent som tyckte att detta skulle vara "mycket effektivt". 49 svarade istället "rätt så effektivt".

Open Europes blogg skriver "Seriously, how stupid do they think we are? By no stretch of the imagination is this the same as 75 percent of Europeans being in favour of giving the EU more powers to monitor national economies, which the Commission is trying to make us believe in its press release."

Håll detta i minnet, när uppgiften nu kablas ut om att en stor majoritet av medborgarna i EU vill ha mer centralstyrning av ekonomin. Det är fel. Men risken är stor att kommissionens vantolkning ändå kommer att återges helt okritiskt av media och politiker.

(En helt annan siffra – som EU-Kommissionen inte lika gärna skyltar med  – är att andelen européer som anser att EU är bra har sjunkit från 53 till 49 procent.)

2 kommentarer:

  1. Henrik,

    Här tycker jag att du har svalt Open Europes trumeld lika okritiskt som du påstår att kommissionen manipulerat och medierna låtit sig luras.

    Jag har tittat närmare på frågan i ett antal inlägg och kommer att fortsätta med några till.

    SvaraRadera
  2. Mycket intressant! Keep up the good work!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.