2010-09-17

Absurdistan

Det går dåligt för (s) i opinionen. Då vill (s) förbjuda opinionsmätningar strax innan valen.

Om man bortser från det rent griniga i förslaget, så kan man undra hur sossarna egentligen tänker.

De vill förbjuda information!

Attityden är så typisk, inte bara för sossarna – utan för hela politikerklassen. De bara säger saker, utan en tanke på värden som yttrandefrihet, tryckfrihet och öppenhet. De ser inte själva hur illa det ser ut att vilja göra våld på det öppna samhället av egna, partitaktiska skäl.

21 kommentarer:

  1. Jag tycker inte alls det är absurdt. Snarare är det ett riktigt bra förslag. Jag är så innerligen less på att det bara pratas opinionsundersökningar och taktik. Vad hände med själva, du vet, *politiken*? Sakfrågorna? Borde det inte vara de som är i fokus nu på slutspurten?
    Sen kan man kanske ha en åsikt om det är en bra grej att dundra på med ett förbud, men om vi kunde prata mer *politik* i *valet* så är jag övertygad om att det vore en positiv sak för samtliga inblandade.

    SvaraRadera
  2. Håller med ekerfjan!

    Om nu dessa undersökningar ska göras före ett val så bör de 1.350-1500 personer som tillfrågas vara fler om det ska vara statistiskt intressant. Kanske uppemot 5.000 eller varför inte 10.000. Folk flyttar sina sympatier snabbare och oftare idag än vad de gjorde för 10 år sen så då borde opinionsinstituten kanske vara lite mer tidsenliga i sina undersökningar.

    Personligen är jag mot förbud men om någon sa att det blir inga opinionsundersökningar 2 veckor före ett val så skulle jag inte skrika högt för det och pissa ut det över min blogg. Som väljare vill jag ha saklig politik och all kraft ska ägnas åt att förmedla det och inte åt totalt ointressanta undersökningar av institut jag inte ens kommer ihåg på...

    SvaraRadera
  3. Saklig politik utan opinionsmätningar? Skulle inte riktigt tro det.

    Politikerna skulle vara ännu spattigare om de kampanjade i blindo.

    Vilket de i och för sig inte skulle göra. Partierna gör ändå sina egna opinionsmätningar. De skulle veta. Det är bara medborgarna som inte skall få veta.

    Och varför skulle medborgarna inte få veta? Är det inte relevant för en väljare som vacklar mellan, låt säga, (m) och (kd) att få veta att (kd) vacklar farlgit nära 4-procentsspärren?

    SvaraRadera
  4. Nåja, förslaget har även framförts från annat håll. Det finns väl ett talesätt om glashus?

    SvaraRadera
  5. Och..?

    Detta är min åsikt.

    Detta är inte något som täcks av (pp):s program.

    Andra pirater har andra åsikter.

    Fördelen med (pp) är att man kan få tycka saker utanför partiprogrammet utan att behöva fråga om lov, synka elelr bli kissenödig.

    SvaraRadera
  6. Jodå, men man kan också använda precis samma argument till S:s försvar.

    Detta är inte något som står i sossarnas partiprogram.

    Det är inte ens ett förslag. Endast en tanke, framförd av S:s gruppledare i riksdagen.

    SvaraRadera
  7. Men hos sossarna finns det ett mönster. Det kommer *alltid* sådana här saker så fort allt inte går precis som de vill. För ett drygt år sedan ville Håkan Juholt avskaffa EU-valen och fördela platserna mellan riksdagspartierna istället.

    SvaraRadera
  8. Att *inskränka* den information som väljarna behöver för att kunna göra ett informerat och väl avvägt val... För mig förefaller det fullständigt nipprigt.

    SvaraRadera
  9. Visst kan jag förstå känslan, men ett förbud är inte rätt väg att gå. Det är lite som FRA-lagen här, det är inte nödvändigtvis syftet som är fel, det är konsekvenserna.

    Sen att en sådant förbud skulle vara ett slag i luften i dagens globala uppkopplade värld där nationell lagstiftning inte rår på undersökningar gjorda och mediepublikationer distribuerade över nätet är oxå att tänka på.

    Nej, vad som är viktigare är att få svenska folket att släppa tanken att rösta på den som vinner, att vilja ha röstat på det vinnanade laget. För högre farao, valet är en viljeyttring och inget jäkla travlopp. Ingen röst är bortkastad och här ska Gudrun Schyman ha en stor eloge för att så tydligt påtalat detta.

    SvaraRadera
  10. Håkan Juholt var inte först med idén om att riksdagen skulle få fördela platserna. Det föreslogs redan efter 2004 års EU-val då junilistan hade kommit in av folkpartiet.

    SvaraRadera
  11. Det går inte att förbjuda opinionsundersökningar. De kända opinionsföretagen har ju inte något slags monopol på att utföra opinionsundersökningar. Vem som helst kan sätta igång och ringa runt och fråga folk vad de tycker och sedan ta fram statistik och lägga upp på webben.
    Som med alla andra informationsförbud kräver det en massiv övervakningsstat för att genomföra ett dylikt förbud.

    SvaraRadera
  12. Tycker det är en bra idé och demokratin skulle stärkas om detta infördes. Flera andra länder i Europa har redan förbjud; allt mellan tre dagar och en månad.

    Problemet är så klart att det blir svårare att taktikrösta på KD om de ligger nära 4% spärren. Man kan dock fråga sig om två block/partier verkligen är demokrati? Är det så vi vill ha det? (som i USA)

    Om partierna istället för att som nu kommer överens innan valet hur deras gemensamma program ska se ut diskuterade en regeringsbildning efter valet skulle blocken spela ut sin roll och demokratin och våra röster bli mer betydelsefulla. Man röstar ju på ett parti för att man stödjer deras förslag mest. I exemplet med KD, om de regerar med S eller M spelar ju ingen större roll för det är ju deras politik man röstar på.

    SvaraRadera
  13. Elias m.fl.

    Andra länder har lagar mot opinionsundersökningar tätt intill valen. Jag vet inte hur effektiva dessa lagar är men de får antagligen bort publicering i de största nationella medierna. Enklast är väl att man kopierar den bästa lösning som finns.

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  15. Sedan är det rätt många grundläggande friheter man trampar på här, framför allt yttrandefriheten.
    Dessutom måste man tänka längre än till bara opinionsundersökningar. Om man förbjuder opinionsundersökningar, vad är nästa sak man skall förbjuda då? Ledarsidor?
    Om partierna gör egna undersökningar som läcker, skall det då vara förbjudet för någon att publicera detta?

    SvaraRadera
  16. Sen när blev "finns i andra länder" ett argument?

    Ska vi återinföra dödstraff oxå? Finns ju i andra länder...

    SvaraRadera
  17. Iett fritt land kan man pumpa ut skitundersökningar som säger att kommunistjävjlarna lika gärna kan sova på valdagen efetrsom storebror redan vunnit valet.

    I ett fritt land kan man köpa valesegern.

    SvaraRadera
  18. Tror du att de som gör opionsundersökningarna lyckas nå alla grupper som tänker rösta på pp? Eller att de finns grupper som inte går att nå? De som är borta när det rings, de som har mobil osv. Tror du att det finns de som påverkas när de ser att pp inte ens är synligt i undersökningarna? Påverkar det pp:s siffror negativt?

    Många väljare bestämmer sig sent, om dessa påverkas av resultaten av opionssiffrorna, kanske väljer sofflocket istället för att gå och rösta, så är det ett problem.

    I år må resultaten av opionsundersökningarna närmast valet drabba pp och den rödgröna röran negativt. Nästa val kan det drabba alliansen.

    SvaraRadera
  19. Jag håller med ekferjan, opinionsundersökningar gör att den politiska rapporteringen blir som ett sportreferat: vem leder i halvtid och kan de som ligger under hämta in?

    Ett förbud kan aldrig bli heltäckande som somliga konstaterat, men kan man få press och TV att diskutera mer sakfrågor och mindre procentsiffror är mycket vunnet.

    Dessutom blir det så mycket rävspel med opinionsundersökningar. Vill man ha ut ett litet parti ur riksdagen kan man t ex säga sig vilja rösta på dem för att ge dem så bra siffror i opinionsundersökningen att ingen bryr sig om att stödrösta på dem.

    SvaraRadera
  20. Transparens är alltid bra. Att undersökningarna inte alltid stämmer överens eller att de ställt en irrelevant fråga eller att de slumpat sig fel spelar mindre roll. Om det kommer många oberoende undersökningar kan vi välja själva vilken vi vill tro på.

    Det verkar som att det skulle vara fult att taktikrösta. Det tycker inte jag. Det är det enda sättet att rösta negativt. Vill man rösta mot V så är det bra att rösta på KD. Vill man rösta mot M är det bäst att rösta på V. Vilket som är respektive blocks svagaste länk framgår av undersökningarna.

    Jag känner några som röstade PP i europavalet men är borgare. De ska rösta pirat igen om allianssegern redan är säkrad enligt opinionsundersökningarna.

    SvaraRadera
  21. Transparens är alltid bra. Att undersökningarna inte alltid stämmer överens eller att de ställt en irrelevant fråga eller att de slumpat sig fel spelar mindre roll. Om det kommer många oberoende undersökningar kan vi välja själva vilken vi vill tro på.

    Det verkar som att det skulle vara fult att taktikrösta. Det tycker inte jag. Det är det enda sättet att rösta negativt. Vill man rösta mot V så är det bra att rösta på KD. Vill man rösta mot M är det bäst att rösta på V. Vilket som är respektive blocks svagaste länk framgår av undersökningarna.

    Jag känner några som röstade PP i europavalet men är borgare. De ska rösta pirat igen om allianssegern redan är säkrad enligt opinionsundersökningarna.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.