2010-08-11

PR-analfabetism

Israel har just schaktat bort en muslimsk begravningsplats – granne med det nya "Museet över Tolerans". Enligt uppgift. Om det stämmer.

Jag vill verkligen Israel inget ont. Men hur vore det om de styrande i Israel – bara någon gång ibland – kopplade på sitt sinne för PR? Sunt förnuft? Eftertanke före?

Uppdatering: Jag trodde det framgick klart av texten ovan att jag inte kan bedöma, rent av är en smula misstänksam mot, sakuppgifterna som sådana. Vad som förvånar mig är att Israel inte tycks fatta hur kampen om bilden av verkligheten går till. Av kommentarerna att döma har det gått många läsare av denna bloggpost förbi.

Uppdatering 2: Den israeliska bilden av saken återges här.

27 kommentarer:

 1. Hur vore det om du tog reda på fakta innan du orerade - eller har du lärt dej av TT att det inte behövs? Se t.ex. http://intressant.se/i/rja02/tts-graevande-journalistik

  SvaraRadera
 2. Harry Harrysson: Jag förstår dock inte varför Israelerna är så ointelligenta att dom måste bete sig lika illa för. Grundrapporteringen stämmer ju således samt att Hax kommentar inte på något sätt missar poängen; Israelerna har noll koll vad gäller PR.

  Man kan inte bete sig som små barn hela tiden. Om inte palestinierna klarar av att undvika det så betyder ju inte det att Israelerna på något sätt är finare eller bättre när dom också faller tillbaka i trotsåldern...

  SvaraRadera
 3. Hax, jag har skrivit om det här. Det finns uppgifter som menar att dessa gravar är fejkade. Bilder och film finns länkat från min blogg:

  http://blogg.svansbo.se/2010/08/11/gravar-eller-gravar/

  SvaraRadera
 4. Men för h-e Henrik! Det är nog dags för dig att komma hem från Bryssel. Vattnet där verkar förstöra dina små grå celler.

  Det är bara att hålla med Harry Harrysson och Hans M.

  Här är en länk till en israelisk blogg som förklarar sammanhanget.

  Läs och begrunda!

  Court rejects attempt to stop destruction of FAKE graves

  Från Artuz Sheva:

  The Jerusalem Magistrates Court prevented an attempt by the Waqf Muslim authority on Monday to expand the Muslim graveyard next to Independence Park (Gan Ha'atzmaut), not far from the Old City of Jerusalem. The Waqf applied for a restraining order to stop the Jerusalem municipality from removing fabricated graves from the site, but the application was denied. The fabricated nature of the graves was uncovered by Arutz Sheva.

  The city recognized the legitimate ancient Muslim graves on the site but said it would reinforce the site and not let outside entities to operate there.

  SvaraRadera
 5. Den etniska rensningen i Israel fortsätter alltså, att sopa undan spåren på den ursprungliga Palestinska staten är målet och då spelar inte lite negativ publicitet någon roll. Slakten av civila på Ship To Gaza är ju redan glömt...

  Israelkramarlobby har på sedvanligt sett satts i gång att förneka allt och erbjuder lömska teorier om att det egentligen är Palestinier som försöker "stjäla mark" från de stackars Israelerna!

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. @Till er som försvarar Israel
  Jag tror ni har missat poängen, det kan vara så att gravarna är "fejkade", det spelar dock mindre roll. Det är fruktansvärt DÅLIG PR.

  Om de anser att gravarna är fejkade så bör Israel bjuda in neutrala arkeologer som kan undersöka saken, eller ännu bättre låta gravarna vara i fred trots att de är fejkade. För i den situation som Israel befinner sig i är rivande av dessa gravar det mest idiotiska de kan göra!

  Hur tror ni att arab världen kommer att uppfatta det här? Hur många muslimer kommer de radikalisera? Hur tror ni det här påverkar länder som Egypten? Tror ni att någon muslim kommer litar på en israelisk domstol? Finns det någon sannolikhet att muslimska brödraskapet kommer att utnyttja detta i sin propaganda?

  SvaraRadera
 8. Den där konflikten inleddes redan 2005 när Simon Wiesenthal center annonserade sina planer och sen har man slagits fram och tillbaka i israeliska domstolar. Att konflikten skulle handla om några påstått falska gravar som flyttats dit senaste dagarna är alltså inte kronologiskt möjligt.

  Simon Wiesenthal center är f.ö. en USA-baserad organisation så det handlar om en importerad konflikt, inte något israelerna hittat på själva.

  SvaraRadera
 9. Intressant också hur HAX bara ser det som ett PR-problem, som om det var skriverierna som var det enda felet i sammanhanget.

  SvaraRadera
 10. Nu är det ju så att wiesenthal.com själva, i sin vinklade rapportering, skriver att det visst är/har varit en gammal gravplats.

  http://www.wiesenthal.com/site/pp.asp?c=lsKWLbPJLnF&b=5505225

  Så ni som påstår annat får nog lugna ner er.

  Att den muslimska sidan har en annan syn på situationen är såväl sunt som självklart. Båda sidor vill ha och tycker att de har rätt.

  Hur som helst så är har nog Israelerna världens sämsta PR hantering, som Henrik skriver.
  De är sin egen värsta fiende.

  SvaraRadera
 11. Är det bara jag som tycker personerna bakom Fred i Mellanöstern är fega?

  Ska man i dagens samhälle föra ut sitt budskap och sina åsikter till massan så bör man våga kunna ta en diskusion också.
  Att stänga kommentarsmöjligheterna men samtidigt slita häcken av sig för att synas så blir det en klar fegisvarning på det hela.

  SvaraRadera
 12. Om det är ett palestinskt PR-stunt, då har Israel svalt det med bete, krok och sänke.

  Och det är möjligt att det är ett PR-stunt. Eller inte. Det kan jag tyvärr inte avgöra. Men det vore i så fall inte första gången. Min misstanke om att det eventuellt kan vara så tycker jag framgår rätt väl av bloggposten.

  SvaraRadera
 13. Västvärldens medier, framförallt med Europa i spetsen, kritiserar och fördömer Israel vad de än gör. Se bara på Ship to Gaza- incidenten. Hade jag varit Israel hade jag till slut givit upp att få en bra mediabild. För dem är det det enda rätta eftersom de har viktigare saker, som t.ex att kämpa för sin överlevnad.

  SvaraRadera
 14. Israel behöver ingen bra PR. Dom har ju det hemliga vapnet USA som håller dom om ryggen och förser dom med överlägsen vapenteknologi samt via vetorätten blockerar alla resolutioner i FN som är kritiska mot deras terrorism och trackaserier.

  Om någon skulle vara upptagen med att försvara sig så är det Israels grannar. Vem är det som hela tiden expanderar sina gränser? Vem är det som har kontroll över vatten, el och andra förnödenheter? Vem är det som har nog med resurser för att bygga en jävla mur?? Vem har sagt att det någonsin skulle vara acceptabelt att helt plötsligt grunda en nation och knufffa bort människor av "fel" religion från en bebodd landmassa???

  SvaraRadera
 15. Minmegafon:

  Israel är den enda fungerande demokratin i regionen. I dess parlament sitter bl.a Förenade arablistan som jobbar för en palestinsk stat med Jerusalem som huvudstad. När får vi se ett liknande scenario inom ett Hamaskontrollerat område eller hos Israels fientliga grannar?
  Israel gör inte alltid rätt men att ett sådant land motarbetas av svensk vänster är för mig en gåta. Kanske är det så "bara för att", som med skatterna ... de bara ska vara höga?

  /Johan

  SvaraRadera
 16. @Johan

  "Israel" är ett land, inte en evig platonisk form. Den fungerande demokratin krakelerar snabbt i och med att man har Avigdor Lieberman som utrikesminister och Netanyahu som premiärminister.

  På samma sätt som det är svårt att beskriva Sverige som en "Fungerande rättsstat" med Tomas Bodström eller Beatrice Ask som justitieminister.

  Och för att vara rättvis, precis som man kunde skela med ögonen och erkänna den palestinska staten med PLO i spetsen men får svårt att göra det nu när det är Hamas som styr.

  Faktum är att Israel gör mer och mer fel - ingreppen mot "Ship to Gaza" på internationellt vatten var bevisligen ett PR-stunt. Men Israel svalde betet. Och pinkade hårt på en av sina Allierade (Turkiet) medans de gjorde så.

  Det PLO inte lyckades med under flera årtionden av väpnad kamp kan Hamas nu lyckas med - att vända världen mot Israel bara genom att kasta fram ena betet efter det andra och invänta den hårdhänta Israeliska responsen som kommer framstå allt mer och mer onyanserad.

  Åtskilliga israeliska skribenter har varnat för Israel's "Siege Mentality" - där man utgår att alla är emot en och till slut lyckas skapa fiender där ännu inga fanns.

  SvaraRadera
 17. Johan: det är ganska irrelevant om det är en demokrati eller ej när hela landet består av galna blodtörstiga religiösa fundamentalister. Dom som väljer att flytta dit tror på allvar att dom har någon helig rätt till det landet bara för att det står i någon gammal bok och det ger dom en moralisk rätt att med alla medel utrota allt och alla andra i regionen. Med ALLA medel. Det är ju dokumenterat hur barn uppfostras att systematiskt trackasera icke-judar genom bland annat stenkastning, eftersom barnen ju inte kan straffas genom någon lag.

  Poängen är den att om man inte var en religiös fanatisk fundamentalist från början så skulle man aldrig ha valt att bosätta sig i Israel. Det finns hur många judar som helst som är emot staten Israel och som alltid har varit det sen innan den grundades och detta är den mer tänkande sorten som inser hur vansinnigt det är att bara komma in och knuffa ut andra från en region.

  Dom har en överlägsen vapenmakt och en överlägsen organisation och "goodwill" eftersom dom slipper dras med terroriststämpeln som alla deras grannar automatiskt får eftersom dom råkar vara födda i mellanöstern. Allt deras grannar har är lidande, fattigdom, svält och desperation. Att dom skulle råka vara en "fungerande demokrati" är en gammal klysha som inte säger ett förbannat piss.

  SvaraRadera
 18. http://fredimellanostern.wordpress.com/2010/08/11/tt-spred-bluff-om-fejkade-muslimska-gravar-video/

  SvaraRadera
 19. Det verkar som om dessa "gravar" är en efterkonstruktion, precis som Harrysson, Svansbo och professorn visar.
  .
  Se:
  http://fredimellanostern.wordpress.com/2010/08/11/tt-spred-bluff-om-fejkade-muslimska-gravar-video/

  Hr Alexandersson! Hur ska Israel skydda sig mot sådant?

  SvaraRadera
 20. @minmegafon

  "Det är ju dokumenterat hur barn uppfostras att systematiskt trackasera icke-judar genom bland annat stenkastning, eftersom barnen ju inte kan straffas genom någon lag."

  Det är förvisso sant, och Israel har många subkulturer som skulle få den mest inbitne Taliban att börja muttra om "...någonstans måste man väl ändå dra gränsen...".

  Men exakt samma argument gäller även motstående sida. Hamas bekostar visserligen många skolor i palestina men detta på samma sätt och med samma ändamål som på sin tid Ignatius de Loyóla.

  Hittills har man kunnat påpeka att det förvisso finns fler frisinnade och liberala Israeler än vad det finns motsatsen i den Israeliska demokratin - men poängen är att den proportionen minskas snabbt, samtidigt som deras demokrati allt mer börjar likna en papperskonstruktion.

  Det har försökts exakt EN gång att avhysa illegala bosättare av israelisk regering. Detta mynnade nära nog ut i inbördeskrig och resulterade i mordet på deras statsminister.

  Samma fenomen gäller i palestina. Lösningen på bägge problemen är att de respektive staterna måste ta tag i sina egna virrpannor först. Och det kommer betyda två inbördeskrig.

  SvaraRadera
 21. @Lisa

  Genom att tänka steget längre. Efterkonstruktion eller ej hade man kunnat lösa saken bekvämt genom att backa undan, ropa "Oj, oj", och kalla in expertis som skulle kunna ses av båda parter som neutral och kunnig.

  Kostar kanske en månads fördröjning, men som kalla kriget visade åtskilliga gånger lider man mer av att låta folk dra sina egna slutsatser än av att ta sig tiden att häva fram skiten i dagsljuset.
  Men som sagt, chansen att eftertanke och framsynthet utförs av Netanyahu och Liebermann...

  SvaraRadera
 22. Lösningen är att USA börjar sätta handling bakom orden och faktiskt lyfter två strån för en fred. Närmare bestämt att dom slutar stödja Israels mordiska blodtörstiga korståg varpå de ej skulle ha en chans att fortsätta. Detta är tyvärr emot deras egen agenda eftersom dom vill ha maximal kontroll över regionen och just nu har dom Israel helt i sitt knä, något som snabbt skulle upphöra om dom faktiskt verkade för fred.

  :-(

  SvaraRadera
 23. Ni som tror att det hela bara är en PR-kupp av palestinierna får nog ta och förklara er lite närmare. Konflikten om den där gravplatsen har som sagt pågått i åratal. Det är för all del möjligt att någon hittat på att "bättra på" platsen med några falska gravar i sista sekund för att få lite bättre bilder, men grundkonflikten är genuin, inte någon PR-kupp.

  Jag blir så trött på kommentatorer som Johan som tycks mena att eftersom Israel är en demokrati idag skall vi bortse från att staten tillkom med etnisk rensning, något som fortsätter än idag om än i slowmotion. Det är inte så svårt att ha en demokrati om man först gör sig av med större delen av den befolkning som skulle rösta "fel". Visst får de kvarvarande palestinierna rösta, de är ju så få att de inte kan få någon reell politisk makt.

  SvaraRadera
 24. Varför är det så att ett gäng proisraeliska signaturer nästan alltid dyker in och postar mer eller mindre samma länkar och meddelanden flera gånger, utan att läsa posten och kommentarerna i sin helhet först? Detta tenderar att hända varje gång Israel får kritik.

  Är det sådan där berömd "Internet-hasbara" så har den ju fallerat totalt. Det är argumentation à la bombmatta av spam, precis som SD:s nätmobb håller på med. Inte så särdeles smickrande för nämnda signaturer och lär ju rendera föga medhåll utanför de egna leden. Kanske läge att skriva vettiga, resonerande inlägg istället? Från båda sidor. Propalestinier är ofta inte så mycket bättre, men har inte lika ofta karaktären av copy-paste-spammare...

  SvaraRadera
 25. Varför är det så att ett gäng proisraeliska signaturer nästan alltid dyker in och postar mer eller mindre samma länkar och meddelanden flera gånger, utan att läsa posten och kommentarerna i sin helhet först?


  Därför att dom prenumererar på sanningen.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.