2010-09-16

Därför skall DU rösta på Piratpartiet!


Det är ett par dagar kvar till riksdagsvalet. Utgången känns väl, uppriktigt sagt, rätt given. I huvudmatchen, vill säga. Men valet handlar om mer. Om hur mycket svensk politik de närmast fyra åren skall handla om människors rätt till privatliv. Om att återupprätta de medborgerliga fri- och rättigheterna. Om rättsstaten och rättssäkerheten. Om yttrandefrihet, informationssamhällets möjligheter och internets frihet.

Du som tänkt rösta borgerligt:
Slappna av. De vinner. Så varför inte göra en markering i sista stund, istället? För att återupprätta borgerliga kärnvärden som integritet och rättssäkerhet? Att bli borgerlighetens lilla dåliga samvete..? En pirat kämpar ju faktiskt mer för en del viktiga borgerliga kärnvärden än borgarna själva.

Du som tänkt rösta rödgrönt:
Sorry, men jag tror det är kört för en rödgrön regering. Varför inte lägga din röst på ett parti som kan bli en tumme i ögat, en finne i baken och ett ilsket kliande myggbett – på goda grunder – för borgarna istället? Var glada att det inte drabbar er. Rösta Pirat och tänk på hur Reinfeldt kommer att svära inombords.

Du som tänkt rösta på Sverigedemokraterna:
Ja, jag vet att du är frustrerad. Men gör nu inget dumt. Om man till exempel får tro (sd):s kulturpolitiska program, så kan man inte lita på dem när gäller viktiga saker som yttrandefrihet. Vill du jävlas med både borgare och rödgröna – rösta då istället på ett parti som sparkar till dem där det gör riktigt, riktigt ont. Det vill säga mot deras pampfasoner, korporativa tendenser och stumma demokratiska klangbotten. Rösta Pirat!

Du som röstade på Piratpartiet i EU-valet, men som nog inte orkar rösta i år:
Upp och hoppa! Även om Piratpartiet inte skulle komma in i riksdagen, så kan just din röst vara avgörande. Får (pp) en procent av rösterna, då får vi gratis valsedlar nästa gång – så att våra aktivister kan ägna sig åt att kampanja istället för åt vaktmästeritjänster. Får (pp) 2,5 procent, då får vi partistöd – och en lite bättre chans att ta upp striden med gammelpartierna. Och det kan, bokstavligen talat, vara din röst det hänger på. Så – gå och rösta på Piratpartiet!

And it aint over 'till the fat lady sings! "Allt" som krävs för att Piratpartiet skall komma in i riksdagen är att de som röstade pirat i Europavalet nu gör det igen. Då kommer vi in.

14 kommentarer:

 1. Väldigt bra skrivet, men (och detta är ett stort men) PP är extremt opålitliga i alla frågor som inte är nerladdning och FRA-motstånd. Ni tycker ju ingenting! Om jag som är en borgerlig väljare röstar på er kan jag få en kommunist som är mot FRA för att de skiter i säkerhet och som är för nerladdning för att de hatar privat egendom. Rödgröna väljare kan få en nyliberal som står en bra bit till höger om M(mina åsikter hade nog funkat ganska bra i PP och varit för nyliberala för alla i alliansen).

  Nej du. Skaffa åsikter och sedan väljare

  SvaraRadera
 2. Pavel:

  För en rödgrön integritetsvän tycker jag det bör vara värt att stå ut med Alliansen i fyra år till.

  För en borglig integritetsvän tycker jag det bör vara värt att stå ut med de Rögdröna i fyra år.

  Skattesatser hit och dit kan och kommer debatteras även fortsättningsvis, men inget av detta spelar nån roll om integriteten dör.

  Men du sätter fingret på en viktig punkt: en piratväljare måste se PP:s frågor som viktigare än allt annat. Har man inte dom prioriteringarna så riskerar man att bli besviken.

  Men du måste förstå att PP inte kan "skaffa åsikter". Då skjuts hela vågmästarstrategin i sank och partiet kan inte uträtta något.

  Personligen tycker jag att Alliansen och de Rödgröna (möjligen minus V) står så nära varandra att det blir harmlöst att rösta pirat, men jag förstår om du inte håller med.

  SvaraRadera
 3. @Pavel

  Vilket totalt skitsnack! Alla andra partier är totalt opålitliga i ALLA frågor eftersom de är beredda att kompromissa bort allt bara de får var med i regeringen.

  PP är pålitliga i ALLA frågor därför att PP inte kompromissar bort demokratin, yttrandefriheten och medborgarrätten för att få högavlönade ministerposter.

  SvaraRadera
 4. Piratpartiet kommer inte komma in riksdagen. En röst på Piratpartiet är därför en bortkastad röst.

  http://svtdebatt.se/2010/09/v-en-rost-pa-piratpartiet-gynnar-overvakningssamhallet/

  En röst på Vänsterpartiet innebär däremot en röst mot övervakningssamhället. Vänsterpartiet har lyft fram Fri kommunikation som en av sina fyra viktigaste valfrågor i valet och den kommer naturligtvis att prioriteras i regeringsställning. I många frågor har vi dessutom uppbackning av Mp och i vissa fall även S.

  Loppet är långt ifrån kört för de rödgröna även om Henrik Alexandersson och andra borgare vill få oss att tro det, tvärtom tror jag vi kommer att ta hem det i slutändan. Felmarginalen är alldeles för stor i de opinionsundersökningar som hela tiden pumpas ut. Här finns en intressant artikel om opinionsläget:

  http://www.viharraknatpadethar.se/2010/09/en-granskning-av-opinionsundersokningar.html

  SvaraRadera
 5. Niklas:

  jag har all respekt för Vänsterpartiets integritetspolitik, i synnerhet gillar jag Alice Åströms engagemang.

  Men du förstår väl att HAX och andra blåa integritetsvänner inte kan rösta på Vänsterpartiet?

  Dessutom befarar jag att (v) viker sig för (s) i utbyte mot höjda skatter och bidrag.

  SvaraRadera
 6. Dessutom är en röst aldrig bortkastad så länge väljaren röstat efter sin övertygelse.

  SvaraRadera
 7. Christoffer:

  De enda förslagen på höjda bidrag från V är bostadsbidraget för ensamstående och studiebidraget. Där är man redan överens med S och Mp.

  Och varför skulle man kompromissa bort något för att få höjda skatter? Höjda skatter har inget egenvärde.

  SvaraRadera
 8. Kasta inte bort din röst på ett parti eller ideologi som ändå kommer att finnas representerad i riksdagen. Rösta på något som gör skillnad istället.

  SvaraRadera
 9. Jag röstade på er i EU-valet för att det kändes OK att rösta på en gräsrotsrörelse med vettiga åsikter i viktiga frågor.

  Sedan dess har ni gått till att i allt väsentligt framstå och agera som ett vanligt parti.

  Ett parti utan fingertoppskänsla.

  Jag är ledsen att behöva säga det, men ni får inte min röst denna gång. Jag tror att många andra känner likadant.

  SvaraRadera
 10. Jimmy Bergman: Är det något som skiljer ett parti mot gräsrotsrörelser är väl dock att partier gör undersökningar för att ta reda på vad folk tycker innan dom själva tycker något. En gräsrotsrörelse tar upp frågor som ligger inom mandatet för rörelsen utan att i förväg göra undersökningar.

  Du kanske menar att PP ska bli mer som ett vanligt parti istället?

  SvaraRadera
 11. Det FINNS INGA bortkastade röster!!!

  SvaraRadera
 12. Hjärtat säger piratpartiet, men många av oss som bor vid gränsen i öresundsregionens metropolbildning och jobbar i "utlandet" (läs: lokalt), är mycket rädda för vad SD kan ställa till med när det gäller den fria rörligheten.
  Med en skånings kastrationsångest, blir det nog istället en taktikröst för att hålla dem ute ur riksdagen.

  SvaraRadera
 13. Om alla tänker att det är värt att göra en markering för att de borgerliga ändå kommer att vinna, så är risken stor att de inte gör det, och framför allt för att de inte vinner tillräckligt stort för att få egen majoritet. Det betyder att SD kommer att få större betydelse än de borde ha rent proportionellt, vilket jag absolut inte vill se.

  Samma sak med de rödgröna rösterna - hellre fler rödgröna i riksdagen än att SD får fler mandat.

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.